Nogomet

VIDEO: Ronaldo hat-trickom ušao u povijest i donio naslov Realu

Dario Dodić • nedjelja, 18.12.2016.
VIDEO: Ronaldo hat-trickom ušao u povijest i donio naslov Realu
Foto: EPA

Nogometaši Real Madrida pobjednici su Svjetskog klupskog nogometnog prvenstva održanog u Japanu. U finalu su u Yokohami nakon produžetaka svladali odličnu momčad Kashima Antlersa, junak utakmice bio je Cristiano Ronaldo s tri gola...

Kashima Antlersi još su jednom pokazali da nisu slučajno prva azijska momčad u povijesti koja je došla do finala Svjetskog klupskog nogometnog prvenstva. U finalu su pokazali zube favoriziranom Real Madridu, u nekim su dijelovima utakmice bili i bolja momčad, ali na kraju mogu žaliti što pitanje pobjednika nisu riješili u 90 minuta.

Nije ih pomazila ni sreća, a ni video tehnologija, koja se očito ne koristi u svim situacijama. Jer da se koristila kako treba Sergio Ramos u 90. minuti dobio bi žuti karton, drugi na utakmici i pitanje je bi li s igračem manje Real dvama pogocima došao do titule u produžecima. No, sve će to ostati na Što bi bilo kad bi bilo, sudac Sikazwe dosudio je prekršaj, ali ruka nije htjela u džep po drugi žuti karton za kapetana Kraljevskog kluba.

Bila je to odlična utakmica, sudeći prema samom otvaranju činilo se da će Real rutinski nakon polufinala odraditi i finale. Već u devetoj minuti poveo je prvak Europe, Modrić je opalio s ruba šesnaesterca, Kashimin vratar Sogahata pokušaj hrvatskog veznjaka brani, ali lopta se odbija do Benzeme koji lagano poentira za vodstvo Reala.

Ogasawara već iduće minute upozorava Španjolce da protiv Kashime nema opuštanja. Tukao je s gotovo 25 metara, ali malo preko gola Keylora Navasa.

U završnim minutama prvog dijela, u 44. da budemo precizniji, Kashima dolazi do izjednačenja. Na lijevoj je strani Shoma provozao dvojicu Realovih igrača, ubacio u sredinu gdje se najbolje u teškoj situaciji snalazi Shibasaki i zabija za izjednačenje japanske momčadi.

Na samom početku drugog dijela uslijedio je šok za Real. Shibasaki okružen četvoricom Realovih igrača stvara si prostor i s 20-ak metara preciznim udarcem pogađa donji lijevi kut za vodstvo Kashime 2:1. Slavlje Japanaca nije dugo trajalo, već u 60. minuti Cristiano Ronaldo zabija svoj prvi gol, iz najstrože kazne. Video tehnologija koristila se za potvrdu jedanaesterca, skrivio ga je Shuto Yamamoto.

Imala je u završnici regularnog vremena Kashima dvije sjajne prilike za treći pogodak, ali mreže su mirovale. Ostat će Kashimi u gorkom sjećanju odluka iz 90. minute kada je sudac Sikazwe odlučio progledati kroz prste Ramosu. Već je krenuo sa žutim kartonom prema Realovom kapetanu, a onda se, vjerojatno shvativši da Ramos već ima javnu opomenu, predomislio.

U produžecima su Japanci ostali bez snage, ipak su odigrali susret više od Reala. U 98. minuti Ronaldo zabija svoj drugi pogodak na asistenciju Benzeme, a u 104. rješava pitanje pobjednika svojim trećim golom. Toni Kroos je s ruba šesnaesterca loše pucao, lopta je došla do Ronalda koji je posprema pod gredu za konačnih 4:2. Portugalac je tako postao prvi nogometaš u povijesti natjecanja koji je u finalu postigao hat-trick.

Mateo Kovačić, koji je otkad se Casemiro vratio u sastav zacementiran na klupi, dobio je priliku u drugom produžetku kada je pitanje pobjednika bilo riješeno, zamijenio je vrlo dobrog Luku Modrića.

U utakmici za treće mjesto u dvoboju najboljih momčadi Sjeverne i Južne Amerike slavio je južnoamerički prvak Atletico Nacional. Imala je kolumbijska momčad prednost od dva gola u prvom poluvremenu, no to su prokockali pa su treće mjesto osvojili tek u lutriji jedanaesteraca.

Od prve je minute djelovalo kao da će osvajač Copa Libertadoresa lako do pobjede. Već u šestoj minuti došli su do vodstva, dugu preciznu loptu dobio je Berrio, kada se spremao poentirati ispred njega to je napravio Americin Samudio, Atletico Nacional do vodstva dolazi lijepim autogolom.

Nakon dvadesetak minuta Atletico je imao, činilo se, nedostižnih 2:0. Ovog puta lijepu kombinaciju Kolumbijaca završava njihov igrač, Berrio je asistent, za 2:0 zabija Guerra. No, zna i Club America igrati, pokazali su to u 38. minuti, Samudio se iskupio dodavanjem, na 1:2 smanjio je Arroyo.

Konačnih 2:2 postavio je Peralta u 66. minuti iz jedanaesterca čijem je dosuđivanju kumovala video tehnologija.

U lutriji jedanaesteraca meksička je momčad promašila u prve dvije serije, neprecizni su bili Martinez i Samudio, kod Atletico Nacionala promašio je samo Nieto, prvak Južne Amerike zasluženo osvaja treće mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!