Nogomet

VIDEO: Burkina Faso i Kamerun u polufinalu Afričkog kupa nacija

Luka Medić • subota, 28.01.2017.
VIDEO: Burkina Faso i Kamerun u polufinalu Afričkog kupa nacija
Foto: EPA

Nakon dva dana pauze utakmicama četvrtfinala nastavljen je Kup nacija koji se održava u Gabonu. U prvom četvrtfinalu Burkina Faso pobijedila je Tunis rezultatom 2:0, dok je drugi polufinalist Kamerun koji je u polufinale prošao preko Senegala nakon lutrije jedanaesteraca...

U prvom četvrtfinalu, odigranom u glavnom gabonskom gradu Librevilleu, nogometaši Burkine Faso pobijedili su Tunis rezultatom 2:0 i tako postali prvi polufinalisti Afričkog kupa nacija. Pogoci su postignuti pred sam kraj susreta, u razmaku od tri minute.

Najavljivalo se da će ovo biti teška utakmica bez izrazitog favorita, iako je Tunižanima prognozirano nešto više šansi za prolaz. Tunis je u prvom poluvremenu izgledao opasnije od svojih protivnika, stvarao je šanse i kontrolirao igru. Najveću priliku u prvom dijelu za Tunižane propustio je Yousseff koji je nakon kornera nadskočio sve u obrani Burkine Faso i uputio udarac glavom, ali lopta je završila pored gola. Burkina Faso u prvom dijelu nije nijednom ozbiljnije zaprijetila vrataru Tunisa Mathlouthiju, koji nije imao previše posla pošto nogometaši Burkine Faso nisu imali nijedan udarac u okvir tuniških vrata.

U drugom poluvremenu ista priča. Tunis je od samog početka krenuo po gol i nakon malo više od minute igre stvorio dobru šansu, Khenissi je uputio udarac glavom, ali vratar Burkine Faso Kouakou nije imao previše problema. Svi pokušaji Tunisa bili su uzaludni, ili bi se pred sam kraj akcije spetljali sami i ne bi završili akciju ili bi ih zaustavio raspoloženi Kouakou. I onda pred sam kraj susreta Burkina Faso je osigurala polufinale. Aristide Bance ušao je u igru u 77. minuti, a samo tri minute kasnije doveo je svoju momčad u vodstvo. Slobodni udarac s 20-ak metara izveo je maestralno i loptu zakucao u mrežu nemoćnog Mathlouthija.

Samo tri minute kasnije utakmica je bila riješena. Tunis je imao korner i svi osim vratara bili su na skoku u prostoru Burkine Faso. Uslijedila je kontra Burkinaca, Toure je uposlio Nakoulmu, on zaobilazi vratara Tunisa koji je svojim visokim izlaskom pokušao zaustaviti kontru te bez problema sprema loptu u praznu mrežu s 20-ak metara.

Bilo je to sve od utakmice i Burkina Faso, koja možda nije stvorila više prilika od Tunisa, ali zasluženo odlazi u borbu za medalje, dok Tunižani pakiraju kofere i odlaze kući nakon četvrtfinala. Burkina Faso sada ima ponovno tri slobodna dana, a u polufinalu će se sastati s boljim iz utakmice Egipat - Maroko, koja je na rasporedu u nedjelju.

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici koja se igrala u Francevilleu, susreli su se Senegal i Kamerun, a obje momčadi u prvom dijelu turnira nisu zabilježile nijedan poraz. Na kraju regularnih 90 minuta bilo je 0:0, a kako ni u produžecima nije bilo golova, utakmica je otišla sve do jedanaesteraca, gdje su više sreće imali Kamerunci i slavili rezultatom 5:4.

U prvom dijelu Senegalci su bili bolja momčad, imali su više loptu u svojim nogama te su pokušavali stvarati prilike. Kamerunci su se uglavnom branili te su prepuštali inicijativu Senegalu. Nijedna momčad u prvom poluvremenu nije uputila udarac u okvir gola. Ipak, Senegal je imao jednu idealnu priliku za vodstvo, kada je Mame Diouf pucao prema golu, ali njegov udarac prohujao je pored kamerunskih vrata. Kamerun nije napravio niti toliko. Tako su momčadi na poluvrijeme otišli s rezultatom 0:0.

U drugom poluvremenu ista priča. Kamerun se brani, Senegal ima inicijativu i posjed. Najbolja prilika Kameruna u nastavku utakmice bila je u 67. minuti kada se Benjamin Moukandjo našao u odličnoj situaciji, u senegalskom kaznenom prostoru primio je jedan točan ubačaj i krenuo na vratara Dialla, no udarac nije bio najbolji te je Diallo iz tog sraza izašao kao pobjednik.

Senegal je nastojao riješiti utakmicu u 90 minuta te su njegovi igrači stvorili nekoliko velikih šansi pred sam kraj susreta. Prvo ime Senegala, Sadio Mane, prvi puta je zapucao na vrata Kameruna u 87. minuti, ali njegov udarac odlazi pored vratnice, a još veću priliku u trećoj minuti sudačke nadoknade propustio je Sow. Primio je jednu loptu u kamerunskom šesnaestercu, krenuo prema golu i pucao ravno u odlično postavljenog kamerunskog vratara Ondou. S tim promašajem Sowa utakmica je završila 0:0 i prvi puta na ovom turniru utakmica je otišla u produžetke.

U prvom produžetku Kamerun je mogao povesti. Zoua je primio loptu u senegalskom kaznenom prostoru i izborio se za udarac, ali veliku priliku nije iskoristio, pucao je ravno u Dialloa. U drugom produžetku Senegal je bio konkretniji i opasniji, ali udarci koje su uputili Mane i društvo su uglavnom završavali preko ili pored gola. Kako je rezultat i nakon 120 minuta ostao 0:0, pitanje pobjednika odlučeno je raspucavanjem s bijele točke.

Seriju udaraca s bijele točke pogotkom je otvorio Koulibaly, a istom mjerom za Kamerun je uzvratio Moukandjo. Svi izvođači do pete serije bili su precizni. I tada se dogodilo ono što smo više puta viđali kroz povijest, da najbolji igrač u momčadi promaši udarac s 11 metara. Najskuplji afrički igrač svih vremena, član engleskog Liverpoola, Sadio Mane postavio je loptu na bijelu točku u petoj seriji, pucao je po sredini gola i vratar Kameruna Ondoa brani taj udarac. Senegalci su tada polagali nade da vratar Diallo može obraniti posljednji udarac i odvesti utakmicu dalje u raspucavanje, ali to se nije dogodilo. Pogodak za 5:3, koji je odveo Kamerun u polufinale postigao je Aboubakar.

Tako su Kamerunci nakon lutrije jedanaesteraca prošli u polufinale, dok se Senegalci opraštaju od turnira bez izgubljenog susreta. Kamerun sada ima četiri dana pauze, a u polufinalu čeka boljeg iz dvoboja DR Kongo - Gana koji je na rasporedu u nedjelju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!