Nogomet

VIDEO: Egipat nakon sedam godina ponovno u finalu Afričkog kupa nacija

Luka Medić • srijeda, 01.02.2017.
VIDEO: Egipat nakon sedam godina ponovno u finalu Afričkog kupa nacija
Foto: EPA

Poznat je prvi finalist ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija. To je Egipat koji je bio bolji od Burkine Faso boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je utakmica završila 1:1. Egipat je propustio tri posljednja turnira, a prije toga je tri puta zaredom osvajao ovaj trofej...

U prvom polufinalu Afričkog kupa nacija susrele su se momčadi koje u dosadašnjem dijelu turnira nisu upisale poraz, Burkina Faso i Egipat. Uz to Egipat je jedina reprezentacija koja do ove utakmice nije primila nijedan gol. Na kraju su Egipćani imali više sreće te su boljim izvođenjem jedanaesteraca prošli u finale.

Burkini Faso ovo je bilo treće polufinale, a iz dosadašnja dva ima polovičan uspjeh. Prvi put polufinale ovog turnira igrala je kao domaćin 1998. godine, kada je izgubila upravo od večerašnjeg suparnika Egipta 2:0, dok je prije četiri godine, kad je ostvarila najveći uspjeh u svojoj povijesti, drugo mjesto na Afričkom kupu nacija, u polufinalu bila bolja od Gane nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Egipat je pak rekorder po broju naslova, ali i po nastupima u polufinalu ovog natjecanja. Ovo mu je čak 15. polufinale, a osam puta je prolazio u finale.

Kao što se i očekivalo obje momčadi ušle su u utakmicu s velikom dozom opreza. U prvom dijelu nismo gledali pretjerano lijep i napadački nogomet, već su momčadi više razmišljale kako ne primiti pogodak. Burkina Faso nadmoćno je ušla u utakmicu, na poluvremenu je imala više od 60 posto posjeda u svojim nogama, a bila je i konkretnija i opasnija od Egipta, no sve te prilike nisu bile dovoljne da bi nogometaši Burkine Faso došli do prednosti.

Najbolji igrač prvog dijela susreta bio je egipatski vratar El Hadary koji u svojoj 44. godini života odlično brani, a u prilog tome ide činjenica da još nije morao po loptu u svoju mrežu u prve četiri utakmice. Već na samome početku utakmice odlično je obranio udarac Blatija Tourea koji je uputio udarac s vrha kaznenog prostora. Osim Tourea, prilike su imali Bance i Nakoulma, ali njihovi udarci su završili daleko od egipatskih vrata. Egipćani u prvom dijelu nisu ozbiljnije ugrozili vratara Burkine Faso Kouakoua. Na odmor se otišlo s rezultatom 0:0.

U drugom poluvremenu opet je Burkina Faso počela bolje. Imala je više lopte u svojim nogama i pokušavala je ugroziti odličnog El Hadaryja, no to joj nije išlo za rukom. I onda je Egipat poveo iz prvog pravog udarca na utakmici. Egipćani su slagali akciju, došli do protivničkog šesnaesterca odakle je Mohamed Salah efektno pogodio lijeve rašlje nemoćnog Kouakoua. Iako je Burkina Faso bila bolja na terenu, Egipat je bio na pragu finala.

Burkinu Faso nije omeo primljeni pogodak, već je krenula po izjednačenje. I onda, u 73. minuti susreta, nakon 427 minuta bez primljenog pogotka kapitulirao je i nevjerojatni El Hadary. Kabore je ušao u egipatski šesnaesterac i uputio centaršut, Bance to prima i iz peterca udarcem iz prve probija nemoćnog El Hadaryja.

Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, ali nije bilo dosadno. Burkina Faso željela je sve riješiti prije produžetaka, a najbolje prilike imali su Nakoulma i Bance, ali to nisu bili veliki problemi za El Hadaryja koji ostavlja svoju momčad u igri. Tako je rezultat nakon 90 minuta bio 1:1 i po drugi put na ovome turniru utakmica je otišla u produžetke.

U produžecima su bolji bili nogometaši Burkine Faso koji su nastojali doći do pogotka. Ponovno su Bance i Nakoulma, dva najaktivnija igrača tijekom utakmice, bili najraspoloženiji, ali ili su bili neprecizni ili bi El Hadary obranio njihove pokušaje. Egipćani nisu imali snage za parirati protivnicima, fokusirali su se na obranu i uspjeli su izdržati dodatnih 30 minuta. Pošto nije bilo golova, utakmica je odlučena kaznenim udarcima.

Egipćani su izveli prvi udarac. El Said je otvorio seriju promašajem, točnije Kouakou je obranio njegov udarac, a nakon toga Alain Traore dovodi Burkinu Faso u vodstvo. U drugoj i trećoj seriji sva četiri izvođača bila su uspješna, za Egipat su pogotke postizali Sobhi i Hegazy, dok su za Burkinu Faso bili uspješni Diawara i Yago. I onda u zadnje dvije serije iskazao se onaj koji je čitav turnir odradio bez ijedne mrlje.

Kao drugi vratar egipatske selekcije El Hadary stigao je u Gabon, a svojim obranama postao je heroj nacije. Prvo je Salah izjednačio na 3:3, a onda je za Burkinu Faso izvođač bio vratar Kouakou. El Hadary čita svog kolegu iz Burkine Faso, a Warda u posljednjoj seriji dovodi Egipat prvi put u vodstvo. Burkina Faso je ovisila o Bertrandu Traoreu, no El Hadary brani i taj udarac i odvodi svoju naciju na korak do osmog naslova prvaka Afrike.

Egipat će u finalu igrati protiv boljeg iz susreta Kamerun - Gana koji je na rasporedu sutra. Burkina Faso će pak u utakmici za treće mjesto igrati protiv poraženog iz tog susreta. Utakmica za treće mjesto igra se u subotu, dok dan kasnije, u nedjelju, 5. veljače saznat ćemo tko je najbolja momčad crnog kontinenta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!