Nogomet

VIDEO: Kamerun drugi finalist Afričkog kupa nacija

Luka Medić • četvrtak, 02.02.2017.
VIDEO: Kamerun drugi finalist Afričkog kupa nacija
Foto: EPA

Nogometaši Kameruna igrat će u finalu Afričkog kupa nacija koji se održava u Gabonu. Kamerunci su u drugom polufinalu bili bolji s 2:0 od Gane golovima u nastavku susreta te će u finalu protiv Egipta loviti petu titulu u svojoj povijesti...

U drugoj polufinalnoj utakmici Afričkog kupa nacija sastali su se Gana i Kamerun. Gani je ovo bilo 14. polufinale u povijesti, a do sada je devet puta igrala finale. Kamerun je u svojih devet dosadašnjih polufinala šest puta izlazio kao pobjednik u polufinalima, dok je tri puta igrao susret za treće mjesto.

U dvoboju dvije momčadi bogate nogometne povijesti na ovom natjecanju nije bilo izrazitog favorita. Gana je u polufinale prošla preko Konga, dok je Kamerun izbacio Senegal, ali tek nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli golove, ali prilika nije nedostajalo. Obje momčadi igrale su napadački nogomet, a lopta je nešto više bila u nogama Ganaca. Najbolju priliku u prvom dijelu imao je Jordan Ayew kada se našao sam ispred Ondoe, ali udarac ganskog napadača odlazi pored kamerunskih vrata. Osim Ayewa Gana je prijetila preko Wakasoa i Atsua, no nisu bili precizni, Ondoa nije imao previše posla oko tih pokušaja, završavali su izvan okvira njegovih vrata.

Kamerunski nogometaši su stvorili više prilika u prvom dijelu od Ganaca, ali ni oni nisu bili uspješni. Tambe, Moukandjo i Zoua pokušavali su, no njihovi udarci nisu bili velika prijetnja za vratara Gane Razaka. Na odmor se otišlo rezultatom 0:0, ali momčadi nisu podbacile.

U drugo poluvrijeme bolje je ušla Gana. Wakaso je odlično izveo slobodni udarac, ali Ondoa se ne da. Još jednom efektno brani svoju mrežu. I dok je Gana pokušavala doći do vodstva, Kamerun je poveo. U 72. minuti Moukandjo je izveo slobodni udarac i pronašao je slobodnog Ngadjuija koji prima loptu i smireno pogađa točno ispod vratnice. Razak nije imao šansi i Gana se našla u neugodnoj poziciji, jer je do kraja ostalo manje od 20 minuta. Nakon samo nekoliko minuta Gana je mogla izjednačiti, ali Jordan Ayew ne uspijeva pogoditi okvir Ondoinih vrata.

Tada Gana kreće po sve ili ništa, vrši pritisak na Kamerun, ali ne uspijeva izjednačiti rezultat. Jednostavno nije imala ideje kako probiti Ondou. Pokušaji su se sveli na nabačaje iz očaja bez pretjerane ljepote u akcijama, ali Kamerunci su imali dovoljno snage da izdrže.

I onda je duboko u sudačkoj nadoknadi Kamerun potvrdio prolaz u finale ovogodišnjeg turnira. Aboubakar je pokupio jednu loptu i poslao je naprijed prema Bassogogu koji je jurnuo ka Razaku. Obrana Gane u tom trenutku više nije ni postojala, Bassogog je došao do kaznenog prostora i pospremio loptu pored Razaka.

Tako je završena priča i Kamerun je zasluženo prošao u finale Afričkog kupa nacija. Gana, koja je veći dio susreta bila bolja momčad, nije uspjela u ključnim trenucima zatresti kamerunsku mrežu te je tako čeka dvoboj za treće mjesto protiv Burkine Faso.

Kamerunci će u nedjelju igrati za svoj peti naslov u povijesti, a prvi nakon 15 godina protiv Egipta koji je rekorder sa sedam osvojenih naslova. Ganu, već u subotu čeka dvoboj u utakmici za treće mjesto protiv Burkine Faso. Gana je do sada samo jednom, 2008. godine, osvojila brončanu medalju na ovom natjecanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!