Nogomet

VIDEO: Kamerun preokretom postao prvak Afrike nakon 15 godina čekanja

Luka Medić • nedjelja, 05.02.2017.
VIDEO: Kamerun preokretom postao prvak Afrike nakon 15 godina čekanja
Foto: EPA

Nogometaši Kameruna po peti put postali su prvaci Afrike. U finalu su bili bolji od Egipta rezultatom 2:1. Ovom pobjedom Kamerunci su osigurali i nastup na Konfederacijskom kupu koji se ove godine igra u Rusiji, domaćinu sljedećeg Svjetskog prvenstva 2018. godine...

Još jedan turnir došao je do kraja. Na početku natjecanja bilo je 16 momčadi, a nakon nešto manje od mjesec dana do finala su došle dvije najbolje, Egipat i Kamerun. Utakmica je odigrana u Librevilleu, a novi prvaci Afrike, nakon 15 godina čekanja, postali su nogometaši Kameruna. U posljednjim trenucima susreta Aboubakar postigao je pogodak vrijedan trofeja.

Egipćani su do finala stigli nakon osvojenog prvog mjesta u skupini D, gdje su upisali pobjede nad Ganom i Ugandom te remizirali s Malijem. U četvrtfinalu Egipat je s minimalnih 1:0 bio bolji od Maroka, dok su u polufinalu tek nakon jedanaesteraca Egipćani bili bolji od Burkine Faso, a junak susreta bio je vratar El Hadary koji je obranio posljednja dva udarca Burkinaca i odveo svoju momčad u finale. Do finalne utakmice El Hadary je primio samo jedan pogodak, kapitulirao je upravo u polufinalu prije nego što je svoju mrežu sačuvao čistom 427 minuta.

Kamerun je pak u turnir krenuo neriješenim rezultatom protiv Burkine Faso. Nakon toga slavili su protiv Gvineje Bisau te su u izravnom susretu za prolaz s Gabonom odigrali 0:0 te tako prošli dalje, a domaćine turnira izbacili iz daljnjeg natjecanja. U četvrtfinalu igrali su protiv Senegala, kojeg je predvodio najskuplji afrički nogometaš svih vremena Sadio Mane. Utakmica je završila 0:0, pucali su se kazneni udarci, a upravo je Mane bio jedini koji je pogriješio i Kamerunci su izborili polufinale, gdje su s 2:0 izbacili Ganu i osigurali veliki dvoboj s Egiptom.

Početak finalne utakmice pripao je Egipćanima koji su bili opasniji i imali su više lopte u svojim nogama, a prvu priliku stvorili su nakon samo dvije minute igre. El-Said je lijepo pucao s ruba kaznenog prostora, ali Ondoa je bio siguran. Kamerun u tom periodu nije stvorio nijednu izglednu priliku, a nakon svega 20-ak minuta igre, poveo je Egipat. Mohamed Salah prošao je po desnoj strani, lijepo uposlio Mohameda Elnenyja koji silovito tuče pod prečku, Ondoa je nemoćan i Egipat ima prednost u finalu Afričkog kupa nacija.

Nakon primljenog pogotka budi se Kamerun i pokušava izjednačiti rezultat. Najbolju priliku u prvom dijelu Kamerun je imao preko Zoue, no njegov udarac odlazi pored gola. Svi ostali pokušaji Kamerunaca nisu bili opasni po El Hadaryja, a kako se Egipat u tom periodu više koncentrirao na branjenje rezultata, na poluvrijeme su otišli sa prednošću od 1:0, ali Kamerun je ostavio dobar dojam, nedostajalo je samo malo više preciznosti u završnici.

U drugom poluvremenu Kamerun je nastavio tamo gdje je stao u prvom. Njegovi igrači imali su inicijativu i stvarali su prilike ne bi li poništili vodstvo Egipta. I konačno, u 60. minuti promijenjeno je stanje na semaforu. Moukandjo je poslalo visoku loptu u egipatski kazneni prostor, najviše skače N'Koulou, El Hadary je bio nemoćan i drugi put na ovom turniru morao je po loptu u svoju mrežu. Igra je ponovno oživjela i pola sata prije kraja Kamerun je došao do željenih 1:1.

Nakon postignutog pogotka Kamerun je bio bolja momčad na terenu, ali egipatska obrana nije previše griješila i uspijevala je otkloniti sve opasnosti ispred svojih vrata. Egipćani nisu previše prelazili u fazu napada, a i kada bi i došli blizu suparničkog gola, nisu imali završnicu kojom bi ugrozili Ondou.

Igrala se 89. minuta i sve je mirisalo na produžetke. Lopta je bila duboko u dijelu kamerunskog dijela terena kada je Siani šalje ka suparničkom kaznenom prostoru. Aboubakar prima taj centaršut, prebacuje jednog braniča i između dvojice Egipćana pogađa donji desni kut egipatskih vrata. El Hadary ponovno nije imao šanse, nije ništa mogao kod tog pogotka. Kamerun je preokrenuo utakmicu i došao na korak do naslova.

Do kraja susreta Egipćani su krenuli po izjednačenje, u zadnjim trenucima susreta imali su obećavajuću priliku iz slobodnog udarca, ali Elneny neobjašnjivo šalje loptu nebu pod oblake. Fešta u zelenom mogla je početi.

Ovo je bilo treće finale između Egipta i Kameruna i prva pobjeda Kamerunaca. 1986. godine na turniru u Egiptu igrali su prvi put u finalu, a Egipćani su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, dok su se posljednji put u finalu susreli 2008. godine u Gani, a Egipat je pobijedio s minimalnih 1:0. Egipat je ovim porazom ostao na rekordnih sedam osvojenih naslova, dok je Kamerun preskočio Ganu i sada je na drugom mjestu s pet osvojenih naslova.

Tako je završen još jedan Afrički kup nacija koji je održan u Gabonu. Pamtit će se po ispadanju domaćina Gabona u grupnoj fazi natjecanja, što se nikada prije nije desilo. Natjecanje je obilježio i nevjerojatni vratar Egipta El Hadary koji je svoju momčad predvodio do finala. Najbolji strijelac turnira je Junior Kabananga iz DR Kongo s tri postignuta.

Sljedeći Afrički kup nacija igra se za dvije godine, a domaćin će biti pobjednik ovogodišnjeg izdanja, Kamerun.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!