Ostali sportovi

Veliki broj Hrvata napredovao na novim taekwondo ljestvicama

Sportnet • srijeda, 08.02.2017.
Veliki broj Hrvata napredovao na novim taekwondo ljestvicama

Početkom veljače krenula je i nova taekwondo sezona koja će do kraja lipnja biti u paklenom ritmu hvatanja bodova i mjesta za plasman na seniorsko Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji.

Nakon US Opena u tijeku je Europsko klupsko prvenstvo te Turkish Open, a onda serija G1 i G2 natjecanja u Bugarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Belgiji...

Na najnovijim svjetskim rang listama objavljenim 7. veljače veliki broj Hrvata bilježi napredak. Najbolji u seniorskoj konkurenciji je član Marjana Lovre Brečić koji je u kategoriji do 63 kilograma treći na svijetu dok je njegov klupski kolega i srebrni s prošlog prvenstva Europe Toni Kanaet šestoplasirani u kategoriji do 74 kilograma.

Kod seniorki je na četvrtom mjestu kategorije do 53 kilograma Ana Zaninović, dok su još dvije članice Marjana na šestom mjestu svjetskih rang ljestvica, Lucija Zaninović u kategoriji do 49 kilograma i Petra Matijašević u kategoriji do 73 kilograma. Napredak do 14. mjesta bilježi i Matea Jelić u kategoriji do 67 kilograma dok je mlada Bruna Vuletić koja je u seniore ušla sa 16 godina već na 45. mjestu svoje kategorije.

Nacionalna rang lista

Hrvatski Taekwondo Savez u sezoni 2017. uvodi u sustav natjecanja nacionalnu rang listu za juniore i kadete.

Cilj nacionalne rang liste je stvoriti kod mlađih dobnih skupina cjelogodišnji kontinuitet natjecanja, te stvoriti sustav u kojem će svaki mladi borac znati koja mu je trenutačno vrijednost u nacionalnim okvirima. Naime, u situaciji kad imamo veliki broj turnira gotovo svaki vikend, teško je odrediti realni značaj medalje kadeta sa nekog vikend turnira. HTS će svake godine u nacionalnu rang listu uključiti najznačajnije turnire u RH.

Sustav bodovanja za nacionalnu rang listu je sljedeći:
1. mjesto – 7 bodova
2. mjesto – 3 boda
3. mjesto – 1 bod

Za svaku pobjedu natjecatelj dobiva jedan dodatni bod.

Prva četiri borca u svakoj kategoriji sa nacionalne rang liste, automatski ulaze među prvih osam boraca na prvenstvu Hrvatske i postaju nosioci skupina.

Na kraju godine HTS će na posebnoj svečanosti dodijeliti nagrade i diplome najboljima na rang listi, a rezultate nacionalne rang liste HTS će afirmirati kao bitan kriterij i kod HOO i lokalnih sportskih zajednica. U odnosu na seniore pratit će svjetsku rang listu World Taekwondo Federation i neće osnivati nacionalnu rang listu za seniore.

U 2017. sljedeći turniri će se bodovati za nacionalnu rang listu.

KADETI:
4-5. ožujka - Dalmacija Kup
8.-9. travnja - Čigra Open
6.-7. svibnja - Gacka Open
10. -11. lipnja - Senjski vitezovi
24.lipanj - Prvenstvo Hrvatske
7. – 8. listopada - Kondor Open
studeni – Croatia Open

JUNIORI:
18.-19. veljače - Knin Open
18.-19. ožujka - Feniks Budo sport kup
8.-9. travnja - Plemeniti turnir Zaprešića
13.-14.svibnja - Susedgrad Sokol pokal
24.-25. lipnja - Prvenstvo Hrvatske
studeni – Croatia Open

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!