Košarka

Delaš promašio šut za produžetak, Milano slavi Milana Mačvana

Petar Jenjić • četvrtak, 16.02.2017.
Delaš promašio šut za produžetak, Milano slavi Milana Mačvana
Foto: EPA

Odigrane su prve dvije četvrtfinalne utakmice talijanskog košarkaškog kupa u kojima smo pobjednike saznali tek u posljednjim sekundama utakmice. Reggiana je pobijedila Capo d'Orlando 63:61 za koji je Mario Delaš promašio šut za produžetak, dok je Repešin Armani Milano bez Krune Simona u sastavu pobijedio protiv Brindisija 77:75 nakon poena Mačvana u posljednjoj desetinki sekunde...

Reggiana - Capo d'Orlando 63:61

Iako je u današnji susret ušla kao blagi favorit, Reggiana se morala jako pomučiti da dođe do pobjede protiv Capo d'Orlanda. U vrlo izjednačenoj i ne pretjerano efikasnoj utakmici do slavlja su došli u samoj završnici susreta nakon katastrofalne odluke protivničke klupe da radi prekršaj, u razdoblju kada bi im obranjeni napad donio produžetak. Ostalo je Orlandini nekoliko sekundi za posljednji napad, ali je Mario Delaš iz teške situacije promašio šut za produžetak.

Obje su momčadi vrlo nervozno ušle u utakmicu, shvaćajući visok ulog koji ova utakmica nosi. Ipak, nešto je bolje igrala Reggiana i nakon sedam minuta igre imala pet poena prednosti (14:9). Capo do kraja četvrtine radi seriju 7:0, zaključivši prvih deset minuta s prednošću (14:16).

Rezultatskoj prednosti Reggiana je prije svega mogla zahvaliti izvrsnom i raznovrsnom šutu za tricu. Naime, već su do 17. minute ubacili šest trica preko šest različitih igrača što je Orlandini dodatno otežavalo branjenje perimetra, međutim to ipak nisu znali bolje iskoristiti i njihovi su se protivnici i dalje jako dobro držali. Na poluvremenu su zaostajali tek dva razlike, bilo je 35:33. Unatoč slabom šutu, Mario Delaš jako je dobro gradio obrambeni skok Capo d'Orlanda i imao polovicu od ukupnog broja skokova svoje momčadi.

Hrvatski je košarkaš igrao vrlo dobro i u nastavku susreta, njegova je momčad serijom 8:0 došla do izjednačenja, a u samoj završnici treće četvrtine došla i do vodstva koje su sačuvali do ulaska u posljednjih deset minuta (50:51).

Iako je Reggiana ubacila tek dva poena u pet minuta posljednje četvrtine, Orlandina to nije uspjela iskoristiti, promašivši i nekoliko otvorenih šuteva za podebljanje vodstva. Na ulasku u posljednju minutu su imali dva koša prednosti (59:61), a zatim je Kaukenas ubačajem s poludistance Reggiani donio izjednačenje. Diener na drugoj strani nije bio precizan u šutu za tricu nakon čega je čudnu odluku donio trener Capo d'Orlanda i rekao da se radi prekršaj iako bi s obranjenim napadom izborili produžetke. Della Valle je pogodio oba slobodna bacanja (63:61), na drugoj je strani iz teške pozicije pokušao Delaš donijeti produžetak svoje momčadi, ali bez uspjeha.

Do pobjede ih je predvodio Pietro Aradori s 11 poena (1/4 za dva, 3/4 za tricu), dok je Riccardo Cervi dodao deset koševa (5/8 za dva).

Najučinkovitiji je kod Capo d'Orlanda bio Dominique Archie s 14 koševa (6/9 iz igre, slobodna bacanja 1/2). Mario Delaš zaključio je susret s deset koševa (3/10 za dva, 0/3 za tricu, slobodna bacanja 4/5), osam skokova i dvije asistencije za 27 minuta provedenih na parketu. Sandro Nicević nije ulazio u igru.

Armani Milano - Brindisi 77:75

I bez Krune Simona u sastavu Armani Milano došao je do pobjede i prolaska u polufinale talijanskog kupa. Branitelji naslova prošli su dosta teže od očekivanog, Brindisi je odigrao odličnu utakmicu, pružio sjajan otpor, u rukama imao i produžetak, ali je Milan Mačvan doslovno u posljednjoj desetinki sekunde donio pobjedu svojoj momčadi.

Odlično je Milano otvorio susret i preko dvije trice Rakima Sandersa poveo sa 6:2. Trenutno vodeća momčad talijanskog prvenstva održavala je prednost protiv ekipe koja prije svega preferira run'n'gun košarku. Nakon šest minuta igre Brindisi je morao pozvati minutu odmora jer su njihovi protivnici došli do devet koševa prednosti (18:9). Prvu su dionicu zaključili s prvom i jedinom dvoznamenkastom prednošću na utakmici (28:18).

Kao što je to bio slučaj mnogo puta tijekom ove sezone, uslijedio je lagani pad Repešine momčadi koja je u pet minuta igre ubacila tek sedam poena što su njihovi protivnici iskoristili i došli do izjednačenja nakon trice raspoloženog Nica Moorea (35:35). Ubačajem Duranda Scotta došli su i do prve prednosti nekoliko minuta kasnije, međutim Milano je uzvraćao laganim poenima iz kontri i vrlo bi brzo anulirao sve što bi Brindisi napravio. Poluvrijeme je najbolja talijanska momčad zaključila s poenom prednosti (45:44).

Sličnu smo košarku, bez prevelikih odvajanja, gledali i u nastavku susreta. Obje su se ekipe čvrsto držale i nisu dopuštale odvajanje svojih protivnika. Phil Goss preuzeo je odgovornost i u 38. minuti s pet vezanih poena donio Brindisiju poen prednosti (72:73). Nakon nekoliko promašenih napada s obje strane Milan Mačvan tricom vraća prednosti Armaniju. Isti je igrač 15 sekundi prije kraja mogao riješiti pitanje pobjednika, ali je promašio oba slobodna bacanja, a na drugoj je strani poentirao Scott za 75:75.

U nepunih se 15 sekundi Mačvan prometnuo od tragičara do junaka. Srpski je košarkaš skočio u napadu, u doslovno posljednjoj desetinki sekunde ispustio loptu iz ruke i pogodio za pobjedu Milana (77:75).

Do pobjede ih je predvodio Jamel McLean s 14 koševa (6/10 za dva, slobodna bacanja 2/4) i sedam skokova, dok je Rakim Sanders ubacio 12 poena (1/4 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 1/4).

Kod Brindisija su po 15 poena ubacili Durand Scott, Amath M'Baye (devet skokova) i Robert Carter.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!