Košarka

Zadnji dan prijelaznog roka: Puno priče, malo prometa

Branimir Korać • petak, 24.02.2017.
Zadnji dan prijelaznog roka: Puno priče, malo prometa
Foto: EPA

Posljednji dan prijelaznog roka u NBA ligi donio je dosta priče među klubovima, ali na kraju je bio dosta mršav u potvrđenim dealovima. Blockbuster razmjene zadnji dan su izostale...

Odrađeno

Nerlens Noel -> Dallas Mavericks, Andrew Bogut, Justin Anderson, izbor 1. runde 2017. (top 18 zaštićen) -> Philadelphia 76ers

Sixersi nisu puno dobili ovim tradeom. Nerlens Noel bio je gotovo siguran za razmjenu do kraja prijelaznog roka, poslan je u Dallas gdje će igrati uz Dirka Nowitzkog i pokušati mu pružiti veću podršku nego Andrew Bogut kojeg muče ozljede.

Bogut se neće zadržati u Sixersima i jedino što su u Philadelphiji dobili je Justin Anderson kojem će pružiti priliku pa ako uspije super, a ako ne, nikom ništa. Njegov ugovor nije veliko opterećenje, a ukoliko dobije priliku, mogao bi je iskoristiti. Napadački nije zastrašujuć, ali zato može dosta pružiti na drugoj strani parketa.

Izbor prve runde drafta koji ide uz to, bit će aktiviran samo ako Mavericksi ne budu u prvih 18, u protivnom taj pick pretvara se u dva izbora druge runde 2017. i 2018. godine.

Na kraju sezone Noel je "restricted free agent" i Mavericksi će napraviti sve da produže ugovor s njim jer ga vide kao veliki potencijal u igri u reketu.

Taj Gibson, Doug McDermott, izbor 2. runde 2018. -> Oklahoma City Thunder, Joffrey Lauvergne, Anthony Morrow, Cameron Payne -> Chicago Bulls

Što su tražili, to su i dobili. Htjeli su Bullsi prvotno Andrea Robersona u dealu s Cameronom Payneom, ali u Thunderu nisu htjeli niti čuti. Na kraju je postignut ovaj dogovor koji Oklahoma Cityju donosi ono što je tražio.

Taj Gibson je iskusan igrač koji može igrati i s Adamsom i Kanterom, a Doug McDermott donosi šut s vanjskih pozicija i nije zanemariva činjenica da ove sezone igra svoju najbolju košarku u karijeri.

S druge strane Thunder nije puno izgubio, a ima još jedno otvoreno mjesto na rosteru koje će vjerojatno pokriti iskusnim razigravačem koji će odmarati Russella Westbrooka tijekom susreta.

Što se tiče Bullsa, oni su imali primaran cilj zadržati Jimmyja Butlera, oko njega se najviše razgovaralo, a sve ostalo odrađeno je u hodu pa tako i ovaj trade. Nedostajat će im obojica igrača, ali nadaju se da će poglavito Cameron Payne biti taj koji će igrati važnu ulogu.

KJ McDaniels -> Brooklyn Nets

Win-win za obje strane. KJ McDaniels nije imao pravu budućnost u Rocketsima, teško je dolazio do prilike pokraj Trevora Arize i Sama Dekkera, a puno je bolji igrač od garbage-time minutaže.

Rocketsi su njegovim odlaskom ušli u prihvatljiv prostor s plaćama i sada su oko tri milijuna dolara unutar salary capa što im daje prostor za lov na Andrewa Boguta prije svih.

S druge strane Netsi su već krenuli sa slaganjem momčadi ispočetka, McDaniels zaslužuje priliku i u Brooklynu bi je trebao dobiti.

Što se tiče Boguta, u Houstonu su uvjereni da će ga dovesti, međutim planove im kvare želje Cavaliersa i Spursa koji su spremni uskočiti u priču.

Roy Hibbert -> Denver Nuggets

Milwaukee Bucksi riješili su se ugovora Roya Hibberta poslavši ga u Denver Nuggetse. Niti tamo Hibbert ne treba očekivati neku minutažu, domaćin je pun na centarskoj poziciji i bivši centar Pacersa nema veliku nadu u nastupe.

Onaj stari Hibbert bio bi sjajno pojačanje, sjećamo se još vremena kada je u Pacersima igrao odlično i skoro završio u Portlandu s maksimalnim ugovorom, ali baš od tog ljeta sve je krenulo nizbrdo za njega i daleko je od onih igara.

Zauzvrat za Hibberta, Bucksi dobivaju beznačajan zaštićeni izbor druge runde drafta.

A Hibbert je skoro ostao u Bucksima jer su Nuggetsi ozbiljno pregovarali s Blazersima oko preuzimanja ugovora Festusa Ezelija. Ipak su se odlučili na zdravih pet milijuna nego sedam milijuna koje neće vidjeti na parketu,

Tyler Ennis -> Los Angeles Lakers, Marcelinho Huertas ->Oklahoma City Thunder

Nakon što su mijenjali Loua Williamsa za Coreyja Brewera, Lakersi su bili dosta tihi posljednjeg dana. Odradili su jednu razmjenu i to kozmetičke prirode.

S Thunderom su razmijenili braniče, Tyler Ennis došao jeu Lakerse, a veteran Marcelinho Huertas otišao je u Thunder.

Nikakav ključan potez bez obzira na potencijal koji je Ennis pokazivao na sveučilištu. Pitanje je koliko se on može probuditi, u NBA ligi zasad je potpuni prolaznik i teško je da će baš u Lakersima eksplodirati. A Huertas? Njega su se u Oklahomi odmah odrekli.

Mike Scott -> Phoenix Suns

Mike Scott ove sezone u Hawksima je ispao iz rotacije, nije bio niti blizu minutama i brojevima od ranijih sezona i može odahnuti promjenom sredine.

Seli u Phoenix Sunse gdje će se boriti za minutažu i mogao bi biti od koristi. Razmjena niskog rizika za Sunse koji su poslali cash i prepustili prava na Cenka Akyola, Turčina koji ionako neće vidjeti NBA ligu.

PJ Tucker -> Toronto Raptors, Jared Sullinger, 2 izbora 2. runde 2017. i 2018. -> Phoenix Suns

Čvrsti PJ Tucker još će malo zaoštriti konkurenciju u Raptorsima koji nisu dobili gotovo ništa od Jareda Sullingera i uspjeli su ga se riješiti.

Sullinger nije loš igrač, ali problemi s ozljedom jako su ga mučili, igrao je malo i to nije bilo dobro. Čak je jedno vrijeme proveo u razvojnoj ligi.

Tucker je imao svoju ulogu u Sunsima i trebao bi Raptorsima biti nadogradnja na Sullingera koji bi, pak, mogao pomoći Sunsima, naravno, ukoliko dođe u pravu fizičku formu prije svega.

Samo želje

Rubio -> New York Knicks, Rose -> Minnesota Timberwolves

Posljednjeg dana prijelaznog roka intenzivno su se vodili pregovori između New York Knicksa i Minnesote Timberwolvesa oko razmjene kojom bi Derrick Rose završio u Minneapolisu, a Ricky Rubio u new Yorku. Na kraju dogovor nije postignut, a milimetri su dijelili obje strane.

Knicksi su bili ti koji su odugovlačili, tražili su uključivanje još nekoga u ovaj trade (Nemanja Bjelica), a kako se bližio deadline, tako su i Knicksi postajali sve mekši da bi na kraju pristali na razmjenu jedan za jedan, ali bilo je kasno da se sve odradi i Wolvesi su odustali.

U Minnesoti su u Roseu vidjeli idealnog mentora za Krisa Dunna dok su Knicksi mogli profitirati Rubijevim razigravačkim arsenalom, posebice Carmelo Anthony i Kristaps Porzingis.

Paul George -> Boston Celtics

O tome se pričalo, kontakti su uspostavljeni, ali trajali su vrlo kratko. Bilo je tu nekoliko prijepornih točaka, prvo i najvažnije Georgeu se nije išlo u Celticse. Stvar je u tom da je zainteresiran, kako je već ranije rekao, za ostanak u Indiani ili odlazak u Lakerse. To su jedina dva kluba u kojima se trenutno vidi.

Boston tu nije imao dobru startnu poziciju. Naravno, Pacersi su tražili puno, puno više nego što je Boston bio spreman dati. Čak i nakon što su Celticsi dali naznaku da bi se mogli odreći picka Netsa u prvoj rundi ove godine što je veliko odricanje, Pacersi su tražili još, navodno Jaea Crowdera. Tko je još bio uključen u tu priču, nije poznato.

U svakom slučaju, Celticsi mogu biti zadovoljni što nije došlo do ovog tradea. Imaju dobru, uigranu i kemijom pogođenu momčad. Zašto bi to razbijali? Uostalom, Netsi imaju dobre šanse da na lutriji dobiju prvi izbor drafta, a Celticsi taj pick drže u svojim rukama. jer mogu i budu svoj razmijenili s Netsima.

Avery Bradley -> Philadelphia 76ers

Sixersi su navodno iskušavali teren oko dovođenja Averyja Bradleyja iz Boston Celticsa. Ta je priča od starta bila osuđena na propast, Bradley je vrijedan Celticsima, još sljedeću sezonu ima prihvatljiv ugovor i nema nikakvog razloga da ga se Celticsi odreknu.

Nije poznato što su Sixersi bili spremni ponuditi, ali da bi doveli igrača koji bi se savršeno uklopio s Benom Simmonsom, morali su ponuditi puno previše da bi Danny Ainge rekao - može. To se nije dogodilo i vjerojatno je sve ostalo na iskušavanju terena.

Jahlil Okafor -> bilo gdje

Sixersi su do posljednjeg trenutka pokušavali nekome uvaliti Jahlila Okafora, ali nisu uspjeli. Bilo je razgovora s brojnim franšizama, ali dogovor nije postignut.

Nekako su najbliže bili dogovoru s Blazersima, ali u posljednji trenutak ta je priča propala i Portland je odmah reagirao te uzeo Jusufa Nurkića i tradeu s Nuggetsima.

Okafor je kvalitetan igrač, napadački i vrlo kvalitetan, ali u Sixersima smatraju kako nema budućnost u njihovom klubu te su ga pokušali razmijeniti. Nije se išlo na razmjenu pod svaku cijenu jer se ipak očekivalo nešto kvalitetno zauzvrat, ali do posljednjeg dana ta opcija odlaska ostala je otvorena. U konačnici Okafor je ostao, a otišao je Noel.

Deron Williams ->Cleveland Cavaliers

Ovo se još uvijek može dogoditi i velike su šanse da se dogodi. Mavericksi su ponudili izlaz Deronu Williamsu i poziciju startnog playmakera daju Yogiju Ferrellu.

Prema američkim izvorima Williams je to objeručke prihvatio i već je dogovorio angažman u Cavaliersima koji dobivaju tako još jednog veterana kao pomoć u pohodu na titulu NBA prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.02.2017. u 17:49
    Ovo sto su Bullsi napravili je najveca glupost koju su mogli napraviti, dali su dvojicu bitnih igraca prakticki za nista, ako su vec se htjeli se riješiti Gibsona kojem ističe ugovor na kraju sezone, onda su ga barem trebali pokusati trejdati za neki visoki pick prve runde a ne ga prakticki pustiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik