Košarka

Dobar nastup Žižića unatoč problemima s prekršajima, pobjeda Perasovićevog Efesa

Petar Jenjić • ponedjeljak, 27.02.2017.
Dobar nastup Žižića unatoč problemima s prekršajima, pobjeda Perasovićevog Efesa
Foto: EPA

Odigrane su posljednje dvije utakmice 19. kola turske košarkaške lige. Perasovićev Anadolu Efes došao je do pete uzastopne pobjede na gostovanju kod Ušak Sportifa 80:78, dok je Darušafaka slavila protiv Trabzonspora 82:79 uz dobar nastup Ante Žižića koji je mogao biti i bolji da nije imao problema s osobnim pogreškama...

Ušak Sportif - Anadolu Efes 78:80

Do pete uzastopne pobjede došli su košarkaši Anadolu Efesa na gostovanju kod Ušak Sportifa. U konačnici su slavili rezultatom 80:78, a iako su vodili cijeli susret, pobjedu su osigurali tek u samoj završnici utakmice. Ovim slavljem su se izjednačili s Fenerbahčeom na vrhu prvenstvene ljestvice s omjerom 17-2, dok je Ušak Sportif pao na 5-14.

Vrlo dobro su gosti otvorili današnji susret i poenima Cedija Osmana i Bryana Dunstona poveli sa 6:0. Na svako je približavanje domaćina Efes imao odgovor i nije dopuštao preokret. U nekoliko je navrata domaća momčad došla na dva poena zaostatka, na kraju prve četvrtine zaostajala je osam koševa (16:24).

U 14. minuti nakon poena Tylera Honneycutta momčad Velimira Perasovića prvi je put na utakmici povela s dvoznamenkastom razlikom (32:22), nekoliko minuta kasnije imali su i još većih +17 (39:22). Gosti su i dalje imali inicijativu, u vrlo dobroj obrani i raznovrsnom napadu (16 asistencija do poluvremena) pa su na odmor otišli s prednošću 46:32.

Iako su u posljednju četvrtinu ušli s 12 poena prednosti, domaćin se budi u završnici i minutu i pol minute prije kraja, ubačajem Šarunasa Vasiliauskasa, dolazi na samo dva koša zaostatka (76:78). Imali su priliku doći i do izjednačenja, čak i povesti, ali nisu uspjeli.

Efes je do pobjede predvodio Alex Kirk s 15 poena (4/6 za dva, 2/3 za tricu, slobodna bacanja 1/2) i pet skokova, dok je Cedi Osman dodao 14 koševa (4/6 za dva, 2/4 za tricu).

Nevjerojatnu je utakmicu za domaćine odigrao Zachary Augustine koji je susret zaključio s 22 poena (9/17 za dva, slobodna bacanja 4/5), 19 skokova i po tri asistencije i blokade.

Darušafaka - Trabzonspor 82:79

Blattova je momčad u današnji susret ušla kao izraziti favorit, posebno kada uzmemo u obzir Trabzonsporovu toplo-hladno formu u posljednje vrijeme i trenutnu 13. poziciju. Već je nakon prve četvrtine domaćin došao do lijepe dvoznamenkaste prednosti, međutim kada se već činilo da su osigurali novo slavlje, gosti se potpuno približavaju i odvode utakmicu u neizvjesne vode. Darušafaka je pobjedu osigurala tek u završnim minutama, na koncu je slavila rezultatom 82:79.

Više i nije vijest da je dobru utakmicu odigrao je Ante Žižić koji je pokazao i zavidne dodavačke sposobnosti, ali je zbog problema s osobnim pogreškama ostao bez još značajnijeg učinka.

Nakon početnog ispitivanja snaga domaćin radi seriju 15:0, uz šest poena Ante Žižića, i došao do prve dvoznamenkaste prednosti na susretu u šestoj minuti (21:10). Prvu su četvrtinu ipak zaključili ispod deset koševa zaostatka (27:18), po svemu viđenom, prednost Darušafake je možda trebala biti i veća.

Gosti početkom druge dionice dolaze do šest poena minusa, ali se domaćin vrlo brzo vraća na dvoznamenkastu prednost, sedmim poenom Adriena Moermanna dolazi do +12 (33:21) u 15. minuti. Na svako je približavanje Trabzonspora domaćin imao spreman odgovor, raspoloženi šuteri nisu dopuštali približavanje gostiju. Poluvrijeme su zaključili s 15 poena prednosti (49:34).

Na otvaranju nastavka domaćin je došao i do 19 koševa prednosti (55:36), ali je Trabzonspor iskoristio nekoliko minuta crne rupe svojih protivnika i serijom 9:0 u samoj završnici treće četvrtine se spustio na samo tri koša zaostatka (60:63) što je bio i konačan rezultat tog perioda.

Nastavili su gosti sjajno gađati izvana, tricama Stefana Moodyja i Erolcana Činka došli su do prve prednosti još od sredine prve četvrtine (67:65). Nakon nekoliko promašenih šuteva i grešaka gostiju Darušafaka se serijom 8:0 vratila u prednosti (73:69), tri i pol minute prije kraja. Pobjedu je domaćina potvrdio Brad Wanamaker kada je 90 sekundi prije kraja donio sedam poena prednosti svojoj momčadi (80:73).

Do pobjede ih je predvodio Brad Wanamaker s 19 poena (6/7 za dva, 2/3 za tricu, slobodna bacanja 1/1). Ante Žižić zaključio je susret s devet poena (4/8 za dva, slobodna bacanja 1/2), četiri skoka i tri asistencije za 19 minuta provedenih na parketu.

Najbolji je kod gostiju bio Stefan Moody sa 16 poena (6/9 za dva, 1/3 za tricu, slobodna bacanja 1/1) i pet asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!