Nogomet

FIFA drugu godinu zaredom posluje u debelom minusu, čeka se 2018. i spasonosni SP

Dario Dodić • subota, 08.04.2017.
FIFA drugu godinu zaredom posluje u debelom minusu, čeka se 2018. i spasonosni SP
Foto: EPA

Krovna nogometna organizacija, FIFA, objavila je poslovne rezultate za 2016. godinu prema kojima je gubitak godine iznosio 369 milijuna dolara. Prema prognozama čeka ih još gora 2017. godina...

Krovna nogometna organizacija, FIFA, potvrdila je gubitak drugu godinu zaredom. Nakon 122 milijuna dolara gubitka iz 2015. godine, koji su nakon revizije svedeni na "samo" 52 milijuna gubitka, u 2016. godini gubitak je iznosio 369 milijuna dolara. Iz Fife kažu da je to zbog loših investicija, promjena u knjigovodstvenim pravilima i visokih troškova istraživanja skandala vezanih uz bivšeg predsjednika Seppa Blattera.

Da bi stvar bila još gora, u 2017. godini FIFA očekuje još veći gubitak, oko 489 milijuna dolara, što bi rezerve Fife smanjilo na 605 milijuna dolara. No unatoč godišnjim minusima ne trebate strahovati za financije ove neprofitne organizacije, iako su imali izvanrednih troškova nije ovo ništa čudno za "firmu" koja posluje u četverogodišnjim ciklusima. Sve će se to poravnati već 2018. godine kada je na redu Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

FIFA u 2018. godini očekuje 1,1 milijardu dolara profita, što će i ovaj četverogodišnji ciklus učiniti pozitivnim i vratiti rezerve na 1,7 milijardi dolara.

Novi predsjednik Fife, Gianni Infantino, prema godišnjim rezultatima ima plaću od 1,5 milijuna dolara, što je više nego dvostruko manje od Blatterove plaće. Doduše, Blatter se, prema navodima zbog kojih mu se trenutno sudi, više fokusirao na izvanredne prihode u obliku mita i bonusa pa je razlika između sadašnjeg i bivšeg šefa Fife vjerojatno i puno veća.

Iz krovne nogometne organizacije tvrde kako su na istraživanje skandala s podmićivanjem potrošili čak 50 milijuna dolara, dok knjigovodstveni stručnjaci tvrde kako je promjena u knjigovodstvenim tehnikama pridonijela s 35 milijuna dolara gubitka.

Kad kao izvor gubitka navode loše investicije, u Fifi ciljaju na FIFA muzej u Zürichu, projekt bivšeg predsjednika Blattera, koji je koštao 138 milijuna dolara i poprilično podbacio generiravši 50 milijuna dolara u 2016. godini. Godišnje ga posjeti 11.000 ljudi, a FIFA je računala na dvostruko veće brojke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2017. u 18:36
    Vidi ovoga dinosaurusa na slici:))
    Obrisan korisnik