Nogomet

Blažević: “Biti će to rovovska bitka”

Dražen Patarčić • srijeda, 19.04.2000.

Izbornici i Zorislav Srebrić (Snimio: Dražen Patarčić)

26. travnja hrvatska će nogometna reprezentacija odigrati svoju prvu službenu utakmicu A selekcija protiv Austrije. Austrije koju predvode Hrvati, Otto Barić na klupi i Ivica Vastić na travnjaku. Uoči te utakmice, održano je redovno novinarsko druženje u zagrebačkom hotelu Sheraton. Kao pred svaku međunarodnu utakmicu koja očekuje naše vatrene Zorislav Srebrić, Ivo Šušak i Ćiro Blažević stavili su se na raspolaganje “sedmoj sili” i objavili spisak kandidata za utakmice sa Austrijancima...

Interes novinara nije bio velik (Snimio: Dražen Patarčić)

Gospodin Ivan Šušak bio je vrlo kratak i konkretan.

”Nama je ova utakmica trebala poslužiti za uigravanje pojednih linija momčadi, ali imamo određenih odstupanja. U-21 reprezentacija će na izričit zahtijev austrijskog nogometnog saveza igrati sa 79 godištem, a ne sa momčadi koja se sprema za Slovačku. Upravo zbog takvog razvoja situacije neophodno je pronaći još jedan termin za U-21 u kojoj bi se dečki sastali sa nekom B selekcijom naše lige ili po mogućnosti kvalitetnim U-21 sastavom neke selekcije koja ne sudjeluje na završnici Europskog prvenstva. Kao što se može primjetiti na spisku nema Zvonimira Deranje, ali on je u najozbiljnijim kombinacijma. Pero Nadoveza me je obavijestio da je on još uvijek nedovoljno speman, jer se nije do kraja oporavio nakon ozljede. Ostalih problema nemamo. Kako ne biste mislili da nam je ova utakmica nepotrebna, jer ne služi uigravanju sastava za Slovačku, moram istaknuti da je ovo prava, odlična prigoda da vidimo što može nova generacija koja će se na jesen boriti u novim kvalifikacijama.”

U-21 momčad

Marić Nikola (Široki Brijeg), Sunara Hrvoje (Hajduk), Sabolčki Silvestar (Varteks), Miladin Darko (Hajduk), Šerić Anthony (Parma/Verona), Vranješ Jurica (Bayer Leverkusen), Mijatović Andre (Rijeka), Sablić Goran (Hajduk), Vuković Hrvoje (Hajduk), Andrić Srđan (Hajduk), Banović Ivica (Zagreb), Budan Igor (Venezia), Bošnjak Ivan (Cibalia), Mikić Mihael (Dinamo), Bilić Mate (Hajduk), Matić Stipe (Hajduk), Polovanec Kristijan (Dinamo/Istra), Radiček Danijel (Slaven Belupo).

Dobro raspoloženi Ćiro Blažević pokušao je unijeti malo živosti u malobrojnu novinarsku ekipu koja je došla po informacije iz prve ruke. Počeo je svoje izlaganje kao da se radi o biti ili ne biti.

”Krajnje je vrijeme da suzimo prostor u broju kandidata s kojima ću računati u idućem kvalifikacijskom ciklusu. Ostale su nam samo tri utakmice do prve službene kvalifikacijske, za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Sada imam na spisku 21 igrača kandidata. Nije ovo konačnica, ali spisak će biti sve više reduciran. Dobro je da se nakon dva izuzetno jaka utakmca, Španjolske i Njemačke, igra na neki način ipak lakša utakmica. Austrija je stara svjetska nogometna sila, ali nisu ni blizu po kvaliteti našim prijašnjim protivnicima. Idemo u goste povijesnom rivalu. I ne mislim da će to biti lagana utakmica. Izjave njihovog izbornika Barića da je to njima samo jedna u nizu "prijateljskih" utakmica, možete okačiti mačku o rep. Ako je vas novinare prevario mene nije. Ona meni daje poseban čar ovoj utakmici. On to govori isključivo da bi nas uspavao, zavarao i u takvoj situaciji iznenadio. Mi ulazimo u ovu utakmicu vrlo ozbiljno.”

Ćirin monolog prekinulo je jedno novinarsko pitanje. "Brine li vas što naša reprezentacija nije već dugo pobijedila"?

A momčad

Pletikosa Stipe (Hajduk), Pavlović Željko (LASK), Šarić Danijel (Dinamo), Živković Boris (Bayer Leverkusen), Štimac Igor (West Ham), Šimić Dario (Inter), Kovač Robert (Bayer Leverkusen), Jarni Robert (Las Palmas), Tomas Stjepan (Dinamo), Cvitanović Mario (Dinamo), Soldo Zvonimir (Stuttgart), Asanović Aljoša (Panathinaikos), Stanić Mario (Parma), Kovač Niko (Hamburger SV), Jurčić Krunoslav (Torino), Tudor Igor (Juventus), Bokšić Alen (Lazio), Šuker Davor (Arsenal), Vugrinec Davor (Trabzonspor), Šimić Josip (Dinamo), Rapaić Milan (Perugia).

”Ne, ne brine me. Mi smo igrali dvije utakmice sa svjetskim nogometnim velesilama. Ta dva rezultata koja smo ostvarili ja smatram kao pobjede. Jer u nama je još uvijek taj neki nesretni pritisak i šok, što se nismo uspijeli plasirati na ovo Europsko nogometno prvenstvo. A što se tiče ove utakmice, mislim da svi treneri kada igraju u gostima, nereješen rezultat gledaju kao uspijeh svoje momčadi, pa tako i ja. Danas nije više lako nikoga pobijediti. Svi znaju igrati nogomet. Dakle, ako bi odigrali nerješeno sa Austrijancima , smatrao bih to uspjehom. Nisam opterećen pobjedom. Mi stvaramo novu momčad, novu koncepciju. Bitno je da na jesen počnemo sa pobjedama.”

Nakon što nam je "šef" objavio kandidate na koje računa u ovoj utakmici, nastavilo se neformalno druženje novinara sa domačinima HNS-a uz kavicu, kolačiće i obvezne kometare o nekim prošlim uspjesima naših “vatrenih” i kako se vratiti tamo gdje nam je objektivno i mjesto. U samu "špicu" svjetskog nogometa.

”Bišćana nisam pozvao”, završio je Ćiro, ”makar je evidentno da se on napokon počeo dizati u svojoj igri. On i Leko su tu prisutni u mojim planovima, ali oni moraju raditi svih 90 minuta a ne na mahove i periodično. Kada ustale kontinuitet svojih igara onda ću najozbiljnije na njih računati.”

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!