Tenis

Svitolina izgubila set bez osvojenog gema, ali ipak prošla dalje

Mihaela Bradovski • srijeda, 26.04.2017.
Svitolina izgubila set bez osvojenog gema, ali ipak prošla dalje
Foto: EPA

Okončano je prvo kolo na WTA turniru u Istanbulu gdje su poznate i prve tri četvrtfinalistice. Sjajan dan imale su Rumunjke koje su upisale sve pobjede, a prolaz je ubilježila i prva nositeljica Elina Svitolina...

20-godišnja Turkinja Ayla Aksu prvi put u karijeri upisala je pobjedu na WTA Touru. U prvom kolu Istanbula iznenadila je renomiraniju Ruskinju Elizavetu Kuličkovu koju je svladala u dva seta. Kuličkova je 2014. godine osvojila juniorski Australian Open pobjedom protiv Jane Fett, bila je i među 100 najboljih seniorski, ali u posljednje vrijeme ne briljira što je pokazala i u ovom dvoboju.

Šesta nositeljica Belgijka Else Mertens rutinski je odradila posao protiv Katerine Kozlove i svladala ju je sa 6:4, 6:1. Mertens je odigrala dobar meč i uzvratila Kozlovoj za poraz u Bastadu prošle godine s vrlo sličnim rezultatom.

Rumunjka Alexandra Cadantu u potrazi je za formom, a ovdje je došla do drugog kola pobjedom protiv Japanke Nao Hibino. Hibino je uzela prvi set sa 6:2, u drugom je zaostajala 5:0 kada je frustrirana zbog krivo dosuđenog auta završila u suzama, trebalo joj je vremena da se smiri što je Cadantu iskoristila i stekla prednost i u trećem setu. Uspjela se Hibino vratiti, ali u završnici seta ponovno je izgubila servis i meč.

Problema nije bilo za drugu nositeljicu Timeu Babos koja je lakoćom svladala švicarsku kvalifikanticu Conny Perrin. Perrin se vrlo rijetko pojavljuje na WTA Touru, ovdje je došla do glavnog ždrijeba gdje je uhvatila pet gemova protiv Mađarice.

16-godišnja Ukrajinka, finalistica prošlogodišnjeg juniorskog Wimbledona Dajana Jastremska, nakon prve WTA pobjede dan ranije protiv Petković, stigla je do četvrtfinala. Lakoćom je svladala Annu Kalinskaju i potvrdila veliki potencijal. Inače u Istanbulu igra s pozivnicom organizatora.

Njoj se u četvrtfinalu pridružila treća nositeljica Irina Begu koja je u tri seta svladala Kirsten Flipkens. Begu je izgubila drugi set sa 6:1, ali je zato dominirala u prvom i trećem te eliminirala Belgiju i nastavila seriju pobjeda započetu prošlog tjedna u Fed Cupu.

Nakon 13 uzastopnih poraza, Turkinja Cagla Buyukakcay napokon je došla do pobjede. U Istanbulu je svladala Marinu Zanevsku iz Ukrajine i to s vrlo glatkih 6:2, 6:1. Prva pobjeda u sezoni za Turkinju ne računajući nastupe na Futuresima niže kategorije gdje je ipak uspjela doći do jedne.

U četvrtfinale otišla je Sorana Cirstea koja je upotpunila sjajan dan za Rumunjke. Tri nastupa i tri pobjede, a Cirstea je lakoćom svladala Grkinju Mariju Sakkari.

Prva nositeljica Elina Svitolina prespavala je drugi set protiv ruske kvalifikantice Viktorije Kamenskaje. Izgubila ga je sa 6:0, ali na vrijeme se probudila i u trećem zaigrala puno bolje te sa 6:1 prošla dalje.

WTA Istanbul, prvo kolo:
Ayla Aksu (Turska, WC) - Elizaveta Kuličkova (Rusija, Q) 7:5, 6:1
Elise Mertens (Belgija, 6) - Katerina Kozlova (Ukrajina) 6:4, 6:1
Alexandra Cadantu (Rumunjska, Q) - Nao Hibino (Japan) 2:6, 6:0, 6:3
Timea Babos (Mađarska, 2) - Conny Perrin (Švicarska, Q) 6:3, 6:2
Cagla Buyukakcay (Turska) - Marina Zanevska (Ukrajina) 6:2, 6:1
Elina Svitolina (Ukrajina, 1) - Viktoria Kamenskaja (Rusija, Q) 6:4, 0:6, 6:1

WTA Istanbul, drugo kolo:
Dajana Jastremska (Ukrajina, WC) - Anna Kalinskaja (Rusija, LL) 6:1, 6:4
Irina Begu (Rumunjska, 3) - Kirsten Flipkens (Belgija) 6:1, 1:6, 6:3
Sorana Cirstea (Rumunjska, 5) - Maria Sakkari (Grčka) 6:4, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!