Vodeni sportovi

Lov na trostruku krunu počinje humanitarnim plivanjem od Omiša do Splita

Krešimir Bošković • utorak, 02.05.2017.
Lov na trostruku krunu počinje humanitarnim plivanjem od Omiša do Splita

Nakon što je prošle godine osvojila treće mjesto ukupnog poretka FINA Grand prixa, Dina Levačić nalazi se pred novim izazovima. Za razliku od prethodnih sezona kada se natjecala protiv drugih plivačica, ove godine je pred Dinom jedna potpuno druga misija. Naime, ove godine će Dina pokušati postati prva djevojka iz Hrvatske koja je preplivala La Manche. Prije nje su to uspjela samo dvojica Hrvata i to Toni Pavičić Donkić i legendarni Veljko Rogošić. Osim pohoda na La Manche pred Dinom su još dva velika izazova i to maraton oko Manhattana i noćno preplivavanje od otoka Catalina do Los Angelesa. Ipak prije svih sportskih izazova Dina će i ove godine sezonu započeti humanitarnim plivanjem i to za udrugu „Moje dijete“ iz Solina.

Prvi Dinin ovogodišnji nastup bit će humanitarni plivački maraton između Omiša i Splita koji će se održati 7. svibnja ove godine. Dina je i prošle godine otvorila sezonu humanitarnim plivačkim maratonom pod nazivom “Dina za Anđele“ kada je, također na blagdan Sv. Duje zaštitnika grada Splita, preplivala udaljenost između Trogira i Splita. Naziv ovogodišnjeg plivačkog maraton, duljine 25 kilometara, je „Dina za Moje dijete“, a cilj je prikupljanje financijskih sredstava za kupnju didaktičkih pomagala za udrugu „Moje dijete“.

Nakon ovog maratona Dinine misli bit će usmjerene prvom velikom cilju ove sezone a to je maraton oko Manhattana duljine 46 kilometara koji se održava 24. lipnja. Na tom maratonu Dina će plivati s još 11 plivačica i plivača te će na svom putu proći ispod 20 njujorških mostova. Ako uspješno odradi ovaj maraton, Dina će postati prva osoba iz Hrvatske koja je u tome uspjela.

Sljedeći veliki izazov na rasporedu je 2. kolovoza kada će pokušati postati prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala 34 kilometra dugu dionicu između otoka Catalina i Los Angelesa. Ovo preplivavanje održava se po noći zbog opasnosti od morskih pasa. Osim morskih pasa, dodatne probleme plivačima predstavljaju i jake struje tako da je ovu dionicu od 1927. do sada preplivalo svega 400 osoba.

Šlag na tortu cijele sezone trebao bi se dogoditi između 12. i 18. rujna kada bi, ovisno o vremenskim uvjetima, Dina trebala postati prva Hrvatica koja je preplivala slavni La Manche i tako se pridružiti Toniju Pavičiću Donkiću i Veljku Rogošiću koji su do sada jedine dvije osobe iz Hrvatske kojim je pošlo za rukom preplivati ovu dionicu.

Na svom putu Dina će se boriti s raznim preprekama kao što su morski psi i jake struje, zatim relativno niske temperature mora te noćno plivanje. Ako sve prođe po planu Dina će biti prva osoba iz naše zemlje koja je uspjela spojiti sva tri legendarna maratona i postati vlasnica Trostruke krune, koju do sada u svijetu ima 142 ljudi, a tek peta u svijetu kojoj je to pošlo za rukom unutar 90 dana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!