Košarka

VIDEO: San Antonio Spursi bez Leonarda posramili Rocketse i izborili finale Zapada protiv Warriorsa

Dario Dodić • petak, 12.05.2017.
VIDEO: San Antonio Spursi bez Leonarda posramili Rocketse i izborili finale Zapada protiv Warriorsa
Foto: EPA

Košarkaši San Antonio Spursa odigrali su briljantnu partiju u gostima kod Houston Rocketsa. Iako bez glavnog igrača Kawhija Leonarda, Spursi su posramili Rocketse i prošli u finale Zapada...

Houston Rockets - San Antonio Spurs 75:114 (2-4)

Doktor Gregg Popovich. Možda bolje košarkaški akademik Gregg Popovich. Nema smisla ponavljati, ali Popovich i San Antonio Spursi zaslušili su ponavljanje - radi se o posebnom košarkaškom genijalcu i skupini igrača, momčadi, koja se bavi nekim drugim sportom.

Kad su ostali Spursi bez Tonyja Parkera činilo se da će se teško oporaviti od tog udarca. Kad su u petoj utakmici ostali bez Kawhija Leonarda, čiji se izostanak protegao i na šesti dvoboj polufinala Zapada, činilo se da su Spursi gotovi. Samo nekomu tko ne zna tko su i što su Spursi.

Koga nema, Spursi izmisle nekoga drugoga. Bio je to duet Danny Green - LaMarcus Aldridge uz šećer na kraju u liku i djelu Manua Ginobilija u petoj utakmici, čisto da se ne otpiše 39-godišnjeg Argentinca prerano, dobio je dozvolu za zakucavanje i "bananu", voćku koju će James Harden izbjegavati u širokom luku neko vrijeme.

Za šestu utakmicu Popovich je procijenio da nema smisla forsirati ozlijeđenog Leonarda, odlučio je u Houstonu odmjeriti snage s Rocketsima bez njega. Već će netko isplivati na površinu u ovom momčadskom sustavu. I isplivao je. LaMarcus Aldridge odigrao je briljantnu utakmicu u kojoj su Spursi demolirali i posramili Rocketse i otišli u finale Zapada.

Slavili su Spursi 114:75, Aldridge je utakmicu završio s 34 poena i 12 skokova, niti jedan igrač Spursa nije takav double-double u playoffu ostvario još od 2008. godine i Tima Duncana. Ne treba valjda napominjati da je Aldridgeu to najbolji učinak sezone, u 11. NBA sezoni tek će prvi puta igrati u konferencijskom finalu.

"Stvarno se uključio. Tražio je loptu, dolazio u dobre situacije. Bio je sjajan na skoku, a još uz sve to i dodaje loptu jako, jako dobro za nas", rekao je Popovich o Aldridgeu nakon utakmice.

"Ma samo sam malo više bio u kontaktu s loptom večeras pa sam dobio priliku pronaći načina da ovo uspije. Trudio sam se biti dominantniji. Bio sam spreman šutirati i uz nečiju ruku na lopti, ušao sam rano u ritam i nakon toga bio sam spreman", svojim je rječnikom opisao sjajnu partiju Aldridge.

Već u prvoj četvrtini Spursi su pobjegli na sedam koševa razlike, sjajna obrana gostiju posve je ugušila Hardena koji je prvi šut opalio tek sredinom druge četvrtine. Tad je već bilo kasno, Spursi su imali nedostižnih +21.

"Sve pada na moja ramena. Preuzimam odgovornost za ovo, za obje strane parketa. Teško je, pogotovo način na koji smo kod kuće izgubili šestu utakmicu, ali dogodilo se, moramo krenuti dalje", rekao je Harden nakon utakmice.

Jonathon Simmons dodao je 18 koševa za Spurse, s 14 koševa uz sedam asistencija pridonio je Patty Mills. Dejounte Murray s klupe je u pobjedu Spursa ugradio 11 koševa i deset skokova, deset koševa i 11 skokova dodao je Pau Gasol, na deset koševa i šest skokova zaustavio se Danny Green.

S 20 koševa Rocketse je predvodio Trevor Ariza, 15 je koševa uz 12 skokova dodao Clint Capela, dok je Harden uz šut iz igre 2/11 i sa slobodnih bacanja 4/6 večer okončao s mizernih deset poena.

Spursi će u finalu Zapada igrati protiv Golden State Warriorsa, serija počinje u nedjelju navečer, domaćin je Golden State.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!