Automoto

Hamilton odnio pobjedu u Španjolskoj, samo Vettel i Ricciardo u istom krugu s pobjednikom

Branimir Korać • nedjelja, 14.05.2017.
Hamilton odnio pobjedu u Španjolskoj, samo Vettel i Ricciardo u istom krugu s pobjednikom
Foto: EPA

Utrka za Veliku nagradu Španjolske pripala je Lewisu Hamiltonu koji je odlično odradio posao na stazi i na kraju zasluženo pobijedio. Iza njega ostao je Sebastian Vettel s nešto više od tri sekunde zaostatka dok je trećeplasirani bio Daniel Ricciardo...

Lewis Hamilton u kvalifikacijama ostvario je najbolje vrijeme, ali već tada bilo je jasno da će mu utrka donijeti puno posla jer je Sebastian Vettel imao priliku doći do pole positiona. U konačnici sam si je kriv što nije završio kvalifikacije s najboljim vremenom, pogreška u završnici odnijela mu je prvo mjesto.

Vettel je odlično ušao u utrku u preuzeo vodstvo dok je na startu odmah viđen incident u kojem su sudjelovali Kimi Raikkonen i Max Verstappen i obojica su nakon kontakta završili s nastupom, a do svega ne bi došlo da Bottas nije zatvorio Kimija s unutarnje strane, ovaj je to osjetio i zabio se bočno u Verstappena.

Nakon što je poveo, Vettel je već nakon tri kruga imao tri sekunde prednosti nad drugoplasiranim Hamiltonom, u 15. krugu prvi put ušao je u boks i Ferrari tu nije obavio briljantan posao te se Vettel vratio na četvrtu poziciju iza Hamiltona, Bottasa i Ricciarda.

Gotovo identična situacija kao na utrci u Sočiju, ponovno je problem bila prednja lijeva guma koja je na bolid došla presporo.

Lewis Hamilton ostao je duže na stazi i pokušavao je stvoriti što veću prednost nad Vettelom, u boks je ušao u 22. krugu, ali na stazu se ipak vratio iza Vettela iako je promjenu guma odradio za gotovo dvije sekunde brže.

Prednost Vettela nad Hamiltonom u tim trenucima iznosila je oko sedam sekundi, ali ispred Nijemca bio je Valtteri Bottas koji ga je usporavao i držao iza sebe puna dva kruga prije nego ga je Vettel na sjajan način prestigao i vratio se u vodstvo.

Nakon drugog pit stopa, Hamilton je izašao na bržim gumana nego Vettel, ali Nijemac je ipak dobio prvi izravni dvoboj i ostao ispred Britanca. U 40. krugu Mercedesov drugi vozač Valtteri Bottas zbog kvara na motoru bio je prisiljen završiti utrku i ostalo je samo pitanje tko će slaviti Hamilton ili Vettel.

Četiri kruga kasnije Hamilton ipak dolazi ispred Vettela. "Nisam imao šanse, prošao je poput vlaka", priznao je Vettel za vrijeme utrke preko momčadskog radija.

Nakon što je prošao Vettela na tom izlasku iz prvog zavoja, Hamilton je dalje potpuno kontrolirao utrku. Uspio je odmaknuti na četiri sekunde prednosti i Vettel mu se nije dovoljno približio.

Koliko su Ferrari i Mercedes bili nadmoćni u ovoj utrci dovoljno govori podatak da je s njima u krugu završio još samo Daniel Ricciardo koji je bio treći, ali s čak minutom i 15 sekundi zaostatka, gotovo je i on prestignut za cijeli krug.

Sjajan posao odradila je Force India koja je završila utrku sa Sergijom Perezom na četvrtom i Estebanom Oconom na petom mjestu dok je utrku života odradio Pascal Wehrlein u Sauberu s plasmanom na osmo mjesto.

Velika nagrada Španjolske:
1. Lewis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:35:56.497
2. Sebastian Vettel (Njemačka, Ferrari) +3.490
3. Daniel Ricciardo (Australija, Red Bull) +1:15.820
4. Sergio Perez (Meksiko, Force India)
5. Esteban Ocon (Francuska, Force India)
6. Nico Hülkenberg (Njemačka, Renault Sport)
7. Carlos Sainz (Španjolska, Toro Rosso)
8. Pascal Wehrlein (Njemačka, Sauber)
9. Daniil Kvjat (Rusija, Toro Rosso)
10. Romain Grosjean (Francuska, Haas)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!