Rukomet

Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku vraća se u Hrvatsku

Sportnet • petak, 19.05.2017.
Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku vraća se u Hrvatsku

Nakon šest godina, europska smotra vraća se u Hrvatsku. Ovog puta domaćin će biti Zagreb, a na pješčanim terenima ŠRC Jaruna najbolji europski pjeskaši i pjeskašice će od 16. od 25. lipnja 2017. u borbu za naslov prvaka Europe.

Domaćinstvo osmog po redu Europskog prvenstva pripalo je Zagrebu. Od 16. do 18. lipnja ove godine održat će se juniorski dio natjecanja. Hrvatski juniori viceprvaci su Europe, a pred domaćom publikom pokušat će s trona skinuti reprezentaciju Rusije.

Seniorski dio natjecanja počet će dva dana kasnije, 20. lipnja, dok su finala na rasporedu 25. lipnja. Muška seniorska reprezentacija u Hrvatskoj će po svoj peti uzastopni naslov prvaka. Prvu zlatnu medalju osvojili su 2009. godine u norveškom Larviku, zatim 2011. u Umagu, 2013. u danskom Randersu te 2015. u španjolskom Lloret de Maru kada su u finalu nakon raspucavanja svladali domaćine. Seniori se, osim četverostrukom europskom krunom mogu pohvaliti i naslovom svjetskih prvaka. U glavnom gradu Mađarske su u srpnju prošle godine u finalu zaustavili trostruke svjetske prvake, Brazilce.

Ženske selekcije se također mogu pohvaliti brojnim medaljama. Seniorke su od davne 2004. godine osvojile dvije zlatne medalje, jednu srebrnu i dvije brončane na europskim natjecanjima te jednu zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva. Juniorke su pak osvojile jednu europsku brončanu medalju.

Prije šest godina, 2011., Umag je ugostio Europsku smotru, a hrvatske reprezentacije su u obje konkurencije pomele protivnike i osvojile tri zlatne medalje i jednu brončanu. Juniori, te obje seniorske reprezentacije uzeli su zlato, dok su juniorke osvojile broncu.

Na nadolazećem europskom prvenstvu natjecat će se 14 muških i 15 ženskih seniorskih reprezentacija. U juniorskoj konkurenciji nastupit će 15 ekipa u muškoj i 12 ekipa u ženskoj konkurenciji. Grupu A u muškoj konkurenciji predvodi aktualni viceprvak Europe, Španjolska, slijedi ju četvrta iz Lloreta Mađarska, a tu su još i Rusija, Njemačka, Poljska, Danska i Nizozemska. U grupi B smjestila se Hrvatska, aktualni prvak Europe. Osim domaćina, grupu B čine brončana s prošlog Eura, Ukrajina te Srbija, Norveška, Švedska, Švicarska i Francuska.

Seniorke su podijeljene u tri grupe po pet reprezentacija. Aktualne prvakinje Mađarice nalaze su u grupi A skupa sa reprezentacijama Nizozemske, Rusije, Njemačke i Danske. U grupi B nalaze se europske viceprvakinje Norvežanke, zatim Poljska, Ukrajina, Švedska i Francuska. U posljednjoj grupi C su Italija, Španjolska, Hrvatska, Švicarska i Grčka. Na Euru u Hrvatskoj debitirat će Francuske izabrane vrste, dok se Danska vraća nakon četiri godine europske stanke.

U muškoj juniorskoj konkurenciji, u grupu A smjestila se Španjolska, Njemačka, Švicarska, Ukrajina i Srbija, dok B grupu čine reprezentacije Portugala, Poljske, Mađarske, Bugarske i Slovačke. U grupi C nalaze se finalisti prošlog Eura, aktualni prvaci Rusi i viceprvaci Hrvati. Uz finaliste prolaz dalje će tražiti reprezentacije Italije, Nizozemske i Rusije.

Juniorski ždrijeb u ženskoj konkurenciji je ponovo spojio prvakinje Europe, Mađarice i treće s Eura, Njemice u grupu A. U istoj grupi još su Nizozemska, Poljska, Rumunjska i Ukrajina. U grupi B su srebrne Španjolke, četvrte s Eura, Ruskinje, te reprezentacije Portugala, Hrvatske, Švicarske i Litve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!