Košarka

Fenerbahče prvi put na krovu Europe, Olympiakos bez šanse u finalu

Branimir Korać • nedjelja, 21.05.2017.
Fenerbahče prvi put na krovu Europe, Olympiakos bez šanse u finalu
Foto: EPA

Istanbul večeras slavi. U Sinan Erdem areni Fenerbahče je prvi put u svojoj povijesti stigao do titule prvaka Europe, u finalu je nadigrao Olympiakos s 80:64...

Nakon što je osvajao titulu prvaka Europe s Partizanom, Joventutom, Real Madridom, pet puta s Panathinaikosom, Željko Obradović stigao je do titule i s Fenerbahčeom. Turci su ga 2013. godine angažirali upravo s tim ciljem, a četiri godine kasnije odveo ih je na vrh.

Već samo dobivanje domaćinstva završnog turnira Eurolige stvorio je preduvjete za odlazak Fenerbahčea na vrh, u paklenoj atmosferi u Istanbulu nije lako odnijeti pobjedu protiv Turaka.

Olympiakos je iza sebe u polufinalu imao tešku utakmicu, uz dosta muke izbacio je CSKA i tu je potrošio dosta energije. Fenerbahče je s druge strane imao laganiji posao i osjetilo se to u kasnijoj fazi dvoboja.

Domaćin je u finalu od početka preuzeo kontrolu nad rezultatom i imao je prednost. Samo u jednom trenutku u najranijoj fazi dvoboja Olympiakos je poveo i nije bio u zaostatku, kasnije je sve bilo u znaku novog prvaka.

U drugoj dionici Fenerbahče je nakratko dohvatio i dvoznamenkastu prednost da bi Olympiakos uspio u završnici prvog poluvremena smanjiti zaostatak i na odmor otići s minusom 39:34.

Sve do sredine treće dionice Grci su rezultatski bili u igri, nisu previše zaostajali, međutim završnica četvrtine potpuno je pripala domaćinu koji radi seriju 11:2 i lomi utakmicu.

U posljednjih deset minuta nije bilo nikakve dvojbe, sve je bilo riješeno i samo se čekao kraj za potvrdu prvog naslova prvaka za Fenerbahče.

Do titule su ih vodili s po 17 poena Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić dok je Ekpe Udoh dodao deset poena, devet skokova i pet blokada.

Kod Olympiakosa Khem Birch ubacio je 14 poena dok je Nikola Milutinov dodao deset.

Euroliga, nokaut faza

finale

Fenerbahçe80:64Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!