Tenis

Sve je imala u svojim rukama i onda stala, Svitolina preko Martić do četvrtfinala Roland Garrosa

Dario Dodić • ponedjeljak, 05.06.2017.
Sve je imala u svojim rukama i onda stala, Svitolina preko Martić do četvrtfinala Roland Garrosa
Foto: FaH

Hrvatska tenisačica Petra Martić žalit će za propuštenim prilikama u osmini finala Roland Garrosa. Imala je Petra petu nositeljicu Elinu Svitolinu na konopcima i zatim stala, Ukrajinka se provukla i prošla u četvrtfinale Grand Slama s 4:6, 6:3, 7:5...

Imala je sve u svojim rukama, već su se krenuli pisati naslovi o čudu u Roland Garrosu, Petra Martić imala je i igru i rezultat protiv pete nositeljice Eline Svitoline, morala je samo privesti meč kraju. Umor i vjerojatno strah obuzeli su Petru, teniski robot preuzeo je Svitolinino mjesto na zemlji Roland Garrosa, Ukrajinka uzima posljednjih pet gemova trećeg seta i čudesnim preokretom dolazi do četvrtfinala.

Već je jednom nogom bila u četvrtfinalu Petra, govor tijela Svitoline odavao je dojam osobe koja je već odustala, svjesna da su joj šanse nikakve protiv raspoložene Hrvatice. Dala je sve od sebe Ukrajinka u drugom i trećem setu, ali unatoč svemu Martić je imala 5:2 i 0:30 na servisu protivnice i onda neobjašnjivo počela griješiti. Pogreške nisu stale, što je značilo da staje Petrin put na Roland Garrosu.

Sjajno je u meč ušla Hrvatica, puna energije iznenadila je Svitolinu, koja je uz puno previše pogrešaka otvorila set. Niz od tri uzastopna breaka prva je prekinula Martić zadržavši svoj servis, break viška zadržala je do kraja seta i sa 6:3 došla do prednosti u setovima.

Svitolina je puno griješila u prvom setu, činilo se da nije imala rješenje za igru Hrvatice, koja je pogađala sve osim skraćenih lopti, kojima je ostavila trag u dosadašnjem dijelu zemljanog Grand Slama. U drugi je set Ukrajinka, inače šesta igračica svijeta, ušla s drugačijom taktikom, smanjila je napade i fokusirala se na prebacivanje loptice i čekanje Petrinih grešaka.

Grešaka je nažalost bilo i više nego dovoljno. U setu u kojem su puno griješile obje tenisačice bolje je prošla Svitolina i sa 6:3 došla do izjednačenja u setovima.

Iako je pala sa snagom Martić je ostala mentalno jaka u trećem setu, sjajno ulazi u treći set, drži svoj servis sigurno i opasno prijeti na servisu Ukrajinke. Prijetnja je prerasla u break u šestoj igri, a kada je bez izgubljenog poena Hrvatica potvrdila break i otišla na 5:2 u izrazu lica Svitoline vidjele su se potonule lađe i izgubljen meč.

Raspala se Svitolina, Petra dolazi na 0:30, a zatim četirima poklonima daruje Svitolinu i vraća je u igru. Svitolina je počela igrati bez pogreške nakon što je smanjila na 5:3, izraz lica otprije par poena preselio je na lice Petre Martić. Svitolina dolazi do dvije break-lopte, prvu spašava Petra, ali sjajnim reternom Svitolina koristi drugu i vraća se u meč.

Pala je Petra psihički, uzdignula se Svitolina, ovaj je meč mogao završiti na samo jedan način, pet gemova zaredom uzima Svitolina i dolazi do trijumfa koji se činio toliko dalekim, prolazi u četvrtfinale, gdje je čeka treća nositeljica, Simona Halep. Svitolina je u posljednjem meču, u finalu Rima, slavila s 2-1 u setovima, nakon ovakvog povratka u meč sigurno će s puno optimizma ući u dvoboj s Rumunjkom.

Petru može tješiti da je ulaskom u osminu finala napravila čudo. Nakon dugog izbivanja zbog ozljede izgleda sve bolje, što će se od idućeg tjedna odraziti i na njezinu poziciju na WTA ljestvici. Nastavi li tako uskoro će dobiti priliku za osvetu.

Roland Garros, žene, osmina finala:
Elina Svitolina (UKR, 5) - Petra Martić (HRV, Q) 4:6, 6:3, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportoz10.06.2017. u 00:26
    Eto, budaletina u 3:20 sjedi za kompom i kritizira internet huligane bez života koji nisu ništa postigli. Idiotski mentalitet na djelu.
    sportoz
  • cameosis09.06.2017. u 03:20
    idiotski mentalni sklop je iz fotelje srati o netkome tko je dogurao do osmine finala na roland garrosu. ajde ti nešto postigni, onda se javi. internet huligani bez života, već je postalo dosadno.
    cameosis
  • sportoz05.06.2017. u 22:48
    Išla je punom brzinom prema uspjehu karijere, a onda se sjetila da je iz Hrvatske, a osnovni postulat hrvatskog sporta, tzv. postulat idiotskog mentalnog sklopa, glasi: nema protivnika od kojeg se ne može izgubiti, nema situacije koja se ne može okrenuti u korist protivnika i nema dovoljno bizarnog... [više na forumu]
    sportoz
  • Obrisan korisnik05.06.2017. u 14:23
    ŽENSKI TENIS NIJE SPORT. 5-2 propustit, alooooooooooooooooo
    Obrisan korisnik
  • vjesu05.06.2017. u 13:42
    Treba Petri cestitati na odlicnom turniru. Ispustila je prednost u trecem setu, ali to se desavalo i puno boljim igracicama. Ovo nek joj bude skola. Ja se nadam da ce ostati zdrava i rezultati ce ostatii dobri. Sve u svemu, meni se njena igra jako svidjela na ovom turniru!
    vjesu