Nogomet

VIDEO: Lloris darovao Šveđanima pobjedu, Mađari osramoćeni u Andori

Branimir Korać • petak, 09.06.2017.
VIDEO: Lloris darovao Šveđanima pobjedu, Mađari osramoćeni u Andori
Foto: EPA

Odigrani su susreti šestog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u tri skupine. Najzvučniji dvoboj dana odigran je u Solni gdje je Švedska svladala Francusku, a najveće iznenađenje priredila je Andora pobjedom protiv Mađarske...

Skupina A

Švedska - Francuska 2:1
Nizozemska - Luksemburg 5:0
Bjelorusija - Bugarska 2:1

1. Švedska 13
2. Francuska 13
3. Nizozemska 10
4. Bugarska 9
5. Bjelorusija 5
6. Luksemburg 1

Švedska je u derbiju skupine u Solni ugostila Francusku i upisala pobjedu 2:1. Hugo Lloris u sudačkoj nadoknadi napravio je pogrešku koju je iskoristio Ola Toivonen i donio Šveđanima sva tri boda.

Dugo je trajalo ispitivanje snaga i dosta oprezna igra s obje strane i više od pola sata nije bilo posebnih prilika na obje strane. Onda su Francuzi zaprijetili preko Girouda koji nije bio precizan, ali ispravio se vrlo brzo.

U 37. minuti doveo je Francusku u vodstvo sjajnim udarcem iskosa u 16 metara, lijepo je primio loptu i onda iz voleja pogodio suprotni kut za prednost gostiju.

Nije se dugo čekalo na odgovor Švedske. U 43. minuti domaćin je došao do poravnanja, Augustinsson je ubacio s lijeve strane, lopta je došla do Jimmyja Durmaza koji vara Llorisa i zabija za 1:1.

U drugom dijelu činilo se da niti jedni, a niti drugi ne žele preuzeti odgovornost i preveliki rizik i tek u završnici susreta stvorene su neke prilike. Prvu je propustio Lemar koji je pucao preko gola, ali drugu je realizirao Toivonen. Lloris je u 93. minuti daleko istrčao i izbio loptu, ali samo do centra gdje je bio Toivonen i odmah pucao na posve prazan gol te zabio za pobjedu Švedske.

Istrčavanje Llorisa nije bilo dobro, a još lošija bila je odluka o vraćanju loptu na centar gdje njegovi igrači nisu došli do nje.

Dick Advocaat na dobar način vratio se u nizozemsku reprezentaciju. Krenuo je 5:0 pobjedom u prijateljskoj utakmici protiv Obale Bjelokosti, a u prvom službenom susretu pregazio je istim rezultatom i Luksemburg.

Wesley Sneijder upisao je rekordni 131. nastup u dresu Nizozemske i pružio je vrlo dobru predstavu koju je okrunio pogotkom.

Poveli su domaćini u 21. minuti pogotkom Arjena Robbena koji je pobjegao obrani Luksemburga nakon krasnog dodavanja Hoedta i svladao gostujućeg vratara.

U 34. minuti već je bilo 2:0. Sneijder je u slavljeničkom nastupu pogodio s ruba kaznenog prostora zabivši u sam donji kut za povećanje prednosti.

Domaćin je nastavio s efikasnom igrom i u drugom dijelu, zabijali su Wijnaldum, Promes i Janssen za konačnih 5:0.

Bugarske ambicije za odlazak na Svjetsko prvenstvo zaradile su udarac na gostovanju u Borisovu. Bjelorusija ih je svladala s 2:1 i ostavila na devet bodova.

U 33. minuti Bjelorusija je povela pogotkom Sivakova s 11 metara nakon što je Čorbadžijski skrivio kazneni udarac, a u 80. minuti Savickij je iz kontre krasnim lobom povisio na 2:0. U sudačkoj nadoknadi Kostadinov je samo postavio na konačnih 2:1.

Skupina B

Farski Otoci - Švicarska 0:2
Latvija - Portugal 0:3
Andora - Mađarska 1:0

1. Švicarska 18
2. Portugal 15
3. Mađarska 7
4. Farski Otoci 5
5. Andora 4
6. Latvija 3

Švicarci su jedina reprezentacija koja je upisala svih šest pobjeda, a šestu je ostvarila u gostima kod Farskih Otoka. Slavili su s 2:0 i tako ostali na vrhu skupine.

Izrazito bunkeraški orijentiran domaćin primio je prvi pogodak u 36. minuti kada se Granit Xhaka lijepo oslobodio za prostor i onda s ruba kaznenog prostora zabio za 1:0. Nakon 15 minuta igre u drugom dijelu Blerim Dzemaili proigrao je Xherdana Shaqirija koji postavlja konačnih 2:0.

Portugal je na krilima Cristiana Ronalda odnio sva tri boda iz Rige. Puno bolji Portugalci zasluženo su slavili, a Ronaldo je postigao dva pogotka i upisao asistenciju.

Nije išlo baš tako glatko i tek krajem prvog poluvremena slomljen je otpor Latvije. Fonte je dobro pucao glavom, međutim vratnica je zaustavila loptu, ali ona se odbila na drugu stranu do usamljenog Ronalda koji iz blizine glavom u padu postiže svoj 72. gol u dresu Portugala.

Vrlo jednostavan pogodak za Ronalda, a niti drugi nije bio ništa kompliciraniji. U 63. minuti nakon ubačaja s desne strane Ronaldo je bio najviši u skoku i s metra udaljenosti zakucao loptu u mrežu.

Četiri minute kasnije griješi domaća obrana, Ronaldo ovaj put prelazi u ulogu asistenta te pronalazi Andrea Silvu koji postavlja konačnih 3:0 čime Portugal ostaje tri boda iza Švicarske.

Sramotan poraz doživjeli su Mađari koji su gostovali u Andori i izgubili 1:0. Reprezentacija koja je kroz povijest remije doživljavala kao osvajanje titule svjetskog prvaka, ove godine nema nijedan poraz! Nakon pobjede u prijateljskom susretu protiv San Marina, remizirala je u kvalifikacijama s Farskim Otocima, a sada je skinula i prvi zvučni skalp.

Prije 12 godina posljednji put upisala je pobjedu u službenoj utakmici svladavši Makedoniju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a sada joj je tri boda donio Marc Rebes pogotkom u 26. minuti.

Skupina H

Estonija - Belgija 0:2
BiH - Grčka 0:0
Gibraltar - Cipar 1:2

1. Belgija 16
2. Grčka 12
3. BiH 11
4. Cipar 7
5. Estonija 4
6. Gibraltar 0

Belgija je uspješno odradila gostovanje u Tallinnu gdje je svladala Estoniju s 2:0. Gosti su svih 90 minuta opsjedali gol Estonije i potpuno zasluženo uzeli su sva tri boda.

Poveli su u 31. minuti pogotkom Driesa Mertensa nakon loše reakcije domaćeg vratara Aksalua koji je bio na lopti upućenoj s desne strane, ali nije ju uspio zadržati i Mertens je lakoćom poentirao.

Novi problemi za Estoniju uslijedili su u 44. minuti kada je Dmitrijev na sredini terena đonom startao na nogu Fellainija i zaradio izravni crveni karton.

S igračem više Belgija je došla i do drugog pogotka i to u 86. minuti preko Nacera Chadlija koji je zabio na dodavanje De Bruynea.

Grčka je preživjela vruće gostovanje u Zenici gdje je izvukla 0:0. Mogla je i do pobjede da je Mantalos zabio iz odlične pozicije deset minuta prije kraja, ali BiH je ipak imala više prilika, no Karnezis ih je sve obranio.

Nakon susreta došlo je na travnjaku do naguravanja među igračima, nezadovoljni Mehmet Baždarević tražio je i obračun sa sucem Rizzolijem, ali na kraju je najvažnije da je BiH ostala bez važnih bodova u borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Cipar je jedva došao do tri boda na gostovanju kod Gibraltara. Slavio je 2:1 pogotkom Sotiroua u 87. minuti. Domaćin uopće nije bio podređen protivnik, često je prijetio, ali ostao je bez prvih bodova.

Chipolina je autogolom doveo Ciprane u vodstvo već u desetoj minuti da bi Hernandez poravnao nakon pola sata igre.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10810.06.2017. u 20:27
    Bravo Andorra, svuda se igra nogomet, nema mjesta bahatosti.
    narada108
  • narada10810.06.2017. u 20:22
    Moja teza:Svedska bez Ibre= opasnija ekipa, a neko ce se pokriti, sakriti, ne izlaziti iz kuce 10 dana od sramote.
    narada108