Nogomet

Započeo novi ciklus za Afrički kup nacija: Madagaskar slavio kod Sudana, Libija visoko svladala Sejšele

Luka Medić • subota, 10.06.2017.
Započeo novi ciklus za Afrički kup nacija: Madagaskar slavio kod Sudana, Libija visoko svladala Sejšele
Foto: EPA

Utakmicama u skupini A i E započele su kvalifikacije za Afrički kup nacija. Madagaskar je kao gost slavio kod Sudana s 3:1, dok je Libija demolirala Sejšele s visokih 5:1...

Započeo je novi kvalifikacijski ciklus za Afrički kup nacija. Zanimljivo je da afričke momčadi paralelno igraju dvoje kvalifikacije, jer je kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ušao u drugu fazu. U prvim susretima susreli su se Sudan i Madagaskar u skupini A, te Libija i Sejšeli u skupini E.

Madagaskar je glavni dio kvalifikacija izborio kroz prvi kvalifikacijski krug, bio je bolji od Sao Toméa i Principea s ukupnih 4:2. Iako nije bio favorit Madagaskar je do velike pobjede stigao u Sudanu. Gosti su pobijedili s 3:1. Gosti su poveli u 15. minuti susreta, a strijelac je bio Andriatsima. Na 2:0 povećao je Andriamahitsnoro nakon malo više od sat vremena susreta. Nadu domaćima da možda mogu doći do boda donio je El Tahir desetak minuta kasnije. Ipak do toga nije došlo, novi pogodak za Madagaskar postigao je ponovno Andriatsima pred kraj susreta.

Madagaskar je tako upisao veliku pobjedu, dok je domaći sastav izgubio susret u kojem je bio favorit. Uz Madagaskar i Sudan u skupini A nalaze se još Senegal te Ekvatorska Gvineja.

Prvi susret odigran je i u skupini E, a Libija je bila bolja od Sejšela s visokih 5:1. Domaći sastav postigao je tri pogotka u prvom dijelu, u nastavku susreta još dva, a gosti su počasni pogodak postigli pred sam kraj susreta. Libija je povela u 23. minuti, strijelac je bio Saltou. Četiri minute kanije Benali je povećao prednost nakon što je precizno izveo najstrožu kaznu. Pred kraj prvog poluvremena Elhouni je poentirao za 3:0. I u drugih 45 minuta postignuta su tri pogotka. Prvo su domaći preko Zubye i Ellafija povećali prednost na 5:0, a gosti su uspjeli postići počasni pogodak na samom kraju susreta.

Tako je Libija pobijedila u uvodnoj utakmici za Afrički kup nacija, a u skupini E još se nalaze Južnoafrička Republika i Nigerija.

48 momčadi podijeljeno je u 12 skupina s po četiri ekipe. Prvoplasirane momčadi osigurat će plasman na kontinentalnu smotru, a tamo će i tri najbolje drugoplasirane momčadi. Inače, Afrički kup nacija na rasporedu je 2019. godine. Bit će to 32 smotra najboljih momčadi crnog kontinenta, a završni turnir odigrat će se u zemlji koja je ove godine slavila na turniru, u Kamerunu. Natjecanje će trajati od 12. siječnja do 3. veljače 2019. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!