Tenis

Prva titula pa Grand Slam - briljantna Ostapenko preokretom do pobjede u Roland Garrosu!

Dario Dodić • subota, 10.06.2017.
Prva titula pa Grand Slam - briljantna Ostapenko preokretom do pobjede u Roland Garrosu!
Foto: EPA

Latvijska tenisačica Jelena Ostapenko došla je do najvećeg uspjeha svoje mlade karijere! Bila je u teškoj situaciji protiv Simone Halep u finalu Roland Garrosa, ali na kraju preokretom dolazi do prve titule u karijeri i to Grand Slama!

Kakav nastup mlade Jelene Ostapenko! Djevojka koja je prije dva dana napunila 20 godina ostvarila je povijesni uspjeh - prvi turnir koji je osvojila u karijeri bio je Grand Slam, nakon gotovo dva sata borbe svladala je treću nositeljicu Simonu Halep.

Rumunjka je igrala sjajno na Roland Garrosu, ispustila je tek dva seta na putu do finala. Bila je favoritkinja protiv mlade Ostapenko, a pobjedom bi postala i prva igračica svijeta. Nakon sat vremena meča činilo se da će ekspresno do titule.

No, mlada Latvijka dokazano ima udarac za mušku konkurenciju, igrala je agresivno, napadala svaki poen, a kad je smanjila broj promašaja ostavila je Halep bez daha i bez šansi.

Rumunjka je igrala pametno, fokusirala se na vraćanje loptice i čekala da mlada i impresionirana Latvijka pogriješi. Taktika je bila dobra u dobrom dijelu meča, ali Latvijka nije bila nimalo impresionirana, nije gubila glavu i znala je da je sve doslovno u njezinim rukama.

Na otvaranju prvog seta razmijenile su po break, a zatim isto ponovile u petoj i šestoj igri. Ključan je bio deseti gem u kojem Halep dolazi do prve break/set-lopte, koristi je i dolazi do prednosti.

Činilo se da se Ostapenko raspada, pogotovo nakon što u prvom gemu drugog seta nije iskoristila tri break-lopte. Zatim je u maratonskoj drugoj igri izgubila servis i Halep je brzo došla do velikih 3:0. Da je Rumunjka iskoristila tri break-lopte u četvrtom gemu meč bi bio gotov, no nije se dala Latvijka, smanjuje na 1:3, a zatim uzima dva puta servis trećoj nositeljici, svoj drži uz malo problema i dolazi do prednosti 4:3.

Halep se brzo vraća na 4:4 novim breakom, no još lakše gubi svoj servis. Ostapenko dolazi do 5:4 i servisa za set, ovog puta nije popustila, uzima set sa 6:4.

I treći je set bolje otvorila Halep, dolazi do breaka prednosti, ali ga brzo i gubi. Neustrašiva je bila Ostapenko, pogađala je silovitim bekhendom sve što je zamislila, što joj je u sedmoj igri donijelo novi break. Nije morala servirati za meč, odradila je to Halep za nju, u devetoj igri mlada Latvijka dolazi do prve break/meč lopte i krasnim reternom do prve titule u karijeri.

Ostapenko je postala prva nepostavljena igračica koja je osvojila Roland Garros nakon daleke 1933. godine, a ujedno je postala prva Latvijka koja je osvojila zemljani Grand Slam. Od idućeg tjedna bit će u Top 20, bila su ovo dva tjedna iz snova za Ostapenko, ono što je sigurno jest da je pred njom velika budućnost.

Roland Garros, finale, žene:
Jelena Ostapenko (LAT) - Simona Halep (RUM, 3) 4:6, 6:4, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2017. u 18:07
    20. godisnja Ostapenko nikada do sada nije osvojila WTA-naslov i hopa...odmah GS i to na zemlji, dok je njena omiljena podloga - tvrda. Inspiracija za mlade tenisace ;)
    Obrisan korisnik