Nogomet

VIDEO: Lendrić, Iličević i Runje među strijelcima, prolaz za Bjelicu, kraj za Bišćana

Branimir Korać • petak, 07.07.2017.
VIDEO: Lendrić, Iličević i Runje među strijelcima, prolaz za Bjelicu, kraj za Bišćana
Foto: EPA

Odigrane su sve uzvratne utakmice prvog pretkola Europske lige. Trojica Hrvata upisali su se među strijelce i to sva trojica u prolazu svojih klubova...

Škendija je bez problema eliminirala moldavsku Daciju, nakon što je u prvom susretu slavila s 3:0, u gostima je bila bolja čak s 4:0. Potpuna dominacija Makedonaca koji su poveli u 32. minuti golom bivšeg igrača Istre 1961 Armenda Alimija u 32. minuti, a nakon što je Oleg Andronic isključen pet minuta kasnije, domaćin se raspao. U drugom dijelu Stenio Junior, Arbin Zejnulai i Ferhan Hasani odvode Škendiju do visoke pobjede. Ivan Čeliković kod gostiju cijelu utakmicu proveo je na klupi.

Široki Brijeg izdržao je na gostovanju u Almatiju i sačuvao prednost od 2:0 iz prvog dvoboja protiv kazahstanskog Ordabasija. U uzvratu pogodaka nije bilo, domaćin je imao inicijativu i više prilika, ali nije zaprijetio preokretom i izbacivanjem predstavnika BiH. U dresu Širokog svih 90 minuta odradili su Luka Begonja i Stipe Bralić, Dejana Čabraju zamijenio je Toni Nikić u sudačkoj nadoknadi, a Josipa Ćorića Danijel Kožulj u 59. minuti. Luka Grubišić nije ulazio u igru.

Problema nije bilo za Nenada Bjelicu i njegov Lech protiv Pelistera. Već nakon prvog susreta u Poznanu sve je bilo jasno, Makedonci su tamo poraženi s 4:0, a u Strumici su primili još tri pogotka i oprostili se od Europe. U pobjedi 3:0 pogotke za Lech postigli su Lukasz Tralka, Darko Jevtić i Kamil Jozwiak. Mario Šitum odradio je samo prvo poluvrijeme nakon čega ga je zamijenio Maciej Makuszewski pri vodstvu gostiju 1:0.

Dramatično je bilo u dvoboju između Suduve i Soligorska koji je završen pobjedom Suduve 2:1 i prolazom u drugo pretkolo. Prvi susret u Bjelorusiji završen je bez pogodaka, a u uzvratu Suduva je povela u 34. minuti golom Povilasa Leimonasa. Četiri minute kasnije Juri Kovaljev poravnava na 1:1 nakon asistencije bivšeg igrača Splita Dražena Bagarića. Međutim u završnici prvog dijela Bjelorusi ostaju s igračem manje zbog drugog žutog kartona Sergeja Matvejčika. S igračem više Suduva je dugo tražila pogodak za prolaz i do njega je došla tek u 92. minuti zahvaljujući Algisu Jankauskasu koji zabija nakon kornera. U dresu Suduve Ivan Kardum i Andro Švrljuga odradili su cijelu utakmicu, a kod gostiju Bagarića je na poluvremenu zamijenio Ljuban Crepulja.

U drugo pretkolo prošao je Ferencvaros koji je s ukupnih 3:0 izbacio latvijsku Jelgavu. I u drugom susretu Mađari su bili bolji protivnik te su stigli do minimalne pobjede, sasvim dovoljne za potvrdu prolaza. U 37. minuti Tamas Priskin zabio je jedini pogodak na susretu i potvrdio prolaz Ferencvarosa. U domaćem sastavu Ante Bakmaz igrao je do 69. minute kada ga je zamijenio Evaldas Razulis.

Formalnost je odradio Kairat Almati koji je u prvom susretu sa 6:0 svladao litavski Atlantas te je u uzvratu pobjedom 2:1 zacementirao prolaz. Andrei Ciofu rano je doveo domaćina u vodstvo, ali Kairat je do poluvremena napravio preokret i nastavio negativan niz od deset uzastopnih utakmica bez pobjede Atlantasa u svim natjecanjima. Na 1:1 poravnao je Ivo Iličević iz kaznenog udarca u 35. minuti, a konačnih 2:1 postavio je Gerard Gohou u 39. Iličevića je na poluvremenu zamijenio Brazilac Isael.

Na dramatičan način do prolaza je došla Liepaja koja je s 2:0 u uzvratu svladala sjevernoirske Crusaderse i tako došla do rezultata koji joj odgovara. Prvi dvoboj u Sjevernoj Irskoj završio je pobjedom Crusadersa 3:1 i tu prednost nisu uspjeli sačuvati. Gruzijac Giorgi Eristavi doveo je domaćina u vodstvo iz penala u prvom dijelu da bi u četvrtoj minuti sudačke nadoknade za veliko slavlje zabio Arturs Karasauskas. Dario Tomić kod domaćina igrao je do 70. minute kada ga je zamijenio Kristaps Grebis.

Čudo se nije dogodilo niti u Kutaisiju gdje je Mario Zebec sudio dvoboj između Torpeda i Trenčina. Slovaci su na svom terenu slavili s 5:1 da bi u uzvratu bili bolji s 3:0. Nigerijac Hillary Gong postigao je dva pogotka, a jedan je dodao Giorgi Beridze. Kod Trenčina Antonio Mance igrao je do 68. minute kada ga je zamijenio Hamza Čataković.

Velški Bala Town poražen je u prvom susretu od Vaduza 2:1, a u uzvratu nije imao nijedan jedini udarac prema golu. Vaduz je u konačnici glatko slavio s 3:0 golovima Aldina Turkesa dvaput te jednom Marca Mathysa. Tomislav Puljić odradio je cijelu utakmicu u dresu pobjednika.

Runavik s Farskih Otoka imao je priliku iznenaditi Dinamo iz Minska. U prvom susretu u Bjelorusiji poražen je 2:1, a Bjelorusi su u uzvratu već u šestoj minuti ostali bez isključenog Artema Bikova. Unatoč tome domaćin je ispao, čak je upisao i novi poraz 2:0 golovima Antona Saroke. Nino Galović odigrao je cijelu utakmicu za Dinamo.

Norrkoping je pitanje prolaza protiv Prištine riješio još u prvom susretu koji je dobio s 5:0, a slavio je i u uzvratu u Kosovskoj Mitrovici. Šveđani su odnijeli pobjedu 1:0 pogotkom Sebastiana Anderssona u 71. minuti. Nikola Tkalčić igrao je svih 90 minuta za goste.

Zaria Balti iznenadila je na Koševu Sarajevo i boljim izvođenjem jedanaesteraca prošla dalje. Prvi susret u Moldaviji završen je pobjedom Zarije 2:1, a u drami u Sarajevu isti rezultat stajao je na semaforu nakon 90. minute. Anel Hebibović i Advan Kadušić u prvom poluvremenu doveli su Sarajevo do vodstva 2:0 da bi Sergij Zaginailov smanjio na 2:1 i u biti poravnao ukupan rezultat u 60. minuti. U 87. minuti dosuđen je kazneni udarac za domaćina, ali Crnkićev udarac brani Pascenco. U 94. minuti Zaria ostaje i s igračem manje zbog izravnog crvenog kartona Novicova, domaćin je pritisnuo, ali niti u produžecima nije slomio Moldavce. Odlučivali su penali gdje je u sedmoj seriji neuspješan bio Mićo Kuzmanović i Sarajevo je eliminirano. Elvis Sarić i Saša Novaković igrali su cijelu utakmicu za domaćina, a Sarić je i zabio svoj penal.

Igor Bišćan s Olimpijom eliminiran je iz Europe i drugim 1:0 porazom protiv finskog VPS-a. Njegova momčad apsolutno je dominirala u Stožicama, ali je iskazala priličnu neefikasnost što su Finci kaznili pogotkom Sebastiana Strandvalla u 66. minuti, minutu nakon ulaska u igru. Svih 90 minuta odradili su Tomislav Tomić i Dino Štiglec, Leon Benko izašao je iz igre u 63. minuti kada ga je zamijenio Blessing Eleke, a Dario Miškić ušao je u 76. minuti umjesto Branka Ilića.

Problema nije bilo za Jagielloniju koja je nakon pobjede 1:0 u Gruziji, na svom travnjaku s 4:0 ispratila Dinamo iz Batumija. Guti je u 58. minuti načeo mrežu gostiju u nakon toga sve je bilo lakše za Poljake. Fedor Cernych i Lukasz Sekulski dodali su po jedan pogodak, jednako kao i hrvatski internacionalac Ivan Runje. Runje je odigrao cijelu utakmicu, a bio je strijelac gola za 3:0 u 88. minuti nakon ubačaja iz kornera.

Slovenska Gorica puno teže od očekivanja izborila je prolaz protiv armenskog Širaka. Nakon slavlja 2:0 u gostima, činilo se da će uzvrat biti formalnost, ali Slovenci su u njemu bili na konopcima. Poveli su u 13. minuti autogolom Prljevića, ali Širak je okrenuo rezultat preko Kabe i Bičakčjana. Pritiskali su gosti u nastavku susreta, ali do trećeg gola nisu došli. U 88. minuti ostali su bez isključenog Darbinjana da bi četiri minute kasnije Osuji pobjegao u kontri, poravnao na 2:2 i okončao posao. Andrija Filipović kod domaćina je igrao do 74. minute kada ga je zamijenio Tilen Nagode.

Skenderbeu se ispromašivao u prvoj utakmici, ali zato je u Andori napunio mrežu Sant Julije. Slavio je s 5:0 i s ukupnih 6:0 ide dalje. Goran Vujović i James zabili su za goste u prvom dijelu, Brazilcu je asistirao Marko Radas, a u nastavku Donjet Shkodra, Liridon Latifi i autogol Rafaela Brita donose visoku pobjedu gostima. Radas je odigrao cijelu utakmicu.

Hajduk će u drugom pretkolu igrati protiv Levskog iz Sofije koji je u uzvratu u Nikšiću remizirao bez pogodaka sa Sutjeskom. U prvom dvoboju Bugari su bili bolji s 3:1.

Željezničar ide dalje nakon što je u Podgorici remizirao 2:2 sa Zetom. U prvom susretu sarajevska momčad slavila je 1:0 i zasluženo prolazi dalje. Domaćin je poveo pogotkom Kukuličića u 29. minuti da bi krasnim golom iz slobodnog udarca Goran Zakarić poravnao tri minute kasnije. Sve je bilo jasno kada je Ivan Lendrić pogotkom u 61. minuti doveo Želju u vodstvo dok je Krstović 15 minuta prije kraja samo poravnao na konačnih 2:2. Lendrića je u 79. minuti zamijenio Stevo Nikolić.

Estonska Levadia poražena je i u drugom susretu od Cork Cityja. Nakon što je izgubila na svom travnjaku 2:0, u Corku je svladana s 4:2. Vodila je dva puta golovima Kobzara i Andreeva, ali uz hat-trick Maguirea i pogodak Shepparda domaćin je slavio. Josip Krznarić odigrao je cijelu utakmicu u dresu Levadije.

Europska liga, kvalifikacije

1. pretkolo

Širak0:2ND Gorica
Irtysh Pavlodar1:0Dunav Ruse
Kairat Almati6:0Atlantas
Partizani Tirana1:3Botev
Pjunik1:4Slovan Bratislava
Ventspils0:0Valur Reykjavik
Trenčin5:1Torpedo Kutaisi
Dinamo Minsk2:1Runavik
Levadia0:2Cork City
Čihura0:1Altach
Dinamo Batumi0:1Jagiellonia
Škendija3:0Dacia Kišinjev
Šahtjor Soligorsk0:0Suduva
VPS1:0Olimpija Ljubljana
Kalju2:1B36 Tórshavn
Lyngby1:0Bangor
Beitar Jerusalem4:3Vasas
Ferencvaros2:0Jelgava
AEK Larnaca5:0Lincoln
Haugesund7:0Coleraine
Levski3:1Sutjeska Nikšić
Odds3:0Ballymena
UE Santa Coloma0:2Osijek
Zaria Balti2:1Sarajevo
Zira2:0Differdange
Fola2:1Milsami
Bala Town1:2Vaduz
Connah's Quay1:0HJK Helsinki
Klaksvik0:0AIK
Maccabi Tel Aviv2:0Tirana
Midtjylland6:1Derry City
Norrkoping5:0Priština
Skënderbeu1:0Sant Julia
Vojvodina2:1Ružomberok
Crvena zvezda3:0Floriana
Domžale2:0Flora
Mladost Lučani0:3Inter Baku
Mladost Podgorica1:0Gandzasar
Široki Brijeg2:0Ordabasy
Tre Penne0:1Rabotnički
Crusaders3:1FK Liepaja
Lech Poznań4:0Pelister
FC Rangers1:0Niedercorn
St. Josephs0:4AEL Limassol
St Johnstone1:2Trakai
Valletta2:0Folgore
MOL Fehervar2:0Balzan
Željezničar1:0Zeta
KR Reykjavik0:0SJK
Stjarnan0:1Shamrock Rovers
Balzan3:3MOL Fehervar
Niedercorn2:0FC Rangers
AEL Limassol6:0St. Josephs
Dacia Kišinjev0:4Škendija
Milsami1:1Fola
Ordabasy0:0Široki Brijeg
Pelister0:3Lech Poznań
Suduva2:1Šahtjor Soligorsk
Tirana0:3Maccabi Tel Aviv
Jelgava0:1Ferencvaros
Rabotnički6:0Tre Penne
Atlantas1:2Kairat Almati
Flora2:3Domžale
Gandzasar0:3Mladost Podgorica
HJK Helsinki3:0Connah's Quay
SJK0:2KR Reykjavik
Trakai1:0St Johnstone
FK Liepaja2:0Crusaders
AIK5:0Klaksvik
Botev1:0Partizani Tirana
Differdange1:2Zira
Dunav Ruse0:2Irtysh Pavlodar
Inter Baku2:0Mladost Lučani
Ružomberok2:0Vojvodina
Slovan Bratislava5:0Pjunik
Torpedo Kutaisi0:3Trenčin
Vaduz3:0Bala Town
Bangor0:3Lyngby
Runavik0:2Dinamo Minsk
B36 Tórshavn1:2Kalju
Priština0:1Norrkoping
Sarajevo5:6 **Zaria Balti
Olimpija Ljubljana0:1VPS
Altach1:1Čihura
Floriana3:3Crvena zvezda
Folgore0:1Valletta
Jagiellonia4:0Dinamo Batumi
ND Gorica2:2Širak
Sant Julia0:5Skënderbeu
Sutjeska Nikšić0:0Levski
Vasas0:3Beitar Jerusalem
Zeta2:2Željezničar
Ballymena0:2Odds
Coleraine0:0Haugesund
Cork City4:2Levadia
Derry City1:4Midtjylland
Osijek4:0UE Santa Coloma
Shamrock Rovers1:0Stjarnan
Lincoln1:1AEK Larnaca
Valur Reykjavik1:0Ventspils

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Europska liga, kvalifikacije

1. pretkolo

Širak0:2ND Gorica
Irtysh Pavlodar1:0Dunav Ruse
Kairat Almati6:0Atlantas
Partizani Tirana1:3Botev
Pjunik1:4Slovan Bratislava
Ventspils0:0Valur Reykjavik
Trenčin5:1Torpedo Kutaisi
Dinamo Minsk2:1Runavik
Levadia0:2Cork City
Čihura0:1Altach
Dinamo Batumi0:1Jagiellonia
Škendija3:0Dacia Kišinjev
Šahtjor Soligorsk0:0Suduva
VPS1:0Olimpija Ljubljana
Kalju2:1B36 Tórshavn
Lyngby1:0Bangor
Beitar Jerusalem4:3Vasas
Ferencvaros2:0Jelgava
AEK Larnaca5:0Lincoln
Haugesund7:0Coleraine
Levski3:1Sutjeska Nikšić
Odds3:0Ballymena
UE Santa Coloma0:2Osijek
Zaria Balti2:1Sarajevo
Zira2:0Differdange
Fola2:1Milsami
Bala Town1:2Vaduz
Connah's Quay1:0HJK Helsinki
Klaksvik0:0AIK
Maccabi Tel Aviv2:0Tirana
Midtjylland6:1Derry City
Norrkoping5:0Priština
Skënderbeu1:0Sant Julia
Vojvodina2:1Ružomberok
Crvena zvezda3:0Floriana
Domžale2:0Flora
Mladost Lučani0:3Inter Baku
Mladost Podgorica1:0Gandzasar
Široki Brijeg2:0Ordabasy
Tre Penne0:1Rabotnički
Crusaders3:1FK Liepaja
Lech Poznań4:0Pelister
FC Rangers1:0Niedercorn
St. Josephs0:4AEL Limassol
St Johnstone1:2Trakai
Valletta2:0Folgore
MOL Fehervar2:0Balzan
Željezničar1:0Zeta
KR Reykjavik0:0SJK
Stjarnan0:1Shamrock Rovers
Balzan3:3MOL Fehervar
Niedercorn2:0FC Rangers
AEL Limassol6:0St. Josephs
Dacia Kišinjev0:4Škendija
Milsami1:1Fola
Ordabasy0:0Široki Brijeg
Pelister0:3Lech Poznań
Suduva2:1Šahtjor Soligorsk
Tirana0:3Maccabi Tel Aviv
Jelgava0:1Ferencvaros
Rabotnički6:0Tre Penne
Atlantas1:2Kairat Almati
Flora2:3Domžale
Gandzasar0:3Mladost Podgorica
HJK Helsinki3:0Connah's Quay
SJK0:2KR Reykjavik
Trakai1:0St Johnstone
FK Liepaja2:0Crusaders
AIK5:0Klaksvik
Botev1:0Partizani Tirana
Differdange1:2Zira
Dunav Ruse0:2Irtysh Pavlodar
Inter Baku2:0Mladost Lučani
Ružomberok2:0Vojvodina
Slovan Bratislava5:0Pjunik
Torpedo Kutaisi0:3Trenčin
Vaduz3:0Bala Town
Bangor0:3Lyngby
Runavik0:2Dinamo Minsk
B36 Tórshavn1:2Kalju
Priština0:1Norrkoping
Sarajevo5:6 **Zaria Balti
Olimpija Ljubljana0:1VPS
Altach1:1Čihura
Floriana3:3Crvena zvezda
Folgore0:1Valletta
Jagiellonia4:0Dinamo Batumi
ND Gorica2:2Širak
Sant Julia0:5Skënderbeu
Sutjeska Nikšić0:0Levski
Vasas0:3Beitar Jerusalem
Zeta2:2Željezničar
Ballymena0:2Odds
Coleraine0:0Haugesund
Cork City4:2Levadia
Derry City1:4Midtjylland
Osijek4:0UE Santa Coloma
Shamrock Rovers1:0Stjarnan
Lincoln1:1AEK Larnaca
Valur Reykjavik1:0Ventspils