Tenis

Johanna Konta razveselila Britance i Karolinu Pliškovu, novo polufinale za Venus Williams

Petar Jenjić • utorak, 11.07.2017.
Johanna Konta razveselila Britance i Karolinu Pliškovu, novo polufinale za Venus Williams
Foto: EPA

Odigrani su i četvrtfinalni mečevi na ženskom turniru u kojima je Britanija dobila prvu igračicu u polufinalu još od 1978. godine. Johanna Konta je u vrlo dramatičnom meču svladala Simonu Halep i izborila dvoboj protiv Venus Williams koja nije imala problema protiv Jelene Ostapenko. Magdalena Rybarikova svladala je Coco Vandeweghe, dok je Garbine Muguruza svladala Svetlanu Kuznjecovu. Pobjeda Konte ujedno je i značila kako će Karolina Pliškova postati nova prva igračica svijeta...

20 godina nakon debija na londonskoj travi, Venus Williams prvi je favorit osvajanja ovogodišnjeg Wimbledona. Odlična igra u dosadašnjem dijelu turnira donijela joj je prolazak u polufinale pobjedom protiv osvajačice Roland Garrosa Jelene Ostapenko u dva seta. Bila joj je ovo 86. pobjeda na ovom turniru čime se izjednačila sa sestrom Serenom. Ispred njih su tek Chris Evert s 96 pobjeda i Martina Navratilova sa 120 slavlja.

Odmah na otvaranju meča napravila je break i za samo 27 minuta došla do servisa za prvi set, iskoristila drugu lopticu i došla do vodstva. Slično je krenula i u drugi set, ali Ostapenko izjednačuje na 3-3. Ipak, kada je najviše trebalo američka tenisačica je proigrala, oduzela servis protivnici za vodstvo 6-5 i nekoliko minuta kasnije zaključila meč u svoju korist.

Do prvog polufinala u Wimbledonu od 2015. godine stigla je Garbine Muguruza koja je gotovo bez većih problema svladala Ruskinju Svetlanu Kuznjecovu 6:3, 6:4 nakon sat i 17 minuta igre.

Španjolska tenisačica veći dio meča odigrala je u visokom ritmu i nije dopustila previše šansi svojoj protivnici na vlastitom servisu. U cijelom meču spasila je tek dvije break lopte, jednom u svakom setu oduzela servis svojoj protivnici i u konačnici došla do pobjede.

Prvi puta još od 1978. godine i Virginije Wade, Britanci imaju prvu tenisačicu u polufinalu Wimbledona. Uspjelo je to Johanni Konti koja je u vrlo dramatičnom meču, u tri seta, svladala Simonu Halep. Rumunjska tenisačica još je jednom imala sve u svojim rukama, ali nije uspjela zaključiti meč.

Odlično je Konta igrala u prvom setu gdje je ispustila tek jedan poen nakon prvog servisa. Međutim, set je došao do 13. igre u kojoj je nekoliko puta pogriješila i izgubila set.

Drugi je set bio preslika prvog, osim samog završetka. Halep je imala vodstvo 5-4 i bila dva poena od pobjede, ali britanska tenisačica pogađa sjajan bekend i forehand, okreće zaostatak i dolazi do izjednačenja.

Početkom odlučujućeg seta Halep je imala priliku za break, međutim, nije ju uspjela iskoristiti. U petom gemu Konta radi break svojoj protivnici i do kraja meča ispušta tek tri poena na vlastitom servisu.

Ovim porazom Halep dobili smo i novu prvu igračicu svijeta. Iako je ispala još u drugom kolu, Karolina Pliškova po prvi puta u karijeri izbija na čelo WTA ljestvice.

Nakon pobjede protiv Petre Martić i prvog prolaska u četvrtfinale, Magdalena Rybarikova uspjela je proći još jednu prepreku u Wimbledonu i ostvariti novi najbolji rezultat na jednom Grand Slam turniru. U dva je seta svladala Amerikanku Coco Vandeweghe i izborila dvoboj protiv Garbine Muguruze.

Odličnim otvaranjem meča odmah je došla do breaka i bez većih problema ga sačuvala. U devetom gemu još je jednom oduzela servis svojoj protivnici i nešto ranije zaključila set.

Na početku drugog seta njena protivnica joj oduzima servis, ali Rybarikova uzvraća na isti način. U šestom gemu radi novi break, Vandeweghe spašava tri meč lopte, ali četvrtu nije uspjela.

Wimbledon, četvrtfinale, tenisačice:
Venus Williams (10) - Jelena Ostapenko (13) 6:3, 7:5
Garbine Muguruza (14) - Svetlana Kuznjecova (7) 6:3, 6:4
Johanna Konta (6) - Simona Halep (2) 6:7 (2), 7:6 (5), 6:4
Magdalena Rybarikova - Coco Vandeweghe (24) 6:3, 6:3

Parovi polufinala:
Venus Williams (10) - Johanna Konta (6)
Garbine Muguruza (14) - Magdalena Rybarikova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!