Nogomet

Nogometni vikend: Perišić i Brozović gostuju u Rimu, Lovren protiv Arsenala

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 25.08.2017.
Nogometni vikend: Perišić i Brozović gostuju u Rimu, Lovren protiv Arsenala
Foto: EPA

Kolo uoči reprezentativnih obaveza donosi nekoliko zanimljivih dvoboja, a u središtu pozornosti bit će Rim gdje Roma dočekuje Inter te Liverpool gdje na Anfieldu gostuje Arsenal...

Posljednji susret drugog kola španjolske La Lige igra se u nedjelju kada će na Santiago Bernabeuu Real Madrid ugostiti Valenciju. To je ujedno i najzvučniji dvoboj kola te se očekuje kvalitetan susret koji bi trebao dati odgovor koliko Valencia može ove sezone. Snaga Real Madrida je dobro poznata, bez obzira na suspenziju Cristiana Ronalda Madriđani ostaju veliki favoriti u ovom dvoboju te se očekuje njihova pobjeda. No Valencia je postavljanjem na klupu Marcelinha i dobro odrađenim prijelaznim rokom najavila kako se želi vratiti u vrh španjolskog nogometa.

U prvom kolu svladala je Las Palmas s 1:0 dok je Real Madrid krenuo 3:0 pobjedom u La Coruni. U tom susretu ostao je i bez Sergija Ramosa koji je zaradio isključenje. "Potpisali smo dvojicu braniča iz Arsenala i Intera koji govore španjolski jezik i dobro poznaju La Ligu. Oni će nam biti velika snaga i pomoći će nam da budemo konkurentniji", pohvalio je odrađeni posao sportskog direktora Marcelinho. Murillo i Kondogbia mogli bi zaigrati protiv Reala, no nastup Gabriela je pod velikim upitnikom zbog problema s ozljedom.

Osim dvoboja na Santiago Bernabeuu, ovo kolo ne donosi neke zvučne derbije. U Barceloni nema mira, klub je najavio podizanje legalnih akcija protiv Neymara, užurbano se radi i na dovršavanju transfera te se čini kako je onaj Dembelea iz dortmundske Borussije na milimetar od realizacije za novu svotu van svake pameti. Dok u uredima odrađuju prijelazni rok, igrači će gostovati kod Alavesa i tražiti nova tri boda. Madridski Atletico kiksao je na startu kod Girone i morat će do pobjede kod Las Palmasa koji ne može računati na isključenog Alena Halilovića. Sevilla gostuje kod povratnika u La Ligu Getafea i također će tražiti iskupljenje za samo remi na startu protiv Espanyola.

Derbi kola u Engleskoj odigrat će Liverpool i Arsenal, susret u sjeni završnice prijelaznog roka koji obilježavaju nezadovoljne zvijezde oba kluba. Barcelonina ponuda utjecala je na raspoloženje Philippea Coutinha koji ne skriva želju za odlaskom i vrlo važan adut Jürgena Kloppa sve je samo ne sretan trenutnom situacijom. Ionako u ovom susretu najvjerojatnije neće moći nastupiti zbog problema s leđima, ali njegovo nezadovoljstvo odbijanjem transfera svakako je loša stvar za momčad. I Arsene Wenger ima sličan problem s Alexisom Sanchezom koji se povezivao uz veliki broj europskih velikana, ali još uvijek je u Londonu i također se nada transferu.

No prijelazni rok na 90 minuta bit će u drugom planu, obje momčadi traže tri boda i nadaju se povoljnom ishodu. Arsenal dočekuje susret odmorniji i svježiji, za razliku od Liverpoola imao je punih tjedan dana za pripremu dok su Redsi u srijedu odrađivali važnu europsku zadaću i novom pobjedom protiv Hoffenheima izborili Ligu prvaka. "Arsenal je fantastična momčad. Trebat će nam pomoć navijača kakvu smo imali u srijedu protiv Seville. Moramo spriječiti njihovu pas igru i ne smijemo se koncentrirati samo na Sancheza", kaže Klopp.

Najbolji ulazak u sezonu ima Manchester United koji je u dva kola uzeo dvije pobjede uz gol razliku 8-0. United će novo iskušenje imati na Old Traffordu gdje dočekuje Leicester i vjeruje u nova tri boda. Chelsea se pobjedom protiv Tottenhama na Wembleyju oporavio od startnog poraza protiv Burnleyja i spreman dočekuje Everton koji je izborio prolaz u Europsku ligu pobjedom protiv Hajduka. Tottenham će trebati biti oprezan protiv Burnleyja koji je već priredio jednu senzaciju, a Slaven Bilić ima i treće uzastopno gostovanje, ovaj put kod Newcastlea koji je poput West Hama još uvijek bez boda.

Derbi Azurne obale u središtu je pozornosti u četvrtom kolu francuskog prvenstva. Monaco u Monte Carlu dočekuje Marseille za potvrdu odličnog ulaska u sezonu. Obje momčadi zasad su bez poraza s tim da Marseille ima jedan remi i dvije pobjede dok je Monaco slavio u sva tri susreta. Momčad Danijela Subašića mučila se protiv Metza i Toulousea, ali je zato pregazila Dijon. Dvoboj protiv Marseillea bit će prvi ozbiljan ispit za Monaco ove sezone i tu će se vidjeti kako reagira momčad u jačim utakmicama bez otišlih Benjamina Mendyja, Bernarda Silve i Tiemouea Bakayoka, no sjajna forma Falcaa razlog je za optimizam Monaca.

Jardimova momčad je u fantastičnoj seriji od 15 uzastopnih prvenstvenih pobjeda. "Ovo je fantastičan niz. Otkako sam došao u Monaco vidio sam da u momčadi imam velike borce koji nikada ne odustaju i učinit će sve da budu bolji. U nedjelju će biti jako teško protiv Marseillea koji se dobro pojačao tijekom ovog prijelaznog roka. Ima kvalitetnu momčad i odmah je iza nas na ljestvici." Monaco je odmarao tijekom tjedna dok je Marseille još u četvrtak navečer imao bitku za Europsku ligu protiv Domžala.

PSG otvara kolo već u petak na Parku prinčeva protiv St. Etiennea i pokušat će nastaviti stopostotan niz na početku sezone. Od starta sezone Parižani su zasjeli na vrh ljestvice s 11 postignutih pogodaka, a sada im u goste dolazi također stopostotni St. Etienne koji dosad nije primio nijedan pogodak. Lyon ima neugodno gostovanje u Nantesu kod momčadi Claudija Ranierija, a Santinijev Caen favorit je na svom travnjaku protiv Metza koji još nema nijedan osvojeni bod.

Nakon pobjede u prvom kolu, Borussia Dortmund i Hertha međusobno će se susresti u drugom bundesligaškom kolu. Borussia je krenula u sezonu rutinskom pobjedom protiv Wolfsburga 3:0 dok je Hertha s 2:0 bila bolja od Stuttgarta. Dobar start za obje momčadi i za očekivati je da će uglavnom s momčadima s kojima su ostvarili te bodove i jedni i drugi krenuti u ovaj dvoboj. Kod Dortmunda bi u sastav mogao uskočiti kapetan Marcel Schmelzer koji se oporavio i vratio treninzima dok bi Hertha mogla zaigrati nešto defenzivnije što bi uključilo uvođenje dodatnog osigurača veznjaka umjesto jednog od ofenzivaca.

U Dortmundu fokus nije toliko sto posto na ovom susretu jer i oni imaju pred vratima veliki transfer i to izlazni. Ousmane Dembele trebao bi svakog trenutka napustiti klub i preseliti u Barcelonu nakon uspjelog pokušaja "iznuđivanja" transfera. Upravo priče oko tog transfera zaokupljuju novinare koji prate Borussiju i njemačku nogometnu javnost čime je dvoboj protiv opasne Herthe nekako pao u drugi plan.

Bayern u ovom kolu odlazi u goste u Bremen gdje ga očekuje Werder koji je tijesno poražen u prvom kolu od Hoffenheima. Kramarićeva momčad bit će na posebno teškom ispitu, nakon emotivnog pražnjenja i ispadanja od Liverpoola u kvalifikacijama za Ligu prvaka, čeka je vrlo neugodno gostovanje u Leverkusenu protiv Bayera. Njemački predstavnik u Ligi prvaka RB Leipzig sezonu je otvorio porazom u Gelsenkirchenu i u ovom kolu učinit će sve da uzme puni plijen protiv Freiburga. Niko Kovač s Eintrachtom na svom travnjaku dočekuje Wolfsburg.

Derbi drugog kola Serie A igra se u Rimu gdje Roma dočekuje Inter. Spalletti se vraća u Rim s novom momčadi, odlično poznaje Romu i zna što treba napraviti kako bi njegova momčad slavila. Transfer Ivana Perišića više nije toliko u prvom planu, a upravo Perišić i Mauro Icardi sjajno su otvorili sezonu i nakon prvog kola stavili Inter na vodeću poziciju na ljestvici u društvu Juventusa i Milana.

Iako je rana faza sezone, dvoboji Rome i Intera uvijek privlače veliku pozornost navijača, no Francesco Totti upozorava kako je prerano da bi ovaj dvoboj imao baš toliku važnost. "Kakav god rezultat bio na kraju, neće prouzročiti nikakvu veliku dramu. To su dvije momčadi koje žele naslov prvaka i sve je moguće, a definitivno je prerano da bi se nekog otpisivalo nakon samo dva susreta."

Lagan posao neće imati niti Juventus koji gostuje kod Jurićeve Genoe. U prvom kolu Allegrijeva momčad uz gol Marija Mandžukića bez većih problema svladala je Cagliari, ali jako dobro sjeća se prošlosezonskog gostovanja kod Genoe koja je tada slavila s 3:1. Milan na svom stadionu dočekuje Cagliari u susretu u kojem bi mogao debitirati Nikola Kalinić, a Napoli ima na svom travnjaku zanimljiv dvoboj protiv opasne Atalante. Lazio je odigrao odlično u Superkupu, ali zato je loše otvorio prvenstvo i tražit će iskupljenje na gostovanju kod Chieva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!