Košarka

Goran Dragić srušio Poljake, Slovenija upisala prvu pobjedu na Eurobasketu

Petar Jenjić • četvrtak, 31.08.2017.
Goran Dragić srušio Poljake, Slovenija upisala prvu pobjedu na Eurobasketu
Foto: EPA

Košarkaši Slovenije pobjedom su otvorili nastup na Eurobasketu. Predvođeni Goranom Dragićem Slovenci su svladali reprezentaciju Poljske rezultatom 90:81, u utakmici skupine A koja se igra u Helsinkiju...

Čast otvoriti 40. izdanje Eurobasketa pripala je košarkašima Slovenije i Poljske koji su svoju utakmicu prvog kola odigrali u Helsinkiju. Vrlo dobar dojam ostavili su Slovenci predvođeni Goranom Dragićem i na kraju su upisali rutinsku pobjedu 90:81. Kontrolirali su rezultat od sredine prve četvrtine kada su prešli u vodstvo i do kraja ga nisu ispustili.

Brza košarka s puno poena igrala se na obje strane, a učinkovitost slovenskog i poljskog napada nije jenjavala. Zanimljivih prvih deset minuta dobila je Slovenija (24:22) koja je vodstvo preuzela sredinom prve dionice na krilima Gorana Dragića. Krajem četvrtine razigrao se A.J. Slaughter sa šest vezanih poena čime je držao Poljake u rezultatskom egalu.

Već su do 16. minute razigraniji Slovenci ubacili novih 19 poena. Iako je Luka Dončić bio prilično indisponiran, to nije bio slučaj s Dragićem koji je nosio svoju reprezentaciju do 12 koševa viška u dva navrata. Ipak, do kraja četvrtine Poljska ponovno dolazi vrlo blizu, Slaughter je ubacio tricu za minus tri (49:46).

Poljaci su, kao i u drugoj četvrtini, sporo ušli u drugo poluvrijeme i prije nego su se uspjeli sabrati Slovenci su napravili seriju 8:0 te se vratili na dvoznamenkastu razliku. Trica Jake Blažića donijela im je 21 poen prednosti (72:51) u 28. minuti, a Poljska u tim trenucima nije imala odgovor na slovenski napad.

Iako su došli do sedam koševa zaostatka u završnici susreta, Poljaci vremena za preokret nisu imali i Slovenija je mogla slaviti prvu pobjedu.

Sjajni Goran Dragić zaključio je susret s 30 poena (11/18 za dva, 1/5 za tricu, slobodna bacanja 5/5) i četiri skoka. Luka Dončić ubacio je 11 koševa uz šut iz igre od 25%, čemu je dodao osam skokova i šest asistencija, a isti broj poena dodao je i Gašper Vidmar.

Mateusz Ponitka ostvario je prvi double-double na Europskom prvenstvu ostvarivši učinak od 22 poena (5/9 za dva, 1/4 za tricu, slobodna bacanja 9/11) i 13 skokova u redovima Poljaka.

Eurobasket, 1. kolo, skupina A:
Slovenija - Poljska 90:81 (24:22, 29:24, 21:12, 16:23)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!