Košarka

Schröder i društvo slomili otpor Ukrajinaca i otvorili Eurobasket pobjedom

Petar Jenjić • četvrtak, 31.08.2017.
Schröder i društvo slomili otpor Ukrajinaca i otvorili Eurobasket pobjedom
Foto: EPA

Njemačka košarkaška reprezentacija svladala je Ukrajinu rezultatom 75:63 i upisala prvu pobjedu na Europskom prvenstvu. Nakon nervozne prve četvrtine Nijemci su proigrali zahvaljujući Dennisu Schröderu, preokrenuli zaostatak i u drugom poluvremenu bez većih problema sačuvali prednost...

One-man reprezentacija Njemačke uspješno je započela nastup u skupini B Eurobasketa. U Tel Avivu su igrali protiv objektivno najlošije momčadi skupine, Ukrajine, koju su svladali rezultatom 75:63. Iako su došli do pobjede, Ukrajinci su ostavili solidan dojam i trebali bi biti težak zalogaj za ostale reprezentacije. Domet Njemačke ovisit će o učinku Dennisa Schrödera koji je danas briljirao i bio prvo ime utakmice.

I jedna i druga momčad previše se oslanjala na vanjski šut koji je, blago rečeno, bio nepostojeći. Visoki Ukrajinci stvarali su dosta problema svojim protivnicima u reketu i vrlo brzo došli do sedam koševa prednosti (11:4). Već je uoči prvenstva bilo jasno kako će Dennis Schröder morati voditi Nijemce jer bez njega to nije ista momčad. Razigravač Atlante ubacio je već deset poena za deset minuta provedenih na parketu, držeći svoju momčad u egalu.

Kako je druga dionica odmicala tako su Ukrajinci sve više griješili, upisali su sedam izgubljenih lopti do 14. minute utakmice, nakon čega su Nijemci preko Robina Benzing došli do prvog vodstva na utakmici (25:24). Samo u drugoj četvrtini ubacili su 30 poena i došli do šest koševa prednosti na kraju prvog poluvremena (39:33).

11 koševa u nepune četiri minute nastavka ubacila je Njemačka, sjajni Schröder donio je svojoj momčadi 13 razlike (50:37). Na svaki pokušaj približavanja i spuštanja razlike Nijemci su imali spreman odgovor. Razigravač Atlanta Hawksa uvijek je bio spreman izvući as iz rukava i spriječiti da utakmica ode u nemirne vode. Dvije minute prije kraja Pustovji je spustio Ukrajince na sedam koševa zaostatka (68:61), no za nešto više nedostajalo je snage i vremena, iako su današnji pobjednici u posljednjih pet minuta ubacili tek dva poena iz igre.

Dennis Schröder bio je prvo ime Njemačke s 32 poena (6/11 za dva, 5/11 za tricu, slobodna bacanja 5/5), pet skokova i sedam asistencija, dok je Robin Benzing dodao 17 koševa (2/3 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 4/5).

Najbolji je kod Ukrajinaca bio Oleksandr Mišula s 12 koševa (2/3 za dva, 2/9 za tricu, slobodna bacanja 2/2), Artem Pustovji dodao je 11 poena (5/8 za dva, 0/1 za tricu, slobodna bacanja 1/2) i pet skokova.

Eurobasket, 1. kolo., skupina B:
Njemačka - Ukrajina 75:63 (9:16, 30:17, 19:14, 17:16)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!