Košarka

Grci u drugom poluvremenu slomili otpor Islanđana i nanijeli im težak poraz

Branimir Korać • četvrtak, 31.08.2017.
Grci u drugom poluvremenu slomili otpor Islanđana i nanijeli im težak poraz
Foto: EPA

Grčka je nastup na Europskom prvenstvu otvorila pobjedom protiv Islanda kojeg je svladala s visokih 90:61. Presudilo je drugo poluvrijeme u koje su Grci ušli samo s četiri poena viška...

Nikakvog iznenađenja nije bilo u Helsinkiju. Grčka je samo potvrdila da je za klasu jača od skromnog Islanda, čak i bez niza igrača, te je na kraju visoko slavila 90:61. U trenucima kada su Grci igrali ozbiljno i s više angažmana, Island je bio potpuno nemoćan, ali opet je pokazao da može biti neugodan ako protivnik popusti.

Grcima se to dogodilo u završnici prvog poluvremena i Islanđani su vrlo brzo iz visokog zaostatka došli samo na minus dva. Očito je nakon toga uslijedio ozbiljniji razgovor u svlačionici nakon kojeg su Grci izašli puno motiviraniji na parket i vrlo brzo se odvojili te krenuli prema pobjedi.

Islandu su u ovom susretu nedostajali za košarku ključni dijelovi - kvaliteta i centimetri. Bili su Islanđani borbeni, pokušavali su se nositi s višim Grcima, no to nije bilo dovoljno.

Početak utakmice nije davao nikakve naznake da bi moglo biti ikakve neizvjesnosti. Grčka je dobro krenula i već nakon prve dionice imala je visokih 26:10, a četvrtinu je zaključila serijom čak 15:2.

U prve tri minute druge dionice Grci su nastavili u sličnom ritmu i imali su 18 razlike, a onda su jednostavno stali. U napadu se počelo komplicirati i solirati, Islanđani su promijenili obranu i polako se počeli vraćati. U zadnjoj minuti prvog poluvremena dovukli su se na samo dva poena zaostatka i potpuno se vratili u utakmicu.

No kratko je to trajalo, od starta drugog poluvremena sve je bilo u znaku Grčke koju Papanikolaou i Calathes za manje od minutu i pol vraćaju se na dvoznamenkastu razliku i do kraja utakmice podižu prednost na tu granicu od plus 30.

Grci mogu biti zadovoljni odigranim u drugom poluvremenu i djelomično prvom dijelu. U drugoj četvrtini saznali su što će im se dogoditi ako se opuste u narednim susretima.

Predvodili su ih Nikos Pappas s 20 poena i Georgios Printezis sa 17 poena i pet skokova. Prvo ime Islanda bio je Haukur Palsson s 21 poenom.

Europsko prvenstvo, skupina A, prvo kolo:
Island - Grčka 61:90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!