Košarka

Gruzijci slave veliku pobjedu protiv Litve, Mačiulis promašio tricu sa sirenom

Branimir Korać • četvrtak, 31.08.2017.
Gruzijci slave veliku pobjedu protiv Litve, Mačiulis promašio tricu sa sirenom
Foto: EPA

Veliku pobjedu prvog dana Europskog prvenstva upisala je Gruzija koja je tijesno svladala Litvu sa 79:77. Mogli su Gruzijci i mirnije privesti dvoboj kraju, ali malo ih je uhvatila nervoza u posljednjim sekundama pa je Litva imala i šut za pobjedu...

Litva predvođena Jonasom Valančiunasom došla je s velikim ambicijama na Europsko prvenstvo, vojska navijača dopratila ju je i u Te Aviv, no start nije bio kakvom se nadala. Protivnik je bio neugodan, s druge strane stajala je Gruzija koja možda nije veliko ime u europskoj košarci, ali ima itekako dobru reprezentaciju.

Gruzijci su potvrdili da su reprezentacija koju se ni u ludilu ne smije podcijeniti, posjeduju niz dobrih igrača i žele na Europskom prvenstvu do dobrog rezultata. Dvoboj protiv Litve pokazao je da se s pravom ne smiju smatrati nekim autsajderom.

Od početka bio je to izjednačen dvoboj u kojem se nijedna reprezentacija nije uspjela značajno odvojiti i prelomiti susret iako su Litavci imali nekoliko prilika. Poveli su u prvoj dionici s 18:12 nakon trice Gecevičiusa, imali su napad i za povećanje vodstva, ali Kuzminskas nije pogodio te se Gruzija serijom 6:0 do odlaska na odmor vratila u utakmicu.

U drugoj dionici Litva je odlično krenula, otvorila je četvrtinu serijom 8:0 te je nakon ubačaja Motiejunasa šest minuta prije odmora vodila i s najviših 33:21. U tim trenucima Litva je izgledala jako dobro, puno bolje od Gruzije koja je igrala dosta konfuzno.

Međutim ponovno Litva nije uspjela zadržati prednost i Gruzija je do poluvremena uspjela smanjiti zaostatak i na odmor otići s minus pet.

Sve se promijenilo u trećoj dionici. Šengelia je nastavio praviti velike probleme Litavcima, pridružili su mu se i Šermadini, Pačulia i Dixon i Gruzija je došla do preokreta.

Do samog kraja nastavila se voditi velika bitka, nitko nije došao do neke značajnije razlike, a Gruzija je došla na milimetar do pobjede kada je Dixon 20 sekundi prije kraja pogodio za 78:74. Nakon toga Kuzminskas ubacuje samo jedno od tri slobodna bacanja, ali Mačiulis hvata skok u napadu i polaže za 78:77. Nakon brzog prekršaja na drugoj strani, Dixon pogađa samo jedno slobodno bacanje i Litva ima punih sedam sekundi za posljednji napad na dva poena zaostatka. Mačiulis je došao do lopte, stvorio si je poziciju za šut za tri poena, ali lopta je pogodila obruč i nije ušla.

Slavlje Gruzijaca moglo je početi, Predvodili su je Tornike Šengelia s 29 poena i Duda Sanadze s 13. Zaza Pačulia dodao je deset skokova. Kod poraženih Kuzminskas je ubacio 18 poena uz sedam skokova, a Mantas Kalnietis dodao je 15 poena.

Europsko prvenstvo, skupina B:
Litva - Gruzija 77:79

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu31.08.2017. u 20:49
    Evo prvog iznenadenja. Bila je ovo prava natjecateljska utakmica!
    vjesu