Košarka

Slovenija nakon teške bitke slomila Finsku i zasjela na vrh skupine A

Marjan Kreševac • subota, 02.09.2017.
Slovenija nakon teške bitke slomila Finsku i zasjela na vrh skupine A
Foto: EPA

Slovenija je nastavila s pobjedama, nakon Poljaka pali su i Finci. Znali su Slovenci da ih čeka teži posao nego u prvom kolu, ali nisu se nadali da će strahovati do posljednjih sekundi susreta. Randolph je tri sekunde prije kraja ukrao loptu i zakucavanjem riješio susret koji je Sloveniji donio prvo mjesto u skupini...

Nakon što je domaćin skupine Finska u prvom kolu pomalo iznenađujuće pobijedila reprezentaciju Francuske, drugo kolo skupine A donijelo je Fincima ogled sa Slovenijom. Slovenci su također slavili u prvom kolu protiv Poljske i očekivala se uzbudljiva utakmica u Helsinkiju. A upravo takvu smo i gledali, prepunu preokreta.

Domaći su bolje otvorili susret, na isteku prve minute imali su prednost 5:2. Iako je otvaranje bilo dobro ubrzo se dogodila prva crna rupa u igri Finaca. Tri i pol minute ostali su domaći bez poena i Slovenija se serijom 10:0 uspjela odlijepiti na prednost od sedam koševa. Do kraja četvrtine gledali smo dosta rastrganu utakmicu u kojoj je bilo više grešaka nego lijepih poteza i s jedne i druge strane. Niti jedna momčad nije uspjela ostvariti veći rezultatski odmak, četvrtina je završila rezultatom 22:22.

I u nastavku gledali smo igru koš za koš, sve do sredine druge četvrtine kada su domaći nestali s terena. Slovenija je na krilima Gorana Dragića i njegovih deset poena 30 sekundi prije odmora imala prednost 52:40. U posljednjoj sekundi domaći su uspjeli smanjiti na 52:42. Mirisalo je sve na laganiju utakmicu u nastavku, ali Finci nisu rekli sve što su imali.

Probudili su se domaći i vratili susret u neizvjesnost koja se provlačila cijelim drugim poluvremenom. U posljednje dvije minute susreta Slovenija je ušla s prednošću 76:74 nakon što je Vidmar pogodio jedno od dva slobodna bacanja. Na tri koša prednosti povisio je Randolph 1:29 do kraja susreta također s linije slobodnih bacanja. Niti jedni niti drugi nisu uspjeli ubaciti ništa izvana, sve se odigravalo bacanjima nakon prekršaja.

Sve do 38 sekundi prije kraja susreta kada je napokon Markkanen položio za vodstvo 78:77. Uzvratio je Dragić i s dva pogođena slobodna bacanja vratio prednost Slovenije. Na semaforu je ostalo tek 33 sekunde, pokušali su Finci preko Wilsona ali šut je ostao na obruču. Mogli su Slovenci ući u mirnu završnicu da je Randolph pogodio barem jedno slobodno bacanje.

Nije zabio slobodna, ali ukrao je loptu tri sekunde prije kraja susreta i zakucavanjem osigurao svojoj reprezentaciji nova dva boda i vrh ljestvice u skupini A.

Sloveniju je predvodio Dragić koji je upisao 29 koševa, pet asistencija i četiri skoka, dok je kod domaćih najučinkovitiji bio Markkanen s 24 koša i sedam skokova.

Skupina A:
Finska - Slovenija 78:81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!