Košarka

Turska skinula teret s leđa i upisala prvu pobjedu na Eurobasketu

Petar Jenjić • subota, 02.09.2017.
Turska skinula teret s leđa i upisala prvu pobjedu na Eurobasketu
Foto: EPA

Košarkaši Turske pred svojim su navijačima u Fenerbahče Areni svladali Veliku Britaniju 84:70 čime su upisali prvu pobjedu na Europskom prvenstvu. Vodili su tijekom većeg dijela utakmice i u konačnici došli do zasluženog slavlja...

Na krilima svojih navijača Turska je ostvarila prvu, vrlo vrijednu pobjedu na Eurobasketu i tako barem skinula malo tereta sa svojih leđa. Eventualni današnji poraz od Britanaca značio bi pad na omjer 0-2 i vrlo tešku situaciju uoči preostale tri utakmice.

Uz minimalne poteškoće Turci su svladali Veliku Britaniju 84:70, u dvoboju u kojem su vodili gotovo svih 40 minuta. Britanci su u posljednjoj četvrtini došli na pet poena minusa u dva navrata, međutim, nisu uspjeli napraviti preokret.

Britanci su dobro krenuli u dvoboj, pogodivši tri trice u prvih nekoliko minuta, što im je donijelo tri poena prednosti (11:8). Raspoložen je u redovima domaćina bio Semih Erden s devet poena u prvoj četvrtini koju je Turska dobila s pet razlike (23:18). Niti u drugoj dionici turski napad nije zaostajao, naprotiv, prednost je sve više rasla i do poluvremena je narasla na 13 koševa (49:36).

Isti učinak kao i Erden u prvoj četvrtini u trećoj je imao Melih Mahmutoglu koji je nakon razočaravajuće prve utakmice, u kojoj je ostao bez poena, ubacio devet koševa. Britanci su očito bili pretplaćeni na brojku od 18 koševa jer su i treću zaključili s tim brojem ubačaja.

Uoči posljednjih deset minuta Turska je imala dvoznamenkastu prednost, no mini serijom početkom posljednje dionice Velika Britanija dolazi na samo pet koševa minusa (59:54). Domaćin je do kraja utakmice ipak zadržao pristojnu razliku, nije dopuštao dodatno približavanje i ugrožavanje pobjede.

Melih Mahmutoglu predvodio je Tursku do pobjede s 24 poena (1/3 za dva, 7/11 za tricu, slobodna bacanja 1/1), Semih Erden je dodao 19 koševa (6/9 za dva, slobodna bacanja 7/8) i pet skokova.

Britance su s po 15 poena predvodili Gabriel Olaseni (14 skokova) i Andrew Lawrence.

Eurobasket, 2. kolo, skupina D:
Velika Britanija - Turska 74:80 (18:23, 18:26, 18:15, 16:20)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!