Košarka

Litva slomila upornu Italiju i nanijela joj prvi poraz

Petar Jenjić • nedjelja, 03.09.2017.
Litva slomila upornu Italiju i nanijela joj prvi poraz
Foto: EPA

Drugu uzastopnu pobjedu upisala je reprezentacija Litve koja je u Tel Avivu, u sklopu trećeg kola skupine B, pobijedila Italiju 78:73 i tako im nanijela prvi poraz na ovom natjecanju...

Pobjedama protiv slabijih protivnika Italija je uoči današnje utakmice bila na vrhu skupine B, ali danas ih je očekivao kudikamo kvalitetniji protivnik. Litva se nakon poraza od Gruzije u potpunosti oporavila i vratila na pobjedničke staze. Danas su upisali drugu pobjedu na turniru i to rezultatom 78:73.

Nakon prve dionice u kojoj ih je išao šut, Talijani su uglavnom hvatali zaostatak protiv raspoloženijih protivnika. Upornošću su ostali u igri sve do posljednje minute, ali do preokreta nisu došli.

Talijani su, kao i obično, krenuli u tricaškom ritmu, ubacivši četiri trice iz isto toliko pokušaja u prve četiri minute. Petom tricom došli su do prve dvoznamenkaste prednosti u sedmoj minuti (19:9). Mindaugas Kuzminskas s tri uzastopne trice vratio je Litvu u egal, a Adas Juškevičius novim dalekometnim ubačajem donio svojoj momčadi izjednačenje (23:23) na kraju prve četvrtine.

Kada je stao šut, očekivano su stali i Talijani koji su bili u potpuno podređenom položaju što se tiče skoka, imali su ih dvostruko manje (24-12) nakon prvog poluvremena. Nakon ubačaja Kalnietisa Litavci su zaključili seriju 12:2 za prvu dvoznamenkastu prednost na susretu (35:25). U drugoj dionici su Talijani ubacili tek devet poena.

I u drugom poluvremenu finalisti s prošlog Eurobasketa su nastavili gdje su stali, dobrom igrom nisu dopuštali značajniji prilazak Italije koja nije uspijevala ozbiljnije smanjiti zaostatak. U 26. minuti imali su i najvećih 14 koševa viška (55:41), a raspoloženi Juškevičius je sam ubacio deset poena u trećem periodu.

Sve do kraja utakmice uporni Talijani nisu popuštali te su ostali u egalu. Litva nikako nije mogla prelomiti utakmicu, a nakon tri nerealizirana napada primili su tricu Filloya koji je smanjio na minus šest (68:62) tri i pol minute prije kraja. Ipak, u završnici je dobro reagirao Valančiunas, iskoristio lopte upućene prema njemu i riješio pitanje pobjednika.

Adas Juškevičius predvodio je Litvu s 20 poena (4/4 za dva, 4/6 za tricu), Mindaugas Kuzminskas je dodao 14 koševa (2/6 za dva, 3/7 za tricu, slobodna bacanja 1/2).

Najbolji je kod Italije bio Luigi Datome s 24 poena (6/9 za dva, 4/8 za tricu)

Eurobasket, 3. kolo, skupina B:
Litva - Italija 78:73 (23:23, 18:9, 16:17, 21:24)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!