Nogomet

VIDEO: Nigerija nastavila niz protiv Kameruna dugačak 28 godina i ostavila ga bez Svjetskog prvenstva

Luka Medić • utorak, 05.09.2017.
VIDEO: Nigerija nastavila niz protiv Kameruna dugačak 28 godina i ostavila ga bez Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Odigrana su dva susreta četvrtog kola afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U derbiju dana, ali i kola, Kamerun i Nigerija odigrali su 1:1. Nigerijci tako dalje nastavljaju borbu za Rusiju, a Kamerun se okreće obrani naslova prvaka Afrike. U skupini A Libija je slavila protiv Gvineje s 1:0...

Aktualni prvaci Afrike i jedna od najuspješnijih afričkih reprezentacija svih vremena, Kamerun, neće igrati na Svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu iduće godine u Rusiji. Neukrotivi lavovi su u Yaoundeu ugostili jedne od najvećih rivala, Nigeriju, a utakmica je završila neriješeno, 1:1. Bod u Kamerunu ostavlja Nigeriju neporaženom, u četiri susreta Super orlovi su sakupili 10 bodova i tako više nego sigurno plove prema Rusiji. Uz to Nigerija je nastavila niz bez poraza protiv Kameruna. Posljednji put Kamerunci su slavili 1989. godine, također u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 1990. igralo u Italiji. Tada je Kamerun napravio najveći rezultat u svojoj povijesti jer je eliminiran u četvrtfinalu od Engleske i to tek nakon produžetaka.

No, sadašnjost i budućnost Kameruna nisu ni približno svijetli kao slavna prošlost afričkog diva. Nigerija je do pogotka bila bolja, ali i Kamerun je imao svojih prilika. Ipak poveli su gosti u 30. minuti susreta. Nigerijci su dobro pritisnuli domaće i Moses je s desne strane ubacio u kazneni prostor. Lopta je stigla do Igalha koji se nalazio tik do vratnice. Napadač gostiju loptu je vratio u peterac, Mikel ne može do nje, ali može Simon koji je bio sam na nekih desetak metara od vrata domaćih i bez većih problema je poentirao pored nemoćnog Ondoe.

I u nastavku susreta Nigerija je bila bliže pogotku. Dvije minute kasnije moglo je biti i 0:2, ali pokušaj Ighala obranio je Ondoa. U drugom dijelu pokušaj Mosesa zaustavila je greda, a onda u 73. minuti Kamerun je dobio priliku iz kaznenog udarca. Jedna čudna lopta završila je u šesnaestercu gostiju, nitko od gostiju to nije otklonio. Na loptu je krenuo igrač domaćih Djoum kojeg ruši vratar gostiju Ezenwa, a sudac opravdano pokazuje na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Aboubakar. Do kraja susreta Kamerun je mogao i do sva tri boda, ali pokušaj Djouma obranio je Ezenwa.

Nakon četiri odigrane utakmice u skupini B Kamerun još nema pobjedu, već tri neriješene i jednu izgubljenu utakmicu. S obzirom na to da je Nigerija u četiri susreta osvojila deset bodova, Kamerun je prva afrička reprezentacija koja je eliminirana iz ovih kvalifikacija. Glavni Nigerijin suparnik ostaje Zambija, koja ima šest bodova manje, ali i jedan susret manje. Zambija gostuje kod Alžira, a ukoliko Zambijci slave u tom susretu, putnika u Rusiju dat će direktan ogled koji je na rasporedu u listopadu u Nigeriji.

U drugom dvoboju dana, u sklopu skupne A, Libija je dočekala Gvineju i na koncu upisala prvu prvu pobjedu. Libijci su slavili s minimalnih 1:0 i tako, barem za neko vrijeme, odgodili eliminaciju i ostali u igri za odlazak u Rusiju.

Gvineja je bila bolja veći dio prvog poluvremena, no nevjerojatno je što su sve uspjeli promašiti napadači gostiju. Najveću priliku imao je Camara koji je ostao sam na pet metara, ali je promašio loptu. U 36. minuti Libija je postigla pogodak. Praktički iz ničega. Vratar domaćih Nashnush ubacio je loptu u igru, ona je stigla sve do kaznenog prostora gostiju, obrana Gvineje nije najbolje reagirala, sve to je pratio Elhouni koji je postigao pogodak za vodstvo domaćih. Bilo je to sve što je Libija napravila na utakmici, ali se na koncu pokazalo kao dovoljno za veliko slavlje. Utakmica je bila dosta gruba, sudac je dodijelio čak 11 žutih i jedan crveni karton. Pocrvenio je domaći igrač Elgadi u 63. minuti.

Tako je Libija stigla o prve pobjede u skupini A i izjednačila se upravo s Gvajanom. Prvi je Tunis koji je maksimalan, dok DR Kongo ima šest bodova. U drugom susretu supine sastaju se upravo DR Kongo i Tunis, a taj dvoboj mogao bi dati putnika na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!