Košarka

Odlični Finci svladali Grke i izborili osminu finala

Petar Jenjić • utorak, 05.09.2017.
Odlični Finci svladali Grke i izborili osminu finala
Foto: EPA

Košarkaši Finske odličnom su utakmicom svladali reprezentaciju Grčke 89:77 i tako osigurali prolazak u sljedeću fazu natjecanja, dok će Grci biti prisiljeni boriti se s Poljacima za posljednje, četvrto mjesto koje vodi dalje...

Lijepom pobjedom protiv grčke reprezentacije Finska je osigurala plasman u osminu finala. Slavila je sa 89:77 i na najbolji mogući način iskoristila dobiveno domaćinstvo. Vodili su gotovo cijeli susret i s dvoznamenkastom razlikom, Grci su stigli na minus četiri u posljednjoj četvrtini, ali više od toga nije išlo.

Grčka tako ostaje na jednoj pobjedi protiv slabašnog Islanda i u posljednjem će se kolu s Poljacima boriti za posljednje četvrto mjesto koje vodi u sljedeću fazu.

Finci su furiozno krenuli u današnji dvoboj ubacivši osam poena u prve tri minute, dok su nakon ubačaja Lauri Markkanena domaćini imali devet koševa viška (16:7). Nakon slabog starta Thanasis Antetokounmpo je donio dodatnu energiju Grcima koji se ipak nisu uspijevali približiti jer je spomenuti igrač promašio četiri slobodna bacanja, od ukupno osam koliko su uputili.

Svaki pokušaj približavanja Finci su uspješno odbili. Najbolje poluvrijeme na turniru odigrao je Petteri Koponen koji je ubacio 13 poena za 12 koševa prednosti domaćina nakon prvog poluvremena (45:33).

Tamo gdje je stao u prvom Koponen je nastavio i u drugom poluvremenu. Vrlo brzo ubacio je novih devet koševa, a njegova reprezentacija je vodila s 15 razlike u 26. minuti (60:45).

Gotovo iz ničega Grčka se spustila na samo minus četiri šest minuta prije kraja i imala napad za dodatno približavanje. Ipak, Mantzaris je prvo izgubio loptu pa napravio prekršaj koji je okarakteriziran kao namjeran. Nakon dva slobodna bacanja u sljedećem napada postigli su i tricu te se vratili na značajniju prednost. Do kraja susreta Grci se nisu uspjeli spustiti ispod šest koševa zaostatka.

Petteri Koponen bio je najbolji igrač utakmice s 24 poena (5/9 za dva, 3/5 za tricu, slobodna bacanja 5/5) i šest asistencija, dok je Lauri Markkanen dodao 17 koševa (4/6 za dva, 1/3 za tricu, slobodna bacanja 6/8) i šest skokova.

Thanasis Antetokounmpo sa 17 poena (4/4 za dva, 2/2 za tricu, slobodna bacanja 3/8) predvodio je Grke koji s velikim problemima tako dočekuju posljednju utakmicu skupine.

Eurobasket, 4. kolo, skupina A:
Grčka - Finska 77:89 (14:23, 19:22, 19:22, 25:22)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!