Košarka

Turska skinula pritisak s leđa slavljem u izravnom dvoboju za osminu finala

Petar Jenjić • utorak, 05.09.2017.
Turska skinula pritisak s leđa slavljem u izravnom dvoboju za osminu finala
Foto: EPA

Košarkaši Turske na domaćem su parketu, u izravnom susretu za prolazak skupine, svladali Belgiju rezultatom 78:65. Domaćinu je pobjeda visila u zraku sve do 35. minute kada je uspio prelomiti susret i razveseliti navijače...

Veliki pritisak bio je na turskoj reprezentaciji jer je današnja utakmica protiv Belgije bio izravan dvoboj za prolazak dalje, bez obzira na nastup u posljednjem kolu. Nisu dopustili da bez njih prođe završnica Europskog prvenstva u Istanbulu, u vrlo zanimljivoj utakmici slavili su sa 78:65.

Utakmica je ostala u egalu sve do posljednjih pet minuta kada je Turska napravila seriju 12:0. Iako smo saznali sve putnike u sljedeću fazu, ostaje pitanje kakav će biti konačan poredak reprezentacija koje se križaju sa skupinom C u kojoj je i Hrvatska.

Savršen šuterski učinak imao je turski napad gotovo do kraja prve četvrtine kada je u posljednjim sekundama zicer promašio Semih Erden. Ipak, i bez spomenutog polaganja domaćin je imao lijepu prednost od devet razlike (23:14).

Kroz prvo poluvrijeme Turska je imala i 14 koševa prednosti, no Sam Van Rossom i Maxime De Zeeuw smanjili su zaostatak Belgije za pola (40:33). Kada uzmemo u obzir kako se razvijala druga četvrtina, Belgijanci su itekako mogli biti zadovoljni rezultatom.

Kako je odmicao nastavak tako se turska prednost, polako, ali sigurno, počela topiti. U 26. minuti Manu Lecomte ubacio je tricu za prvo vodstvo Belgije još od otvaranja utakmice (51:50).

Egal je ostao sve do pet minuta prije kraja kada domaćin na krilima navijača radi seriju 7:0 i dolaze do sedam poena prednosti. Niti minuta odmora nije pomogla gostima kojima je tricu ubacio Furkan Korkmaz, vratio Tursku na dvoznamenkastu razliku i osigurao pobjedu.

Najučinkovitiji je u redovima pobjednika bio Furkan Korkmaz s 14 koševa (2/3 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 7/7), po 12 poena su dodali Melih Mahmutoglu i Semih Erden (pet asistencija).

Belgiju je predvodio Sam Van Rossom s 13 koševa (2/4 za dva, 3/4 za tricu) i pet skokova.

Eurobasket, 4. kolo, skupina D:
Turska - Belgija 78:65 (23:14, 17:19, 15:20, 23:12)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!