Nogomet

VIDEO: Gabon i Zelenortski Otoci stigli do važnih pobjeda u gostima, Tunis izdržao kod Konga

Luka Medić • srijeda, 06.09.2017.
VIDEO: Gabon i Zelenortski Otoci stigli do važnih pobjeda u gostima, Tunis izdržao kod Konga
Foto: EPA

Kompletirano je četvrto kolo afričkih kvalifikacija. U osam utakmica jedino je Egipat slavio pred svojim navijačima i to protiv Ugande. Upisane su i četiri gostujuće pobjede i tri neriješena rezultata.

SKUPINA A

Nakon što je Libija upisala prvu pobjedu u ovim kvalifikacijama nad Gvinejom, u drugom susretu skupine A sastali su se DR Kongo i Tunis. Bio je to dvoboj prve dvije momčadi u skupini svega četiri dana nakon njihovog dvoboja u Tunisu kojeg su s 2:1 dobili domaćini. Tunižani su pak stigli do vrijednog boda na teškom gostovanju i tako zadržali prvu poziciju u grupi.

Susret nije najbolje počeo za goste, domaći sastav poveo je u devetoj minuti. Nakon jednog slobodnog udarca najviši u skoku bio je Mbemba. S tim rezultatom otišlo na odmor, a ubrzo nakon povratka s odmora DR Kongo povećao je prednost. Strijelac za 2:0 bio je M'Poku.

Ipak, Tunižani su uspjeli postići dva pogotka u dvije minute i tako zadržati prednost nad DR Kongom u borbi za Rusiju. Tunis je smanjio uz dosta sreće u 77. minuti. Bedoui je prošao po strani i ubacio u kazneni prostor. Lopta je stigla do Ben Amora koji je pucao po vratima. Udarac nije bio jak jer igrač Tunisa nije dobro zahvatio loptu, ali je ona nekako pronašla put do mreže. U 79. minuti Tunis je stigao do izjednačenja, a strijelac za konačnih 2:2 i veliki bod Tunižana bio je Badri.

Nakon četiri kola prvi je neporaženi Tunis s deset osvojenih bodova, DR Kongo je drugi sa sedam. Gvineja i Libija imaju po tri boda i ostali su bez ikakvih šansi za prolazak na Svjetsko prvenstvo. U petom kolu, koje je na rasporedu 7. listopada Tunis gostuje kod Gvineje, a DR Kongo kod Libije.

SKUPINA B

Nakon što je Nigerija eliminirala Kamerun, u drugom susretu skupine B Alžir i Zambija igrali su za nastavak utrke u borbi za Svjetsko prvenstvo. Zambija je uoči susreta bila u puno boljoj situaciji jer su imali tri boda više od Alžira. I na gostovanju u Alžiru Zambija je slavila s 1:0 i tako ostavila nadu da možda može po prvi put u povijesti otići na Svjetsko prvenstvo. Jedini pogodak na utakmici postigao je Daka sredinom drugog dijela. Soudani je kod Alžira odigrao cijelu utakmicu.

Uoči posljednja dva kola Nigerija drži prvo mjesto s deset osvojenih bodova, Zambija je sada druga sa samo tri boa zaostatka. Kamerun je treći, a Alžir četvrti. Obje reprezentacije ostale su bez šansi za odlazak u Rusiju. A upravo u petom kolu igra se odlučujući susret, Nigerija će dočekati Zambiju u izravnoj borbi za odlazak u Rusiju. U borbi za treće mjesto Kamerun će dočekati Alžir.

SKUPINA C

U skupini C odigrana su oba susreta, a veliki posao odradio je Gabon koji je uzvratio Obali Bjelokosti za težak poraz pred domaćim navijačima od 3:0. Gabon je na gostovanju slavio s 2:1, a gosti su u prvom dijelu u deset minuta postigli dva pogotka, a potom pri isteku prvih 45 minuta ostali s igračem manje. Ndong je postigao pogodak za vodstvo Gabona u 19. minuti. Nzambe se odlučio za udarac s velike udaljenosti, no njegov pokušaj je zaustavila obrana domaćih. Ipak lopta se odbila do napadača gostiju koji je mirno poentirao za 1:0. Deset minuta kasnije Lemina je fenomenalnim golom s dvadesetak metara poentirao za povećanje rezultata.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Gabon je ostao s igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Palun. U drugom dijelu Obala Bjelokosti stigla je do počasnog pogotka, a strijelac u 58. minuti bio je Cornet. Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao pa je tako Gabon stigao do prve pobjede u ovim kvalifikacijama i ostao u igri za Svjetsko prvenstvo.

Kiks Obale Bjelokosti nije iskoristio drugoplasirani Maroko koji je kod posljednjeg Malija odigrao 0:0. Maroko je i dalje jedina reprezentacija koja u dosadašnjim susretima nije primila pogodak. Dva kola prije kraja još su tri reprezentacije u igri za Svjetsko prvenstvo. Prva je Obala Bjelokosti sa sedam osvojenih bodova. Drugi Maroko ima šest, a Gabon je na trećem mjestu s bodom manje. Mali je posljednji s dva boda i ispada iz svih kombinacija. U sljedećem kolu Mali dočekuje Obalu Bjelokosti, a Maroko Gabon.

SKUPINA D

Skupina D jedina je skupina u kojoj još sve četiri momčadi imaju šanse za odlazak u Rusiju. U četvrtom kolu Burkina Faso dočekala je Senegal, a susret je završen bez pobjednika, 2:2. Burkina Faso povela je devetoj minuti pogotkom Traorea nakon solo akcije domaćeg igrača. Gosti su preokrenuli rezultat, prvo je u 27. minuti rezultat poravnao Sarr koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru domaćih nakon dodavanja Manea.

15-ak minuta prije kraja susreta asistent kod izjednačujućeg pogotka Sadio Mane bio je u ulozi strijelca i preokrenuo je na 2:1 za Senegal. Ipak pred kraj susreta, u 89. minuti Burkina Faso izravnala je na 2:2, i to autogolom vratara gostiju Ndiayea. Burkina Faso cijelo drugo poluvrijeme odigrala je s igračem manje, u 41. minuti pocrvenio je Dayo. S ovim rezultatom mogu više biti zadovoljni domaćini koji su ostali na prvom mjestu i dalje ovise sami o sebi.

U drugoj utakmici skupine Zelenortski Otoci slavili su na gostovanju kod Južnoafričke Republike i tako su se popeli na drugo mjesto na tablici. Dvostruki strijelac za goste bio je Rodrigues koji je postizao pogotke u 52. i 67. minuti. Ipak Južnoafrička Republika uspjela je smanjiti pred sam kraj susreta, strijelac je bio Jali.

Burkina Faso tako uoči same završnice ulazi kao prva sa šest osvojenih bodova, a još uvijek nema poraz. Drugi su Zelenortski Otoci koji također imaju šest osvojenih boda. Senegal je pao na treće mjesto, sada ima pet bodova, dok je posljednja Južnoafrička Republika koja je u rujnu upisala dva poraza od Zelenortskih Otoka i tako pala na posljednje mjesto. U petom kolu sastaju se Južnoafrička Republika i Burkina Faso, te Zelenortski Otoci i Senegal.

SKUPINA E

U skupini E Gana je upisala najuvjerljiviju pobjedu ovih kvalifikacija. Na gostovanju kod Konga Gana je slavila s visokih 5:1 i tako ostala u utrci za Svjetsko prvenstvo. Junak utakmice bio je Thomas koji je postigao hat-trick. Prvi pogodak postigao je u 26. minuti. Drugi put se upisao u strijelce pred kraj prvog dijela, a hat-trick je kompletirao u 69. minuti.

Dva pogotka dodao je Bokaye, prvog u 23. minuti, a drugog na kraju susreta. Jedini pogodak za domaće postigao je Ayyet i 43. minuti.

Ipak zvučniji susret ove skupine igrao se u Alexandriji gdje je domaći Egipat dočekao lidera skupine, Ugandu. Domaćini su imali bod manje od Ugande uoči međusobnog dvoboja, a jedini pogodak za pobjedu Egipta postigao je Salah odmah na početku susreta.

Egipat je s minimalnom pobjedom od 1:0 preskočio Ugandu i sada drži prvo mjesto u skupini s dva boda viška nad Uganđanima i sve drži u svojim rukama. Egipat tako ima priliku tek treći put kvalificirati se na svjetsko prvenstvo, a posljednji put na svjetskoj smotri Egipat se pojavio davne 1990. godine. Pobjedom nad Kongom Gana je konačno stigla do pobjede, ali teško da će Gana sustići četiri boda egipatske prednosti. Posljednji je Kongo s jednim osvojenim bodom. U petom kolu Uganda dočekuje Ganu, dok će Egipat dočekati Kongo.

Afričke kvalifikacije nastavljaju se u listopadu, a tada ćemo saznati kojih će pet afričkih reprezentacija zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Afričke kvalifikacije za SP:
Kamerun - Nigerija 1:1
Libija - Gvineja 1:0
Kongo - Gana 1:5
Južnoafrička Republika - Zelenortski Otoci 1:2
DR Kongo - Tunis 2:2
Obala Bjelokosti - Gabon 1:2
Burkina Faso - Senegal 2:2 Egipat - Uganda 1:0
Mali - Maroko 0:0
Alžir - Zambija 0:1

SKUPINA A:
1. TUNIS 10 +4
2. DR KONGO 7 +4
3. GVINEJA 3 -3
4. LIBIJA 3 -5

SKUPINA B:
1. NIGERIJA 10 +7
2. ZAMBIJA 7 +2
3. KAMERUN 3 -4
4. ALŽIR 1 -5

SKUPINA C:
1. OBALA BJELOKOSTI 7 +4
2. MAROKO 6 +6
3. GABON 5 -2
4. MALI 2 -8

SKUPINA D:
1. BURKINA FASO 6 +2
2. ZELENORTSKI OTOCI 6 -2
3. SENEGAL 5 +1
4. JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA 4 -1

SKUPINA E:
1. EGIPAT 9 +3
2. UGANDA 7 +1
3. GANA 5 +2
4. KONGO 1 -6

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!