Košarka

Datome blokirao Šermadinija i sudbinu Gruzije stavio u ruke Ukrajine i Izraela

Branimir Korać • srijeda, 06.09.2017.
Datome blokirao Šermadinija i sudbinu Gruzije stavio u ruke Ukrajine i Izraela
Foto: EPA

Italija je pobjedom u posljednjem kolu skupine B saznala protivnika u osmini finala. Igrat će protiv Finske, a Gruzijci imaju još malu nadu u prolaz, moraju navijati za pobjedu Izraela protiv Ukrajine...

Vrlo važan dvoboj bio je pred Talijanima i Gruzijcima u posljednjem kolu. Italija je na kraju upisala pobjedu 71:69 u dramatičnom susretu i tako je izborila dvoboj s Finskom u osmini finala.

Gruzija s ovim porazom nije sigurna u osminu finala i s velikom pozornosti pratit će posljednji dvoboj u skupini u kojem se sastaju Izrael i Ukrajina. Ukoliko Ukrajinci svladaju Izrael, Gruzija će biti eliminirana, a ako Izrael upiše pobjedu, Gruzija ide u osminu finala, a Ukrajina ispada. Izraelci više nemaju šanse i oni ne mogu do četvrtfinala.

U susretu protiv Italije Gruzijci su bili u visokom zaostatku, ali u završnici su dobili priliku izboriti produžetak, ali Luigi Datome odlično je reagirao i blokirao pokušaj Giorgija Šermadinija u posljednjoj sekundi.

Kako je počelo, činilo se da će to biti još jedan dvoboj u kojem Gruzija ne izgleda dobro i ne podsjeća na otvaranje Europskog prvenstva u kojem je svladala Litvu. Italija je odlično krenula, stvorila visoku razliku i vrlo rano krenula prema pobjedi.

Već u prvoj četvrtini Italija je vodila s ogromnih 25:7 i Gruzija je bila duboko u rupi, ali do odlaska na odmor dala je naznaku da bi se mogla vratiti u susret.

Iako je na početku druge četvrtine Italija imala najviših 29:10, ogromnom serijom 20:3 Gruzija je smanjila zaostatak na samo minus tri i zakomplicirala susret.

Vratila je Italija u drugom dijelu dvoznamenkastu prednost na svoju stranu, imala je u posljednjoj dionici visokih 65:49 i onda ponovno ušla u krizu što Gruzija koristi za seriju 19:2 i preuzimanje vodstva.

U posljednjim trenucima Talijani su ipak vratili prednost na svoju stranu, poveli 71:68, a tri sekunde prije kraja Dixon odlazi na liniju slobodnih bacanja. Ubacio je prvo, namjerno promašio drugo, a skok hvata Šermadini kojeg u poentiranju blokadom priječi Datome.

Italija tako dolazi do pobjede, a Gruzija ide u čekaonicu do kasnije večeras.

Najbolji u pobjedničkom sastavu bili su Marco Belinelli s 15 poena i Datome s 14 poena i pet skokova. Kod poraženih Michael Dixon je ubacio 29 poena, a Tornike Šengelia dodao je 12 poena i šest skokova.

Skupina B:
Gruzija - Italija 69:71

Poredak:
1. Litva 4-1
2. Italija 3-2
3. Njemačka 3-2
4. Gruzija 2-3
5. Izrael 1-3
6. Ukrajina 1-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!