Ostali sportovi

NAJAVA: Raidersi i Steelersi najveća prijetnja Patriotsima za obranu konferencijskog naslova

Sportnet • četvrtak, 07.09.2017.
NAJAVA: Raidersi i Steelersi najveća prijetnja Patriotsima za obranu konferencijskog naslova
Foto: EPA

Kasno večeras, u 02:30 po hrvatskom vremenu, utakmicom Super Bowl pobjednika New England Patriotsa te njihovih gostiju, Kansas City Chiefsa, na Gillette Stadiumu u Foxboroughu počinje službeno nova NFL sezona. Donosimo predviđanja do koliko pobjeda bi mogla koja ekipa dosegnuti, a na temelju tradicionalno postavljene granice u Vegasu...

Piše: Antonio Jukić

AFC Konferencija

AFC East

Buffalo Bills (6,0)
Billsi su tijekom ljeta tradeali svog prvog WR-a Sammyja Watkinsa u LA Ramse u zamjenu za izbor druge runde na draftu 2018. te CB-a E.J.-a Gainesa i prvog CB-a Ronalda Darbyja u Eaglese za WR-a Jordana Matthewsa i izbor treće runde na draftu 2018. Također su razmijenili i ILB-a Reggieja Raglanda u Chiefse za izbor četvrte runde na draftu 2018. godine.

Ovim potezima su si osigurali po dva izbora u prve četiri runde drafta 2018., a kako im je kronični problem startni QB, prikupili su draft pickove kojima se mogu pomaknuti u top 5 na idućem draftu, da bi izabrali jednog od tri mlada QB-a koji izlaze na draft iduće godine i koji će vjerojatno biti prva tri izbora tog drafta. Igra će vjerojatno ostati slična kao i lani, s mnogo probijanja i dosta manje dodavanja. Očekuje se da će se obrana popraviti za razliku od prošle godine, iako je zadnji dio obrane izgubio dvojicu startera. Većina analitičara smatra da će zbog teškog rasporeda i teške divizije vrlo vjerojatno završiti sezonu s omjerom 4-12 ili 5-11 tako da ne bi trebali prijeći zadanih šest pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB LeSean McCoy.

Miami Dolphins (7,5)
Nakon 10-6 sezone, Dupini su i dalje bili smatrani jednim od kandidata za doigravanje, no ozlijedio im se za sezonu startni QB Ryan Tannehill pa su iz mirovine vratili bivšeg QB-a Bearsa, Jaya Cutlera, koji je imao jako dobru sezonu u 2015. kad mu je ofenzivni koordinator bio Adam Gase, a koji je od 2016. glavni trener u Miamiju. Napad će i dalje biti predvođen RB-om Jayem Ajayijem te triom mladih hvatača, Parkerom, Landryjem i Stillsom. Obrana bi trebala biti na istoj razini kao i prošle sezone, tako da bi trebali uhvatiti osam ili devet pobjeda i biti u borbi za doigravanje do zadnjeg tjedna.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR DeVante Parker. ¬

New England Patriots (12,5)
Nakon odlično odrađenog prijelaznog roka tijekom proljeća, mnogi analitičari su smatrali da će Patriotsi imati 16-0 sezonu. No, hladan tuš je stigao ozljedom prvog hvatača, Juliana Edelmana, koji je izgubljen za sezonu; iako su i dalje „duboki“ na toj poziciji, njegov izostanak će se osjetiti, ali ionako je napad manji problem. Problemi u obrani su u prednjoj liniji koja je slabija nego proteklih godina (umirovio se DE Rob Ninkovich) pa bi mogli imati problema s momčadima koje postižu mnogo poena (a igraju s četiri tima iz NFC South koji imaju odlične napade te s AFC West divizijom, koja je vjerojatno najkvalitetnija u AFC-u).

Napad će i unatoč izostanku Edelmana biti jedan od najboljih u ligi, ali o obrani će ovisiti konačan učinak. Imat će vjerojatno 11 ili 12 pobjeda i iako će pobijediti dosta kvalitetnih momčadi, dogodit će im se i poraz protiv nekog slabijeg tima. Tako je svake godine.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Tom Brady.

New York Jets (4,5) Jetsi su ekipa koja ide smjerom Cleveland Brownsa. Pokušavaju tankirati, odnosno imati gubitničku sezonu što će im donijeti što bolju draft poziciju, da bi birali među prva dva izbora i pronašli svog QB-a budućnosti. Već je spomenuto da je idući draft pun odličnih mladih prospekata na toj poziciji. Pred početak sezone su razmijenili jednog od najboljih igrača, DE-a Sheldona Richardsona u Seahawkse za WR-a Jermainea Kearsa i izbor druge runde na draftu 2018. Napad će im biti slab, dok će obrana biti bolji dio momčadi, ali sasvim nedovoljan da napravi neku značajniju ulogu ove sezone. Realnost je da dobiju dvije ili tri utakmice, jer igraju kao što je već spomenuto s vjerojatno dvije najjače divizije u NFL-u (AFC West i NFC South) ove sezone.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: DE Leonard Williams.

AFC North

Baltimore Ravens (9,0)
Glavni trener John Harbaugh je dobio produženje ugovora i to je najvažnija vijest za navijače Ravensa. Druga bitna vijest je da je QB Joe Flacco nakon dugotrajnih problema s leđima počeo trenirati i da će vrlo vjerojatno biti spreman za prvu utakmicu sezone. Predvođen njime, napad bi trebao biti sasvim solidan, pogotovo što su ljetos pokupili odličnog hvatača Jeremyja Maclina, koji je bio otpušten kod Chiefsa zbog problema s prostorom na salary capu.

I dalje ce najveći problem napada biti ofenzivna linija i igra probijanjem, koja nikako da završi u gornjem dijelu lige. No, ono što će biti glavna snaga Ravensa, je obrana. Ona bi trebala biti top 5 ove godine. Imaju sjajnu prednju liniju te odličnu sredinu i zadnji dio obrane tako da bi trebali Ravensi daleko. Očekujem prelazak ove granice od devet pobjeda i borbu za doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Joe Flacco.

Cincinnati Bengals (8,5)
Momčad o kojoj se malo priča, a koja bi mogla pomrsiti račune „razvikanim“ ekipama su Bengalsi. Imali su jako dobar draft, prvenstveno u napadačkom dijelu te se očekuje da im napad bude bolji dio momčadi. Hvatač A.J. Green se vraća nakon što je propustio zadnji dio prošle sezone zbog ozljede. TE Tyler Eifert se također vraća, uz mladog hvatača Johna Rossa i probijača Joea Mixona, trebao bi napad biti jako dobar. QB Andy Dalton je dosta potcijenjen, a igra sasvim dobro.

Obrana je konstatno u gornjem dijelu lige, tako bi trebalo biti i ove sezone. Nisu izgubili nikoga bitnoga, a jedini problem će im biti izostanak u prva tri tjedna lidera iz srca obrane, LB-a Vontazea Burficta koji je kažnjen s tri utakmice neigranja, iako je hit bio legalan, ali je Burfict bio dosta problematičan prošlih sezona pa je zato i dobio kaznu – znamo kako funkcionira politika u NFL-u. Očekujem da će preskočiti ovih osam pobjeda i boriti se za doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR A.J. Green.

Cleveland Browns (4,5)
Navijači Brownsa napokon vide svjetlo na kraju tunela. Momčad prepuna mladih i talentiranih igrača bi još u ovoj sezoni trebala imati mali broj pobjeda i to samo zbog neiskustva. Već iduće godine će se boriti za doigravanje. Predvođen mladim quarterbackom DeShoneom Kizerom i hvatačem Coreyjem Colemanom napad bi trebao biti solidan.

Obrana će biti bolja nego prošlih godina zbog izbora DE-a Mylesa Garretta na draftu. Od njega se očekuje da u budućnosti bude najbolji obrambeni igrač lige. Jedini problem obrane je igra u zadnjem dijelu što će popraviti u idućem prijelaznom roku i draftu. Budućnost je pred njima pa stoga ne očekujem da će ostvare više od četiri pobjede ove godine, prvenstveno iz razloga što su drugi timovi u diviziji dosta jači od njih trenutno.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Corey Coleman.

Pittsburgh Steelers (10,5)
Steelersi ulaze u sezonu kao najveći favoriti za skinuti Patriotse s trona u AFC-u, a svi znamo i zašto. Na papiru najbolji napad lige predvođen najboljim hvatačem lige Antoniom Brownom i najboljim probijačem lige Le`Veonom Bellom te povratnikom nakon prošlogodišnje suspenzije, hvatačem Martavisom Bryantom, trebao bi biti strah i trepet za sve obrane. Njih može zaustaviti samo loše pozivanje akcija od strane trenera, porazi od ekipa koje su slabije od njih, kao što je to bilo lani, i vječiti problemi s ozljedama QB-a Roethlisbergera.

Obrana bi trebala biti na sličnoj razini kao i lani, možda malo bolja, ali napredak će morati napraviti više igrača da bi odigrali onako kako se očekuje od obrane Steelersa iz davnih vremena. Divizija je dosta teška za njih, očekujem da će biti na točno deset pobjeda i vjerojatno dijeliti ili s Ravensima ili s Bengalsima prvo mjesto u diviziji.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Antonio Brown, RB LeVeon Bell.

AFC South

Houston Texans (8,5)
Nakon izbora QB-a Deshauna Watsona na draftu u prvoj rundi, dosta analitičara je očekivalo da će on biti starter od početka sezone, no to neće biti slučaj, nego će starter biti slabo dokazani Tom Savage i tu leži najveći problem Texansa, igra na QB poziciji. Ako napad bude igrao dobro, mogu daleko, ali nekako ne vidim da će se to popraviti, jedino ako ubace u vatru Watsona.

A mogu daleko jer imaju jednu od najboljih obrana u ligi predvođenu defensive endom J.J.-em Wattom. Dodatan motiv za njih bi mogao biti i ova nedavna nedaća koja je zahvatila Houston, uragan Harvey i poplave pa da im to bude inspiracija dok igraju. Kako igraju u jednoj od najizjednačenijih divizija, očekujem da će biti blizu omjera 8-8, ali da neće preko toga i da će ostati bez doigravanja.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: DE J.J. Watt.

Indianapolis Colts (9,0)
Sve dobro što je napravljeno u postsezoni je izgubljeno ozljedom ramena QB-a Andrewa Lucka, koji neće igrati u prvom tjednu, a upitno je hoće li biti spreman i do kraja rujna. I iako su i vlasnik i trener govorili da će Luck zaigrati u prvom tjednu, ispostavilo se da nije spreman. Kako im je njegova zamjena nedokazani QB Scott Tolzien, imat će dosta problema u prvim tjednima, samo za postići poene. Kad dodamo i dosta lošu obranu, Coltse očekuje težak prvi mjesec sezone. Povratkom Lucka, napad bi trebao biti jedan od najboljih u ligi i to bi trebalo biti dovoljno da se bore za diviziju, ali ne vjerujemo da će uspjeti u tome. Slično kao i Texansi, i oni će biti blizu 8-8 omjeru, ali više od toga ne mogu.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Andrew Luck.

Jacksonville Jaguars (6,5)
Teško ljeto je iza igrača u napadu Jaguarsa. Problemi na mjestu startnog QB-a su čak završili i na društvenim mrežama nakon što je jedan od novinara snimio kako prvi hvatač Allen Robinson galami na QB-a Blakea Bortlesa, a nakon što je ovaj bacio loptu daleko od mjesta gdje se Robinson nalazio. Zamjenski QB Chad Henne je figurirao kao mogući starter, ali je ipak vodstvo tima odlučilo pružiti vjerojatno posljednju priliku Bortlesu. Vidjet ćemo kako će to ispasti. Jedina svjetla točka napada bi trebao biti rookie probijač Leonard Fournette od kojega se očekuje da bude nositelj napada.

S druge strane lopte, takvih problema nema. Obrana izgleda dosta dobro i očekuje se da će ona nositi ekipu. Mladi CB Jalen Ramsey bi trebao ove godine biti jedan od najboljih obrambenih igrača u ligi i biti vođa obrane. Iako se iz svega navedenoga može očekivati još jedna loša sezona za Jaguarse, očekujemo da ipak dođu do sedam ili osam pobjeda, jer je divizija dosta izjednačena, a od ostalih deset utakmica izvan divizije će ugrabiti sigurno nekoliko pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Leonard Fournette.

Tennessee Titans (8,5)
I dok ostali konkurenti imaju problema većinom u napadu, to je dio ekipe koji ne treba zabrinjavati Titanse. Mladi QB Marcus Mariota napreduje svake godine i ove godine se očekuje da povede Titanse u playoff. Uz sjajnu ofenzivnu liniju i sjajnu igru probijanjem bi trebali postizati mnogo poena po utakmici. Problem koji oni imaju je slaba obrana. Iako su se tijekom postsezone pojačali u tom dijelu, jednostavno je to još uvijek nedovljno da budu konkurentni protiv najboljih ekipa. Mislim da će doći do devet pobjeda i osvojiti diviziju, jer imaju najmanje problema od svih ekipa u diviziji.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Marcus Mariota.

AFC West

Denver Broncos (8,5)
Cijelo ljeto pratila se saga u Denveru, tko će biti QB starter za sezonu. Trevor Siemian je dobio tu bitku ispred Paxtona Lyncha, a Lynch je zaradio ozljedu pred sam početak sezone tako da su Broncosi morali za zamjenu Siemianu dovesti igrača koji ih je prije 18 mjeseci napustio i otišao u Texanse, Brocka Osweilera (njega je Houston tradeao u Brownse u ovoj postsezoni, a Brownsi su ga 01.09.2017. otpustili i sada je kao slobodan igrač potpisao minimalac za Broncose). Bit će zanimljivo za pratiti situaciju na tom dijelu rostera, jer nakon par loših utakmica Siemiana očekujemo da će navijači zahtijevati da Brock bude starter. Napad je dosta slabiji dio momčadi i to ce ih vjerojatno koštati ponovnog izostanka iz doigravanja. Obrana predvođena OLB-em Vonom Millerom će biti jedna od najboljih u ligi, ali to neće biti dovoljno za doigravanje, jer imaju pretešku diviziju. Ne vjerujem da će doći i do osam pobjeda u sezoni.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: OLB Von Miller.

Kansas City Chiefs (9,0)
Chiefsi ulaze u sezonu s nekoliko upitnika, prvenstveno u napadu. QB Alex Smith ulazi u zadnju godinu ugovora i njegova zamjena je već izabrana, Patrick Mahomes, i mnogi su se pitali da li će mladi Mahomes biti starter, jer je bio najbolji igrač predsezone u cijeloj ligi. Trenutno je Smith starter, a ne pomaže mu ni ozljeda startnog RB-a Spencera Warea te otpuštanje hvatača Jeremyja Maclina pa mu slijede teški dani. Kao i prošle sezone glavna pomoć će mu biti TE Travis Kelce i o njegovim hvatanjima će uvelike ovisiti igra napada Chiefsa.

Lani je obrana i igra specijalnih timova bila na vrhunskoj razini. Isto se očekuje i ove godine. Predvođena mladim CB-om Marcusom Petersom obrana će biti enigma za protivničke napade, a specijalni timovi predvođeni returnerom Tyreekom Hillom će ponovno predstavljati opasnost pri svakom ispucavanju lopte. Vjerujem da će Chiefsi ući u doigravanje i biti jedna od boljih ekipa lige i da je deset pobjeda minimum koji će ostvariti.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Tyreek Hill.

Los Angeles Chargers (7,5)
Analitičari su dosta pesimistični kad su u pitanju Chargersi i ne vjeruju da će ostvariti pozitivnu sezonu. No, mišljenja sam da će se Chargersi do kraja sezone boriti za doigravanje i da bi trebali iznenaditi dosta tih spomenutih analitičara. QB Rivers ima na raspolaganju odlične hvatače, a taj dio će biti još bolji kad zaigra i rookie Mike Williams kojeg je mučila ozljeda kroz predsezonu, ali bit će spreman već za treći ili četvrti tjedan. RB Melvin Gordon je lani odigrao fantastičnu sezonu i slično se očekuje i ove godine tako da će napad biti jedan od boljih u ligi. Obrana je puna mladih talenata predvođenih DE-om Joeyjem Bosaom i očekuje se da obrana ostvari dodatni napredak u odnosu na lani. Trebali bi preskočiti Broncose i doći preko osam pobjeda, a možda čak i do doigravanja.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Melvin Gordon.

Oakland Raiders (10,0)
Prošle godine su Raidersi bili sjajni za pratiti. Mnoštvo atraktivnih poteza, sjajna igra i sjajna navijačka baza su doprinijeli tome da gledamo Raiderse u doigravanju. Ozljeda QB-a
Dereka Carra ih je nažalost koštala boljeg rezultata, ali ove godine bi se Raidersi trebali boriti do kraja godine za broj 1 u konferenciji s Patriotsima. Carr ima odlične hvatače Coopera, Crabtreea i Robertsa, a ako povratnik iz mirovine, RB Marshawn Lynch bude igrao na barem 80 posto svojih najboljih izdanja, Raidersi će daleko. Iako analitičari ne vjeruju toliko obrani Raidersa, ona je svake godine sve bolja, a i ove će biti dosta dobra. LB Khalil Mack je apsolutna „zvijer“ koja ruši sve pred sobom i očekuje se da ove godine ima preko 15 rušenja protivničkih QB-a. Očekujem da će dohvatiti 12 ili 13 pobjeda u sezoni.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Derek Carr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!