Košarka

Vikend rezerviran za istanbulske avanture - kreće knock-out faza Eurobasketa

Petar Jenjić • subota, 09.09.2017.
Vikend rezerviran za istanbulske avanture - kreće knock-out faza Eurobasketa
Foto: EPA

Ovog vikenda igraju se utakmice osmine finala Europskog košarkaškog prvenstva u Istanbulu, a u subotu su na rasporedu prva četiri dvoboja...

Slovenija - Ukrajina 11:30h

"Čast" otvoriti osminu finala u Istanbulu imat će Slovenija i Ukrajina. Kada je Goran Dragić objavio umirovljenje od reprezentativnog dresa po završetku ovog natjecanja, bilo je jasno kako ćemo prvi i posljednji put, zajedno na terenu, gledati razigravača Miami Heata i Luku Dončića. Jako puno uspjeha Slovenci su imali kroz njihove prodore, za sobom povlačeći obrambene igrače i pronalazeći otvorene suigrače na šutu koji će morati biti precizniji u nastavku Eurobasketa (31.8% za tricu).

Dragić je alfa i omega slovenske momčadi koja pod izbornikom Igorom Kokoškovim djeluje kao podmazan stroj. Pod košem je novopridošli "Slovenac" Anthony Randolph od kojeg puno više očekuju u knock-out fazi jer su i prije potpisa i izdavanja državljanstva bili svjesni koliko može doprinijeti.

31-godišnji slovenski razigravač igra s velikim motivom, želi se oprostiti od reprezentacije s medaljom i trenutno je na jako dobrom putu. Međutim, više nemaju prava na krivi korak, ali prvog protivnika bi trebali pobijediti.

Ukrajinci nisu previše očekivali od ovog prvenstva, a posebno ne nakon vrlo slabo odigranih pripremnih utakmica. Ipak, još se jednom pokazalo kako su pripreme jedno, a samo natjecanje nešto potpuno drugo.

Iskoristili su indisponiranu Gruziju i u posljednjem kolu nezainteresirani Izrael te dvjema pobjedama izborili osminu finala. Prošli su bolje od većine očekivanja i ovo bi im trebala biti posljednja stanica.

Najbolji dojam ostavio je Artem Pustovji koji je prvi strijelac i skakač momčadi. Uz njega, tu je i razigravač Denis Lukašov koji bi trebao pokušati usporiti Dragićeve napade.

Prognoza: Slovenija 95% - Ukrajina 5%

Njemačka - Francuska 14:15h

Ako je Goran Dragić alfa i omega Slovenije, što onda reći za Dennisa Schrödera. Prvi je strijelac, asistent i kradljivac lopti njemačke reprezentacije koja je došla do drugog mjesta u skupini B, s tri pobjede i dva poraza.

Nije nikakva tajna kako u njemačkoj igri sve počinje i završava s razigravačem Atlanta Hawksa. Najbolji primjer za to jest prokockanih 16 koševa prednosti protiv Izraela u posljednjoj četvrtini utakmice kada je Schröder potpuno nestao s terena, a Njemačka ostala bez koša iz igre sedam minuta.

Na drugoj strani čekaju ih Francuzi, po imenima jako dobra momčad, koja nije previše impresionirala u grupnoj fazi. Poraženi su od Finske nakon produžetka, namučili su se doći do pobjede protiv Poljske, da bi ih u posljednjem kolu Slovenija potpuno nadigrala.

Najviše se osjeti izostanak prvog razigravača momčadi Tonyja Parkera koji je pokretač i vođa cijele momčadi, netko tko je u svakom trenutku znao što treba s loptom. Francuska igra bez Parkera izgleda pomalo neorganizirano jer svi glavni igrači, od Nanda De Cola, Thomasa Heurtela pa do Evana Fourniera, vole igrati s loptom u rukama i u ključnim trenucima često nisu složni oko preuzimanja odgovornost.

Spomenuta trojica pokazala su samo povremene bljeskove na ovom prvenstvu i još se čekaju prava izdanja najboljih francuskih uzdanica. Najviše se očekuje od De Cola čija bi forma, kako turnir odmiče, trebala biti u uzlaznoj putanji. Zbog veće individualne kvalitete prednost ide Francuzima.

Prognoza: Njemačka 35% - Francuska 65%

Finska - Italija 17:45h

Na krilima domaćin navijača Finska je odigrala sjajnu grupnu fazu u kojoj je upisala tek tijesan poraz od Slovenije. No, sada je vrijeme za utakmicu na ispadanje, mjesta za krivi korak ne postoji i Finci će morati ostati na razini na kojoj su bili do sada.

Momčad Finske predvodi nova mlada zvijezda svjetske košarke Lauri Markkanen, igrač koji je pokazao kako se ekipa itekako može osloniti na njegove kvalitete u teškim završnicama. Bio je najvažniji djelić slagalice u pobjedama protiv Francuske i Poljske, pokazavši širok repertoar napadačkih i obrambenih sposobnosti.

Izbornik Henrik Dettmann koristio ga je kao igrača s klupe i ta je strategija do sada bila vrlo uspješno. Cijela Finska igrala je s puno energije i ostaje pitanje hoće li to moći ponijeti stotine kilometara daleko od gromoglasne domaće publike.

Talijani, kao i na većini prethodnih prvenstava, žive i umiru od šuta, a u pet utakmica grupne fazu prosječno su šutirali 29 puta za tricu. U stanju su dobiti i izgubiti od svake reprezentacije na ovom prvenstvu.

Ulogu prvog igrača, nakon ozljede Danila Gallinarija, preuzeo je Marco Belinelli koji je bio najbolji strijelac u grupnoj fazi, ali je trošio i najviše lopti. Odmah u stopu po učinku slijedi ga Luigi Datome i ako spomenuti dvojac prekaljenih veterana bude na svojoj visokoj napadačkoj razini, mogli bi stvoriti dosta problema Finskoj koja ipak nema iskustva u utakmicama na ispadanje.

Prognoza: Finska 45% - Italija 55%

Litva - Grčka 20:30h

Oslabljena Grčka stigla je na prvenstvo s dosta nepoznanica i nije previše impresionirala. Jako se mučila kroz cijelu grupnu fazu i tek je pobjedom u posljednjem kolu protiv Poljske osigurala prolazak dalje.

Kostasa Missasa muči mnogo toga, posebno manjak konstante i same činjenica da mu se momčad vrlo lako raspadne i potone u visok zaostatak. Međutim, u utakmici protiv Poljske pokazali su ono što je nedostajalo ranije kroz turnir - energiju i želju za pobjedom.

Tempom igre dirigirao je Nick Calathes koji je briljirao s 24 poena i deset asistencija. Unatoč dobroj statistici Calathes nije poznat kao pretjerano dobar šuter i grčki izbornik bi još više trebao inzistirati na najboljem strijelcu Kostasu Sloukasu i njegovim napadačkim sposobnostima.

Zasigurno im neće biti lako jer se Litva nakon neočekivanog poraza od Gruzije polako, ali sigurno podiže u formi. Po tko zna koje natjecanje Litavci igraju puno bolje nego u klubovima tijekom sezone.

Posebno se to odnosi na Mantasa Kalnietisa koji je trenutno na prosjeku od deset poena i sedam asistencija. Najveći broj dodavanja otpada na Jonasa Valančiunasa, najboljeg strijelca i skakača momčadi, čija je igra do sada bila nepremostiva prepreka za mnoge momčadi.

Kako prvenstvo odmiče Litva karakteristično igra sve bolje i bolje. Na prošlom Eurobasketu mnogi su ih rano otpisali, ali kada je rijetko tko očekivao pokazali su odličnu igru i stigli do finala kada ništa nisu mogli protiv Paua Gasola i španjolske kažnjeničke ekspedicije. Grčka nekonstantna igra kroz turnir mogla bi se pokazati presudnom pa zato više šanse ide Litavcima.

Prognoza: Litva 70% - Grčka 30%

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!