Košarka

Raspoloženi Talijani nadigrali neprepoznatljivu Finsku

Petar Jenjić • subota, 09.09.2017.
Raspoloženi Talijani nadigrali neprepoznatljivu Finsku
Foto: EPA

Treći susret osmine finala Eurobasketa u Istanbulu pripao je Italiji koja je potpuno nadigrala slabe Fince koji dobru igru iz skupine nisu uspjeli prenijeti na utakmice knock-out faze. Slavila je rezultatom 70:57 i sada čeka protivnika u četvrtfinalu...

Košarkaši Italije lakše od očekivanog prošli su u četvrtfinale. U utakmici osmine finala protiv Finske bili su dominantnija momčad, igrali sjajno i zasluženo pobijedili 70:57. Za ulazak u polufinale igrati protiv boljeg iz dvoboja Srbije i Mađarske.

Ipak, presudnim se pokazalo kako Finska nije uspjela prenijeti energiju iz grupne faze u Helsinkiju. Pravog, raspoloženog igrača nisu imali, previše su griješili i danas nije bio njihov dan.

Ono čega su se Finci pribojavali dogodilo se odmah u prvoj četvrtini. Raspoloženi Talijani vrlo rano su došli do dvoznamenkaste prednosti, svojim osmim poenom u prvih šest minuta Luigi Datome je donio svojoj momčadi vodstvo 17:7. Potpuno su nadigrali nemoćne Fince, a Nicolo Melli došao je do dvoznamenkastog broja koševa u samoj završnici prve četvrtine. Prvih šest talijanskih šuteva za tricu ušlo je u koš i s takvim razvojem situacije velikih problema imali bi i Španjolci.

Kada se priključio Marco Belinelli prednost je samo nastavila rasti i u nekoliko navrata iznosila je 19 razlike. Talijani su šutirali 56% iz igre u prvom poluvremenu uz tek jedan promašaj s linije slobodnih bacanja (11/12). Jedini raspoložen kod Finske bio je Sasu Salin, ostatak momčadi potpuno je podbacio.

Embed from Getty Images

Kako su završili Talijani prvo poluvrijeme tako su krenuli i u drugo, čvrsto čuvajući prednost. Ipak, Finci se nisu predavali, Jamar Wilson povezao je osam poena, nakon čega je Petteri Koponen ubacio tricu za 13 koševa zaostatka. Uoči posljednje tri minute utakmice spustili su se na jednoznamenkast zaostatak, no vremena i snage za preokret nije bilo.

Marco Belinelli s 22 poena (1/1 za dva, 5/8 za tricu, slobodna bacanja 5/6) i četiri skoka predvodio je Italiju do četvrtfinala, Luigi Datome ubacio je 15 koševa (3/4 za dva, 1/5 za tricu, slobodna bacanja 6/6).

Petteri Koponen s 13 koševa (2/7 za dva, 3/5 za tricu) i Sasu Salin s 11 poena (4/7 za dva, 1/4 za tricu) i osam skokova bili su najraspoloženiji kod Finaca.

Eurobasket, osmina finala:
Finska - Italija 57:70 (17:30, 12:18, 13:10, 15:12)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10809.09.2017. u 21:28
    steta bili su moj dark horse, ne za zlato ali za po koju senzaciju
    narada108