Košarka

Preporođeni Grci nadigrali Litvu i čekaju Hrvatsku ili Rusiju u četvrtfinalu

Petar Jenjić • subota, 09.09.2017.
Preporođeni Grci nadigrali Litvu i čekaju Hrvatsku ili Rusiju u četvrtfinalu
Foto: EPA

Košarkaši Grčke odlično odigranom utakmicom svladali su viceprvake Europe Litvu rezultatom 77:64, dominantnom predstavom od prve do posljednje minute. U četvrtfinalnu čekaju boljeg iz dvoboja Hrvatske i Rusije...

Prvi puta nakon 20 godina Grčka je svladala Litvu. Osim prekida negativne tradicije momčad Kostasa Missasa po prvi puta na prvenstvu odigrala je pravih i ozbiljnih 40 minuta u kojima je potpuno nadigrala svoje protivnike i slavila rezultatom 77:64.

Litva je nakon jako dobre grupne faze prisiljena oprostiti se od natjecanja i čekati neka nova. Ovakva Grčka bit će težak zalogaj tko god dođe u četvrtfinalu, Hrvatska ili Rusija.

Jako dobro krenuli su Grci u današnji susret i pokazala dominaciju u prvih deset minuta. Osam poena ubacio je Printezis, Calathes je dodao pet i Litavci su bili prisiljeni zvati minutu odmora. Pappas je u samoj završnici prve četvrtine donio prvu dvoznamenkastu prednost Grcima (25:14) koji su, u tim trenucima, bili kao neka potpuno druga momčad u odnosu na grupnu fazu.

Litavci su ušli u nešto boljem ritmu u drugu četvrtinu i primaknuli se na tri koša zaostatka, iako je Grčka nešto više od pet minuta bila bez poena. Slaba napadačka realizacija koštala ih je boljeg rezultata na poluvremenu koje je ubačajem zaključio gotovo nezaustavljivi Calathes.

Nastavila je Grčka i u drugom poluvremenu gdje je stala. Nakon vrlo slabih prvih 20 minuta probudio se Kostas Sloukas koji je ubacio tri uzastopne trice i ukupno 13 poena u samo šest minuta igre treće četvrtine. Litva je izgledala vrlo loše i našla se u zaostatku od 16 razlike (54:38).

Embed from Getty Images

Litavci uzvraćaju serijom 8:0 i vraćaju se na jednoznamenkasti zaostatak, no s četiri poena Bourousisa Grčka se vraća u mirnije vode koje nisu potrajale dugo. Ostali su nešto više od pet minuta bez koša što viceprvaci Europe koriste za dolazak na samo minus četiri (63:59) uoči posljednjih pet minuta.

Kao što je to bio slučaj i ranije tijekom utakmice, Litva je ponovno posustala kada je bilo najpotrebnije, Grci rade seriju 14:2 i tako rješavaju pitanje pobjednika.

Kostas Sloukas s 21 poenom (2/7 za dva, 5/7 za tricu, slobodna bacanja 2/2) i pet skokova te Nick Calathes s 14 koševa (4/8 za dva, 2/6 za tricu) i šest asistencija predvodili su Grčku do pobjede.

Najbolji je kod Litve bio Mindaugas Kuzminskas s 20 koševa (5/6 za dva, 2/6 za tricu, slobodna bacanja 4/4) i pet skokova, dok je Jonas Valančiunas dodao 13 koševa (5/10 za dva, slobodna bacanja 3/3) i 15 skokova.

Eurobasket, osmina finala:
Litva - Grčka 64:77 (17:25, 13:12, 18:24, 16:16)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!