Košarka

Slijedi ono za što se Hrvatska pripremala cijelo ljeto: Rusija u Istanbulu u borbi za četvrtfinale

Branimir Korać • nedjelja, 10.09.2017.
Slijedi ono za što se Hrvatska pripremala cijelo ljeto: Rusija u Istanbulu u borbi za četvrtfinale
Foto: EPA

Drugi dan osmine finala na Europskom prvenstvu u košarci donosi i za nas najvažniji dvoboj. Hrvatska od 20:30 sati u Sinan Erdem areni igra protiv Rusije i učinit će sve da uđe među osam najboljih reprezentacija Europe...

Već mjesecima Aco Petrović naglašava kako je bitno kako će Hrvatska izgledati u Istanbulu, a ne Cluju. Skupina je bila dobra, poželjna za lagani rast i hvatanje forme bez previše nervoze i mučenja. Tri protivnika koji dobro dođu za podizanje forme i uigravanje (Češka, Rumunjska, Mađarska), jedan vrhunski protivnik koji pruža odgovor gdje se Hrvatska u tom trenutku nalazi (Španjolska) i jedan protivnik između te dvije kategorije (Crna Gora).

Čak je i raspored bio baš prema željama, Hrvatska je krenula s tri susreta u kojima je bila favorit i tek u četvrtom kolu igrala je protiv onog najjačeg. Bilo je vidljivo iz dvoboja u dvoboj kako Hrvatska igra sve bolje, isprobavale su se različite taktičke varijante i u konačnici cilj je ostvaren, a to je hvatanje najmanje drugog mjesta uoči osmine finala.

Svi prigovori kako je Hrvatska "two men show" i da se sve vrti i ovisi samo i isključivo o Bojanu Bogdanoviću i Dariju Šariću su u biti nepotrebni. Naravno da su Šarić i Bogdanović ti koji će imati najveću odgovornost u igri i koji će uzimati najviše akcija, dobro je Aco naglasio kako bi bio grijeh i nerazuman potez ugušiti ih i oduzeti im slobodu u igri.

Imali su Šarić i Bogdanović najviše loptu u rukama i najviše su pokušavali, ali daleko od toga da se sve svodilo samo i isključivo na njihovu inspiraciju. Hrvatska ima još aduta koje je koristila i svaki od njih u svakom trenutku može uskočiti.

Slično je i s hrvatskim protivnikom u osmini finala Rusijom. Aleksej Šved je kao i u Himkiju igrač s kojim sve počinje, čovjek zadužen i za poene i za kreaciju, no nije on jedina prijetnja. Rusi imaju niz igrača koji mogu u svakom trenutku preuzeti odgovornost i eksplodirati. Ali istina je da je Šved taj oko kojeg se većina toga vrti. To je i logično, u ovom trenutku najbolji je ruski igrač i sigurno će hrvatske šanse rasti ako on ne bude pravi.

Embed from Getty Images

Bit će vrlo važno odigrati dobru i agresivnu obranu na njemu te pustiti ostale igrače da vode glavnu riječ. Važnu ulogu u tome imat će Marko Tomas i Ivan Ramljak prije svih, dvojica vrlo dobrih obrambenih igrača koji ne smiju dopustiti Švedu da se razigra jer ako se on razigra, razigrat će se i cijela momčad.

Osim Šveda važni aduti su i Timofej Mozgov i Andrej Voroncevič. Mozgov je ključan igrač u reketu, velikog NBA iskustva, ali igrač koji je tankih živaca, ponešto i prljav, voli kontakt igru, ali nije imun na osobne pogreške. Mozgov je opasan u reketu, ali van njega ne toliko i uz puno fizičkog rada i dobrog postavljanja, itekako će ga se moći limitirati. Pametnom igrom u napadu i čestom ulasku upravo prema njemu, može ga se uvesti u probleme s osobnim pogreškama.

Iskusni dvojac koji prijeti iz drugog plana, Vitalij Fridzon i Andrej Voroncevič igrači su na koje treba posebno pripaziti i koji mogu uvijek iskočiti i odigrati ključnu ulogu. Obojica su dobro poznata europska imena s višegodišnjim iskustvom igranja u Euroligi u dresu moskovskog CSKA s kojim su osvajali sve što se moglo osvojiti. Riječ je o iskusnim igračima koji neće padati pod pritiskom, Fridzon je vrhunski šuter, Voroncevič pak univerzalac koji nije najjednostavniji za čuvanje.

Njima još treba dodati Nikitu Kurbanova koji je u juniorskim danima obećavao puno više nego što daje u seniorskim te Dmitrija Hvostova i to je u biti ona jezgra ruske reprezentacije koja iznosi najveći teret.

Svakako je ključ limitirati što je više moguće Šveda i Mozgova čime bi se presjekla važna suradnja koja je Rusima najviše toga donosila u dosadašnjem dijelu natjecanja. Ne treba očekivati neku lepršavu košarku od strane Rusije, ponešto se promijenila igra od onog vremena kada su glavnu riječ vodili Holden i Kiriljenko i Hrvatska u ovaj dvoboj ne ulazi kao autsajder, ima sasvim dovoljno aduta da izbori mjesto u četvrtfinalu.

Embed from Getty Images

Ako ćemo iskreno, Rusija je u osmini finala definitivno bila poželjan protivnik. Kada je uoči posljednjeg kola u skupini bila dvojba između Rusije i Turske, nekako smo se više nadali Rusima bez obzira što Turska izgleda apsolutno kaotično i neozbiljno. Međutim dobro znamo kako funkcioniraju neke stvari, igrati protiv domaćina u osmini finala i to Turske koja ima paklenu atmosferu, definitivno je teže. Previše puta smo se uvjerili u to da je u takvim susretima i sudački poguranac moguć, nekad se on od vjetrića pretvori u buru stoga je bolje ne pokušavati. Uostalom nepredvidljivi Turci koji na ovom Prvenstvu igraju u dobroj mjeri van svakog kalupa ponešto i logike, nisu najsretniji protivnik.

Sada treba pokazati na terenu da je Rusija ipak bila bolji izbor. Definitivno neće biti lako, ali, ponavljamo, Hrvatska ima sasvim dovoljno kvalitete i aduta za odnijeti pobjedu u ovom dvoboju. Rusija ima dobru reprezentaciju, ali niti Hrvatska nije pala s neba i nije joj poklonjena osmina finala. Nije slučajno upisala četiri pobjede u skupini i izdržala 40 minuta u egalu s prvim favoritima za naslov Španjolcima.

Propusta je bilo, nije sve bilo savršeno, ali niti u jednom trenutku nitko iz hrvatskog tabora nije to niti isticao. Svi su svjesni gdje su griješili i što je moglo bolje i budite sigurni da se na tome radilo. I u pripremnoj i u grupnoj fazi Hrvatska je pokazala da s pravom ima visoke ambicije, bez obzira na kritike i izostanke. Sada dolazi ono pravo, utakmice u kojima više nema prostora za kasniji popravak, sada će se vidjeti koliko tko vrijedi.

Neki su se već slomili pod pritiskom, Finska koja je briljirala u skupini u Helsinkiju, bila je neprepoznatljiva u Istanbulu. Francuska na papiru ima daleko kvalitetniju reprezentaciju od Njemačke, ali na terenu to nije pokazala (doduše cijelo Prvenstvo Francuzi su odigrali prilično loše i ispod svojih mogućnosti). Litva je pala protiv Grka koji su bez Giannisa Antetokounmpa izgubili veliki broj postotaka u borbi za titulu...

Upravo Grčka bit će protivnik Hrvatskoj ili Rusiji u četvrtfinalu, još jedan protivnik s kojim se može igrati i s kojim će obje reprezentacije imati šanse. No, o tome na vrijeme, prvo treba arhivirati Rusiju, neugodnu i opasnu, ali pobjedivu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!