Košarka

Španjolci slomili otpor uporne Turske i prošli u četvrtfinale

Petar Jenjić • nedjelja, 10.09.2017.
Španjolci slomili otpor uporne Turske i prošli u četvrtfinale
Foto: EPA

Aktualni prvaci Europe Španjolci svladali su domaćina Tursku rezultatom 73:56 čime su se plasirali u četvrtfinale gdje će igrati protiv Njemačke. Turci su se dobro držali sve do posljednjih nekoliko minuta kada je Španjolska prelomila susret u svoju korist...

Kao što se moglo i očekivati ispunjena dvorana Sinana Erdem i turska reprezentacija stvorila je dosta problema branitelju naslova Španjolskoj koja je slavila 73:56. Iako konačan rezultat to možda i ne otkriva, Turci su se dobro držali kroz veći dio dvoboja. Krajem treće četvrtine stigli su na samo tri koša minusa, no Španjolska je to uspjela prevladati, pokazati vrlo dobru igru kada je najviše trebalo i doći do zaslužene pobjede.

Turska je solidno izgledala u obrani, no u napadu se jako mučila. Očekivano su braća Gasol stvarala najviše problema pa su visoki igrači rano ušli u bonus i probleme s osobnim pogreškama. Serijom 7:0 Španjolska se odvojila i sačuvala prednost do kraja prve dionice.

Nedostatak ideje u turskom napadu osjetio se i na izgubljenim loptama, ukupno šest za samo 12 minuta igre. U igri ih je držao Furkan Korkmaz s deset poena u vrlo kratkom vremenu provedenom na terenu. Ono što nisu trebali napraviti, upustiti se u jurnjavu, Španjolci su napravili u završnim minutama druge dionice kada je Turska nakon trice Cedi Osmana stigla na četiri koša zaostatka. Imala je priliku doći i bliže, no nije bila precizna.

Malo koševa vidjeli smo na otvaranju drugog poluvremena što je pogodovalo domaćinu koji se i dalje držao u egalu. Visokim presingom u posljednjoj minuti treće dionice stigli su na samo tri koša minusa (46:43), no sjajni Sergio Rodriguez šutem u posljednjoj sekundi utišava bučnu dvoranu Sinan Erdem u Istanbulu.

Španjolci su posljednju četvrtinu otvorili serijom 7:0, no na isti način uzvraća i Turska. Ipak, prevelike drame nije bilo, aktualni prvaci Europe rutinski su sačuvali prednost do kraja i upisali šestu pobjedu na prvenstvu.

Ricky Rubio s 15 koševa (1/1 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 4/4) predvodio je Španjolsku do pobjede, a po 11 poena dodali su Sergio Rodriguez (2/2 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 1/2), uz devet asistencija, i Pau Gasol (3/5 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 2/4) koji je skupio i sedam skokova.

Najraspoloženiji je u redovima Turske bio Furkan Korkmaz s 20 koševa (6/10 za dva, 1/5 za tricu, slobodna bacanja 5/5) i pet skokova.

Za ulazak u polufinale Španjolci će odmjeriti snage s Njemačkom.

Eurobasket, osmina finala:
Španjolska - Turska 73:56 (19:10, 14:15, 16:18, 24:13)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!