Košarka

Rusija u završnici slomila Grke i prošla u polufinale

Petar Jenjić • srijeda, 13.09.2017.
Rusija u završnici slomila Grke i prošla u polufinale
Foto: EPA

Košarkaši Rusije plasirali su se u polufinale Eurobasketa po prvi puta nakon 2011. godine. Danas su bili bolji od Grčke rezultatom 74:69 i sada čekaju boljeg iz dvoboja između Srbije i Italije...

Prvo današnje četvrtfinale donijelo je pobjedu Rusije protiv Grčke i prvi plasman u polufinale Eurobasketa od 2011. godine kada je osvojila broncu. Danas je slavila rezultatom 74:69 i sada čeka svog protivnika iz dvoboja Srbija - Italija.

Nije to bila pretjerano dobra utakmice s obje strane. Vidjeli smo puno nesporazuma, pogrešaka i izgubljenih lopti, 29 ukupno u cijeloj utakmici, ali i vrlo napetu završnicu iz koje kao pobjednik izašla momčad Sergeja Bazareviča.

Za razliku od utakmice s Hrvatskom Aleksej Šved promašio je prvih nekoliko šuteva i to je jako pomoglo Grcima čiji je napad bio vrlo učinkovit u prvoj četvrtini. Držali su Grci rezultat na svojoj strani, a nakon što je najbolji igrač Himkija pogodio dva šuta s poludistance grčki izbornik zvao je minutu odmora (26:22).

Time-out očito je pomogao Grčkoj da se malo sabere i vrati u konstantniju napadačku realizaciju. Napravila je seriju 9:0 i otišla na najvećih 13 koševa prednosti (35:22). Na svaki pokušaj ruskog približavanja Grci su imali spreman odgovor i nisu dopuštali povratak u egal.

Kako je završeno prvo tako je započelo i drugo poluvrijeme. Grčka je igrala jako dobru obranu i primila malo poena. Georgios Printezis bio je najučinkovitiji kod Grka u trećoj četvrtini s dvije trice u kratkom razdoblju. Reakcija je uslijedila nakon izlaska Calathesa na kratak odmor, šest uzastopnih poena Rusije i dolazak na četiri koša minusa (49:45), a nekoliko minuta kasnije i izjednačenja.

Kada je bilo najpotrebnije razigrao se Šved, a Rusija je serijom 7:0 preokrenula susret i došla do sedam koševa viška u 35. minuti (67:60). Calathes je držao Grke u igri s nekoliko uzastopno realiziranih napada. Došli su na samo dva koša zaostatka (68:66), imali dva napada za izjednačenje ili prelazak u vodstvo, no nisu ih uspjeli iskoristiti. Hvostov je pogodio s poludistance za povratak na četiri razlike što se u konačnici pokazalo ključnim.

Do pobjede ih je predvodio Aleksej Šved s 26 koševa (5/11 za dva, 2/11 za tricu, slobodna bacanja 10/11), pet asistencija, ali i sedam izgubljenih lopti. Timofej Mozgov je dodao 15 poena (6/8 za dva, slobodna bacanja 3/3) i 12 skokova.

Grčkoj nije pomogao niti Nick Calathes koji je zaključio susret s 25 poena (8/12 za dva, 2/8 za tricu, slobodna bacanja 3/4), pet skokova i sedam asistencija.

Eurobasket, četvrtfinale:
Grčka - Rusija 69:74 (24:17, 13:14, 16:20, 16:23)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!