Košarka

Spahija: "Nedopustivo je da Hrvatska 15 godina nije proizvela playmakera, a nisam siguran u plasman na SP"

Branimir Korać • petak, 22.09.2017.
Spahija: "Nedopustivo je da Hrvatska 15 godina nije proizvela playmakera, a nisam siguran u plasman na SP"
Foto: Kristijan Komarica

Bivši izbornik hrvatske reprezentacije, a danas trener Maccabija iz Tel Aviva, nije optimist po pitanju odlaska Hrvatske na Svjetsko prvenstvo i bliže reprezentativne budućnosti...

Slovenija je napravila sjajan posao na Europskom prvenstvu i iz Istanbula se vratila sa zlatnim odličjem. Bivši hrvatski izbornik najveće zasluge daje Igoru Kokoškovu koji je napravio izvrstan posao.

"Ono što je Slovenija napravila dokaz je sjajno odrađenog trenerskog posla. Igor Kokoškov napravio je odličan posao, a u momčadi je imao vrhunske igrače u Goranu Dragiću i Luki Dončiću kojima je dodao i Anthonyja Randolpha. Kokoškova iznimno cijene u NBA ligi i uvijek će tamo imati posao, u bilo kojem klubu. U igri Slovenije osjetio se taj NBA štih", rekao je Neven Spahija za Sportske novosti.

Hrvatska košarka ima veliki problem s proizvodnjom playmakera i od toga kreću i najveći problemi i na reprezentativnoj razini. Spahija tvrdi kako je nedostatak hrabrosti kod trenera najveći problem.

"Mi već 15 godina nismo proizveli playmakera za reprezentaciju. Kada sam bio izbornik imali smo Zorana Planinića i uveli smo Roka Lenija Ukića i od tada nismo izmislili nijednog playa. To je nedopustivo. Trenerima nedostaje dovoljno hrabrosti, nije bio problem uvrstiti mladog playmakera u reprezentaciju, ali otpor se javljao u klubovima gdje nisu igrali."

Što se tiče plasmana na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, Spahija je veliki pesimist i smatra da bi to bilo pravo čudo hrvatske košarke.

"Pred Ivicom Skelinom i ljudima iz Saveza je vrlo težak posao, nisam optimist i smatram da bi odlazak na Svjetsko prvenstvo bio ravan čudu koje je napravila Slovenija osvajanjem titule. Iz reprezentacije nam odlaze oni iskusniji igrači, a petorica njih koji bi trebali biti nositelji, bit će u NBA ligi i neće igrati u kvalifikacijama. Stvarno ne znam tko će igrati, ali među onima koji će nastupiti u kvalifikacijama ne vidim kvalitetu za velike stvari."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.09.2017. u 23:26
    Pa mi nii nismo nikada imali vrhunskog playa,jer dok je Drazen bio ziv to se nije niti osjetilo u igri jer smo mali takvog igraca,kojeg niti jedna reprezentacija nije imala tu su bili Alanovic koji nikada nije bio nesto posebno osim brzinen,ije imao niti suta niti je imao osjecaj za igru i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina22.09.2017. u 21:13
    narada, čisto sumnjam da se Spahija sam javio. to je više do novinarske tradicije kod kojih košarka postoji samo nakon poraza
    pikepiletina
  • narada10822.09.2017. u 19:36
    Na drugoj strani, velika je tradicija u nas da se nakon jednog velikog (citaj neuspjesnog) turnira javi neko od ex-izbornika. I da li je to stvarno novost sta je rekao?
    narada108
  • Obrisan korisnik22.09.2017. u 13:49
    Pred petnaestak dana pisao sam u Forumu o ovome o čemu govori Spahija. Kriterij uspješnog trenerskog rada u košarci jest "proizvodnja" playa. Kao prvo za playa nisu potrebne (samo) fizikalije. Potrebna je prije svega košarkaška inteligencija. Dok kod ostalih igrača na kraju utakmice trebaju boljeti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik