Nogomet

VIDEO: Žuti nije izdržao kod svjetskih prvaka, Sjeverna Irska porazom zaključila grupnu fazu

Luka Medić • ponedjeljak, 09.10.2017.
VIDEO: Žuti nije izdržao kod svjetskih prvaka, Sjeverna Irska porazom zaključila grupnu fazu
Foto: EPA

Posljednje, deseto, kolo kvalifikacija odigrano je u skupini C. Aktualni svjetski prvak, Njemačka, kod kuće je slavila protiv Azerbajdžana s visokih 5:1. Pet komada postigla je i Češka protiv San Marina, dok je Norveška slavila protiv Sjeverne Irske s minimalnih 1:0...

Njemačka nogometna reprezentacija upisala je desetu pobjedu u ovim kvalifikacijama. Nijemci su tako jedini koji su u Rusiju otišli sa svih deset pobjeda i maksimalnih 30 bodova. Njemačka je tako nastavila nevjerojatan niz od 21 utakmicu bez poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Posljednji put Nijemci su poraženi davne 2011. godine i to u svom Münchenu od najvećih rivala. Engleska je te noći na Olimpijskom stadionu bila bolja s 5:1.

Njemačka je večeras, u Kaiserslauternu, dočekala Azerbajdžan kojeg vodi Robert Prosinečki, a domaćini su slavili s visokih 5:1. Nijemci su poveli u devetoj minuti nakon što se najbolju u gostujućem kaznenom prostoru snašao Goretzka nakon jednog kornera. Do kraja prvog dijela Azerbajdžan je izjednačio preko Šejdaeva. S tim rezultatom otišlo se na odmor, a u drugom dijelu Nijemci nisu bili nimalo milostivi prema svojim gostima. Postigli su još četiri pogotka, redom su zabijali Wagner, Rudiger, još jednom Goretzka i pred sam kraj susreta Emre Can.

Sjeverna Irska jedna je od najvećih senzacija ovih kvalifikacija, još u rujnu osigurali su minimalno drugo mjesto, a posljednju utakmicu odigrali su u gostima kod Norveške. U tvrdoj utakmici domaći sastav stigao je do četvrte pobjede u ovim kvalifikacijama. Norveška je slavila s minimalnih 1:0 i to autogolom Brunta. Iako je doživjela poraz, Sjeverna Irska siguran je sudionik dodatnih kvalifikacija. S 13 osvojenih bodova (ne gleda se uspjeh protiv San Marina) Sjeverna Irska će u svim kombinacijama biti ili ispred Grčke ili ispred Bosne i Hercegovine i već se može spremati za novi zadatak u studenom.

Iza Češke su kvalifikacije koje se žele što prije zaboraviti. Nekada nogometna velesila koja iza sebe ima četvrtfinala, polufinala, ali i finale europskih prvenstava propušta treće svjetsko prvenstvo u nizu. U posljednjem kolu Češka je ugostila San Marino i slavila s visokih 5:0. Nakon pola sata igre Češka je imala 3:0, a strijelci su bili dvaput Krmenčik i jednom Kopic. U nastavku su se u strijelce upisali Novak i Kadlec te tako donijeli Češkoj pobjedu u posljednjem dvoboju ovih kvalifikacija.

Na kraju skupinu je osvojila Njemačka s maksimalnih 30 bodova, Sjeverna Irska je druga s 19 bodova. Češka je treća s 15, Norveška četvrta s 13. Azerbajdžan je pretposljednji s deset osvojenih bodova, dok je San Marino posljednji i ponovno nije osvojio niti bod.

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO; 10.KOLO
Njemačka-Azerbajdžan 5:1
Norveška-Sjeverna Irska 1:0
Češka-San Marino 5:0

SKUPINA C
1. NJEMAČKA 30 +39
2. SJEVERNA IRSKA 19 +11
3. ČEŠKA 15 +7
4. NORVEŠKA 13 +1
5. AZERBAJDŽAN 10 -9
6. SAN MARINO 0 - 49

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!