Nogomet

VIDEO: Poljska potvrdila prvo mjesto, Slovenija pomogla Slovacima

Luka Medić • nedjelja, 08.10.2017.
VIDEO: Poljska potvrdila prvo mjesto, Slovenija pomogla Slovacima
Foto: EPA

Odigrano je posljednje, deseto kolo u skupinama „E“ i „F“. Poljska je s 4:2 bila bolja od Crne Gore i tako potvrdila prvo mjesto. Zanimljivo je bilo i u Ljubljani gdje je Slovenija ugostila Škotsku. Utakmica je završila bez pobjednika, 2:2, a s tim rezultatom najzadovoljnija je Slovačka koja je pobjedom nad Maltom stigla do drugog mjesta...

Poljska je opravdala status favorita i osigurala je izravan nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U posljednjem, 10. kolu, Poljskoj je trebao barem bod u utakmici protiv Crne Gore, a u utakmici s čak šest pogodaka, Poljska je slavila s 4:2. Crnogorci su bili treći i mogli su do drugog mjesta samo pobjedom u Poljskoj, uz poraz Danske od Rumunja.

Domaćini su krenuli furiozno i nakon 15 minuta igre imali veliku prednost od 2:0. U šestoj minuti pogodio je Maczynski nakon dodavanja Zielinskog, a desetak minuta kasnije Grosicki je povećao prednost. Ovog puta u listu asistenata upisao se Lewandowski. Mreže su mirovale sve do 78. minute, a onda je u devet minuta palo čak četiri gola. Prvo su Crnogorci u svega pet minuta potpuno poravnali rezultat. Strijelci su bili Mugoša nakon kornera i Tomašević s vrha kaznenog prostora nakon dodavanja Beqiraja.

U 85. minuti Poljska je vratila prednost nakon što je Lewandowski iskoristio veliku grešku crnogorske obrane i poentirao za 3:2. Dvije minute kasnije Poljaci su povećali prednost nakon što je Stojković poslao loptu u svoju mrežu.

Kiksu Poljske nadala se Danska koja je opet s druge strane morala paziti da ne izgubi jer je u toj situaciji mogla izgubiti i drugo mjesto u skupini. U Kopenhagen je stigla Rumunjska, a utakmica je završila 1:1. Danci su do prednosti stigli u 60. minuti i to iz najstrože kazne. Strijelac je bio Eriksen. Rumunji su nekoliko minuta kasnije ostali s igračem manje nakon što je zbog drugog žutog kartona pocrvenio Ganea. Ipak pred sam kraj susreta gosti su stigli do boda, a strijelac je nakon asistencije Bancua bio Deac.

U trećem susretu skupine „E“ Kazahstan je dočekao Armeniju, a susret je završen bez pobjednika 1:1. Gosti su poveli pogotkom Mhitarjana, a domaćini su uzvratili preko Turisbeka.

Poljska je tako završila kao prva s 25 bodova, Danska je druga s 20. Crna Gora nije uspjela doći do doigravanja. Na kraju je završila kao treća sa 16 bodova. Rumunjska je na Svjetskom prvenstvu posljednji put nastupala prije 19 godina, a u ovim kvalifikacijama sakupili su 13 bodova. Armenija je na koncu peta sa sedam bodova, dok je Kazahstan posljednji s tri boda.

U skupini F, uoči posljednjeg kola Engleska je osigurala prvo mjesto, dok su u borbi za drugo mjesto i doigravanje bila čak tri reprezentacije. Škotska je bila u najboljoj poziciji, bila je druga sa 17 bodova i ovisila je sama o sebi. Slovačka je pak držala treće mjesto s dva boda manje, a Slovenija četvrta s 14 osvojenih bodova.

Nakon što Harry Kane u posljednjim trenucima utakmice poentirao za 1:0 i pobjedu Engleske nad Slovenijom, bilo je jasno da sjeverne nam susjede u igri za Svjetsko prvenstvo ostavlja samo matematika. Slovenija je tražila pobjedu u susretu sa Škotskom, a uz to Slovačka nije smjela pobijediti Maltu.

Na koncu, Škoti nisu uspjeli obraniti minimalnu prednost, nakon prvih 45 minuta igre protiv Slovenije imali su prednost od 1:0,a utakmica je na koncu završena bez pobjednika 2:2. Slovačka je iskoristila kiks Škota, Slovaci su slavili protiv Malte s 3:0. I Škotska i Slovačka imale su po 18 bodova i tko zna po koji put u svojoj povijesti Škoti su eliminirani radi gol razlike.

Škoti su do prednosti u Ljubljani stigli do vodstva pogotkom Griffithsa nakon asistencije McArthura. Slovenija je u drugom dijelu preokrenula preko Bezjaka. Bivši igrač Rijeke postigao je oba pogotka i tako potpuno izbacio Škote iz igre.

Tračak nade gostima je vratio Snodgrass koji je u 88. minuti poravnao rezultat. Škoti su pokušali doći do preokreta ali u tome nisu uspjeli. Slovenci su utakmicu završili s igračem manje, u drugoj minuti sudačke nadoknade pocrvenio je Cesar.

U isto to vrijeme Slovačka je u Trnavi dočekala posljednju momčad skupine Maltu i upisala očekivanu pobjedu 3:0. Slovaci su dugo lomili goste, a do vodstva su stigli nakon pola sata igre kada je nakon dodavanja Hamšika precizan bio Nemec. Isti igrač povećao je prednost nakon sata igre, a konačan rezultat i potvrdu pobjede koja je Slovačku dovela na drugo mjesto postigao je Duda.

Engleska je kvalifikacije završila pobjedom na gostovanju kod Litve. Prva momčad skupine slavila je s 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Kane.

U skupini „F“ Engleska je kvalifikacije završila prva s osam pobjeda i dva remija i osvojenih 26 bodova. Druga je Slovačka koja ima 18, kao i treća Škotska, ali zbog bolje gol razlike Slovaci su završili kao drugi. Slovenija je četvrta s 15 bodova. Na začelju su završili Litva sa šest i Malta s jednim bodom.

Treba nadodati kako ovaj rasplet ne odgovara ni Hrvatskoj koja je trenutno najlošija drugoplasirana reprezentacija i treba pobjedu ako misli u dodatne kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo. Postoji još jedna kombinacija za koju je dovoljan remi, a to je da Wales ne smije pobijediti Irsku, odnosno oni moraju odigrati remi s manjim brojem pogodaka od Hrvatske i Ukrajine. Pobjeda na gostovanju u Kijevu Hrvatska bi pak došla do 14. boda s čime bi sigurno bila u dodatnim kvalifikacija.

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO:
Poljska-Crna Gora 4:2
Danska-Rumunjska 1:1
Kazahstan-Armenija 1:1
Litva-Engleska 0:1
Slovenija-Škotska 2:2
Slovačka-Malta 3:0

SKUPINA E
1. POLJSKA 25 +14
2. DANSKA 20 +12
3. CRNA GORA 16 +5
4. RUMUNJSKA 13 +2
5. ARMENIJA 7 -16
6. KAZAHSTAN 3 -21

SKUPINA F
1. ENGLESKA 26 +15
2. SLOVAČKA 18 +10
3. ŠKOTSKA 18 +5
4. SLOVENIJA 15 +5
5. LITVA 6 – 13
6. MALTA 1 -22

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!