Nogomet

Fiorentina preko belgijskog velikana želi u drugo uzastopno finale Konferencijske lige

Mario Borko • četvrtak, 02.05.2024.
Fiorentina preko belgijskog velikana želi u drugo uzastopno finale Konferencijske lige
Foto: EPA

Prvi polufinalni susreti Konferencijske lige na rasporedu su od 21:00, a u Firenci se sastaju prošlogodišnji finalist Fiorentina i Club Brugge koji je svoj put započeo u drugom pretkolu…

Nakon zanimljivog utorka i srijede u Ligi prvaka u četvrtak su na rasporedu polufinalni susreti Europske i Konferencijske lige. Sve utakmice startaju od 21:00, a u “Dinamovom“ dijelu ždrijeba sastaju se Fiorentina i Club Brugge. Viole su s obzirom na imena protivnika puno teže od očekivanog došle do ove faze natjecanja, a Belgijci su u četvrtfinalu napravili ono što Modri nisu uspjeli, a to je izbaciti PAOK-a.

Igraj na utakmicu Fiorentina-Club Brugge na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iza Fiorentine je turbulentna i promjenjiva sezona. Prvi dio je bio puno uspješniji. Viole su bile visoko u Serie A i djelovalo je kao da se mogu uključiti u borbu za Ligu prvaka. U Konferencijsku ligu ušle su izbacivši u posljednjem pretkolu Rapid Beč. Vincenzo Italiano je prošle sezone pokazao da je ekspert za eliminacijske utakmice kad je svoju momčad odveo do finala Coppa Italije i Konferencijske lige. Ove je uspjeh zamalo ponovljen, Atalanta je bila jača u polufinalu kupa, a Club Brugge ne djeluje kao nepremostiva prepreka u borbi za prvi trofej nakon više od 20 godina.

Fiorentina je u grupnoj fazi završila kao prva u skupini, a u nokaut fazi imala je vrlo povoljan ždrijeb. Maccabi Haifa, koji svoje utakmice igra u Budimpešti, u osmini finala i Viktoria Plzen u četvrtfinalu. Izraelce su Viole izbacile s ukupnih 5:4, a češku su ekipu, unatoč igraču više u završnici druge utakmice, slomile tek u produžetku. Nakon teškog poraza i ispadanju u kupu, Fiorentina je samopouzdanje podigla razbijanjem pretposljednjeg Sassuola u prvenstvu s 5:1.

Nicolas Gonzalez, od kojeg se jako puno očekuje, zabio je dva gola u toj utakmici. On je postigao i prvi pogodak u produžetku protiv Plzena, a upravo se od Argentinca očekuje da bude prevaga protiv Belgijaca.

Za Club Brugge prva polufinalna utakmica u Firenci bit će već 58. ove sezone. Plavo-crni su s natjecanjem krenuli još u srpnju i to u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Čak pola, od 16 europskih utakmica, odigrali su protiv momčadi iz Skandinavije. Dance i Islanđane su izbacivali u pretkolima, od jednih Norvežana bili su bolji u grupi, a od drugih u osmini finala. Nicky Hayen preuzeo je klupu krajem ožujka i napravio fenomenalna posao.

Završetak sezone bi za Brugge mogao biti kao iz snova, iako je zaostajao 19 bodova za vodećim USG-om u prvenstvu, novi sistem prepolovljenja bodova vratio ga je u igri za naslov prvaka. Trenutna forma je na zavidnoj razini i dvostruka kruna ne djeluje nerealno. Niz od sedam uzastopnih pobjeda, dvije protiv PAOK-a i pet protiv izravnih konkurenata za naslov prvaka u Belgiji. Dvije pobjede nad Genkom s 4:0 i 0:3 najbolja su najava europskog polufinala koje slijedi.

Što su rekli

Vincenzo Italiano, trener Fiorentine: “Momčad je u odličnom raspoloženju, pobjeda u posljednjoj utakmici podigla nam je samopouzdanje, a to je upravo ono što smo tražili. Gotovo svi igrači su zdravi i želimo nastaviti ovaj nevjerojatan put u Europi. Želimo osvojiti ovo natjecanje, Brugge je ekipa koja voli čekati i kontrirati svoje suparnike, kvalitetni su u svim linijama i mogu prilagoditi svoj plan.“

Nicky Hayen, trener Club Bruggea: “Činjenica da je samo jedan klub u 31 godinu bio u polufinalu europskog natjecanja najbolje oslikava naš uspjeh. Još uvijek postoji šansa za dodatni korak naprijed i nadamo se da ćemo ga ostvariti. Što smo dulje u natjecanju to je zabavnije, imamo veliko samopouzdanje, ali ne smijemo si dopustit ni najmanji pad intenziteta u igri.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Firenca, Stadio Artemio Franchi, 21:00 Sudac: Michael Oliver (Engleska)

Nedostaju

Fiorentina: M'Bala Nzola (upitan)

Atalanta: Dedryck Boyata (ozlijeđen)

Prošli dvoboj

Bit će ovo prvi sraz ovih dvaju klubova u povijesti. Fiorentina je ove sezone u skupini igrala protiv Genka. Upisala je pobjedu i remi. Club Brugge do sad je odigrao 20 utakmica protiv talijanskih klubova. Ostvario je pet pobjeda, pet remija i pet poraza uz gol razliku 14-21.

Prognoza

Fiorentina je relativno veliki favorit u ovom susretu, ali prijašnji susreti ne sugeriraju da bi tome trebalo biti tako. Club Brugge je u fenomenalnoj formi i mogao bi to pokazati u prvoj utakmici u Firenci.

FOTO: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Konferencijska liga, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

Aston Villa2:4Olympiakos
Fiorentina3:2Club Brugge

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!