Košarka

VIDEO: Solidna poluvremena Šarića i Bogdanovića, Lonzo Ball utišao kritičare, Blazersi misle ozbiljno

Dario Dodić • subota, 21.10.2017.
VIDEO: Solidna poluvremena Šarića i Bogdanovića, Lonzo Ball utišao kritičare, Blazersi misle ozbiljno
Foto: Marin Sušić

Deset sinoćnjih NBA utakmica nije donijelo toliko nastupa Hrvata koliko je moglo. Dario Šarić i Bojan Bogdanović ubilježili su solidne partije u porazima svojih momčadi. Dragan Bender bio je skakački raspoložen dok je Mario Hezonja bio uobičajeno neraspoložen. Žižić i Zubac nisu niti nastupili za svoje momčadi...

Prvu domaću utakmicu sezone pred ispunjenim tribinama odigrali su Philadelphia 76ersi. U dvoboju s ranjenim Boston Celticsima, koji su imali horor-ulazak u novu sezonu, jedno je bilo jasno - netko će napokon do pobjede.

U dobrom dijelu susreta činilo se kako će to biti 76ersi, izgledali su bolje, imali solidnu prednost sve do pred kraj treće četvrtine, ali "Proces" još nije na 100 posto, 76ersi nisu izdržali i Celticsi na krilima Kyrieja Irvinga i Ala Horforda dolaze do preokreta, a na kraju i do komotnih 102:92.

Irving je na parketu proveo 36 minuta i za to vrijeme ubacio 21 koš (7/17 iz igre) uz šest skokova, četiri asistencije i dvije ukradene lopte. Horford je većinu utakmice bio slab, ali probudio se u ključnoj završnici i prikupio 17 koševa (5/16 iz igre) i devet skokova. Dobar je bio i rookie Jayson Tatum s 15 koševa, osam skokova i tri blokade.

Dario Šarić je, slično kao i 76ersi, odigrao odlično prvo i slabo drugo poluvrijeme. Na parketu je proveo 24 minute i umalo ubilježio double-double, večer je okončao s devet poena (1/2 za 1, 4/6 za 2, 0/4 za 3), deset skokova, dvije asistencije, blokadom, ali i čak šest izgubljenih lopti.

Sixerse je s 19 poena predvodio J.J. Redick, koš manje dodao je Bayless. Joel Embiid odigrao je jednu od ofenzivno slabijih utakmica karijere, ali je na kraju uspio dohvatiti double-double s 11 koševa (4/16 iz igre) i 14 skokova.

Cleveland Cavaliersi dohvatili su i drugu pobjedu protiv konkurenata za naslov na Istoku. Nakon pobjede na otvaranju protiv Boston Celticsa, prvaci Istoka lako su se obračunali s Bucksima na gostovanju u Milwaukeeju. Dvije četvrtine uspjeli su se Bucksi nadigravati s Cavsima, sve dok nije proradila trica gostiju, nakon čega stvaraju razliku i na kraju slave 116:97.

Sukladno planu igre Cavsi su pustili Giannisa Antetokounmpa da se razmaše, ali su zaustavili sva druga oružja domaćina. Giannis je odigrao sjajnu utakmicu, ali to nije bilo dovoljno.

Ključan za bijeg u trećoj četvrtini bio je Kyle Korver, pogodivši tri uzastopne trice kojima su se Cavsi napokon odvojili od Bucksa. Odlične su partije pružili i LeBron James (24 koša, pet skokova, osam asistencija) i Kevin Love (17 koševa, 12 skokova, šest asistencija, dvije blokade). Korver je večer okončao sa 17 poena (5/6 za 3). Ante Žižić nije bio u sastavu gostiju.

Antetokounmpo je na kraju odigrao 39 minuta i upisao 34 koša, osam skokova i osam asistencija. Jedini dvoznamenkasti uz njega bio je Malcolm Brogdon sa 16 poena.

Teško je suditi po samo dvije utakmice regularne sezone, ali Portland Trail Blazersi izgledaju jako dobro. U prva dva nastupa ubilježili su dvije uvjerljive gostujuće pobjede s ukupnom prednošću od 68 koševa. Sinoć su Blazersi lagano svladali Indiana Pacerse sa 114:96.

Iskoristili su Blazersi povratak C.J.-a McColluma u momčad i izostanak Indianinog startnog centra Mylesa Turnera. Poigravali su se McCollum i Lillard s Pacersima i na kraju otplovili do druge uzastopne lagane pobjede.

McCollum je utakmicu završio s 28 poena i sedam skokova, Lillard je uz nešto slabiji šut dodao 18 koševa, sedam skokova i sedam asistencija. Odličan doprinos s klupe je dao Evan Turner (17 koševa), dok se Aminu zaustavio na 16 koševa i isto toliko skokova.

Slično kao i Šarić i Bojan Bogdanović odigrao je jedno dobro poluvrijeme, dok se u nastavku i nije baš iskazao, iako nije ni igrao previše pošto je bilo jasno da će Blazersi ugrabiti pobjedu. Krenuo je u startnoj petorci i na parketu proveo 24 minute te za to vrijeme ubilježio 11 poena (2/4 za 1, 3/5 za 2, 1/4 za 3) i četiri skoka.

Najbolji u redovima Pacersa bili su Oladipo i Leaf sa po 17 koševa, Collison je dodao 14.

Brooklyn Netsi su i bez ozlijeđenog Jeremyja Lina, kojem je sezona već završena, odigrali dobru utakmicu protiv Orlando Magica i sa 126:121 došli do prve pobjede sezone. Velik je doprinos pobjedi Netsa dala klupa s čak 64 poena.

Trojac Carroll - Russell - Booker upisao je po 17 koševa, Dinwiddie je dodao 16, a Hollis-Jefferson 15 poena.

Magicov Nikola Vučević je bio najbolji igrač na parketu, ubilježio je učinak karijere s 41 košem i 12 skokova. Evan Fournier je dodao 22 koša i devet skokova. Mario Hezonja odigrao je 16 minuta, nije se posebno istaknuo, šutom 1/5 iz igre dohvatio je tri poena i pridodao tri skoka, asistenciju i ukradenu loptu.

Mnogi su se naslađivali relativno slabim ulaskom Lonza Balla u NBA svijet, ali mladić s velikim potencijalom već je u drugoj utakmici poprilično ušutkao kritičare. Doduše, bilo je to u dvoboju s relativno slabim Phoenix Sunsima, ali u drugoj utakmici svoje NBA karijere Ball je bio vrlo blizu triple-doublea.

U koševima bogatoj i neizvjesnoj utakmici Lakersi su slavili u gosima kod Sunsa sa 132:130. Imali su Sunsi dva slobodna bacanja za izjednačenje sekundu prije kraja, ali nakon što je promašio prvo, T.J. Warren je bio primoran promašiti i drugo, značilo je to i kraj utakmice.

Ball je utakmicu okončao s 29 koševa, 11 skokova i devet asistencija. Za to mu je trebalo čak 27 šuteva, a zanimljivo je da niti na koledžu nije imao takve brojke, najbolji učinak na UCLA-u bio mu je 24 poena: "U prošloj sam utakmici ispucao tek šest šuteva. To se i nije ispostavilo posebno dobrim. Zaključio sam da trebam isprobati nešto drugo. Danas sam jednostavno trebao napraviti sve što mogu kako bismo pobijedili. Morao sam ispucati nešto više šuteva, ne treba mi puno da naučim. Svi će me kritizirati što god napravio, ali što više igram, postajem sve opušteniji", zaključio je Ball.

Brandon Ingram upisao je 25 koševa, Brook Lopez u pobjedu je Lakersa ugradio 19 koševa i 11 skokova. Clarkson je s klupe dodao 17 poena, Kuzma 15. Ivica Zubac nije bio u sastavu Lakersa.

Najbolji kod Sunsa bio je Bledsoe s 28 koševa, 25 je dodao Booker, uz 11 skokova i osam asistencija, na 24 se koša zaustavio Warren. Dragan Bender odigrao je 19 minuta i za to vrijeme upisao tri poena (1/2 za 3), sedam skokova, dvije blokade i ukradenu loptu. S njim na parketu Sunsi su bili u plusu 17 poena.

Golden State Warriorsi dozvolili su u prvom poluvremenu New Orleans Pelicansima da se razmašu i na svom parketu pobjegnu na velikih 15 koševa prednosti, ali čim su se prvaci uozbiljili postalo je jasno da će doći do pobjede. Tako je i bilo, Warriorsi su sa 128:120 upisali prvu pobjedu sezone.

Sjajan je bio Klay Thompson, ubacio je 31 poen, uz pogođenih sedam trica, Steph Curry dodao je 28 poena uz osam asistencija, a dobar je bio i Kevin Durant s 22 poena, deset skokova i nevjerojatnih sedam blokada.

Kod Pelicansa valja istaknuti Cousinsa s 35 koševa i 13 skokova te Davisa s 35 koševa i 17 skokova. Još su trojica domaćih košarkaša u kratkoj rotaciji bila dvoznamenkasta, ali nije to bilo dovoljno protiv Warriorsa.

NBA, 20.10.:
Milwaukee - Cleveland 97:116
Philadelphia - Boston 92:102
Charlotte - Atlanta 109:91 (Walker 26 koševa/Schröder 25 koševa)
Washington - Detroit 115:111 (Porter Jr. 28 koševa/Jackson 21 koš)
Indiana - Portland 96:114
Brooklyn - Orlando 126:121
Minnesota - Utah 100:97 (Wiggins 21 koš/Hood 20 koševa)
Dallas - Sacramento 88:93 (Barnes 24 koša/Hill 21 koš)
New Orleans - Golden State 120:128
Phoenix - L.A. Lakers 130:132

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!