Rukomet

SP rukometašica: Norveška sigurno korača dalje, Rumunjska iznenađujuće ispala od Češke

Sportnet • utorak, 12.12.2017.
SP rukometašica: Norveška sigurno korača dalje, Rumunjska iznenađujuće ispala od Češke
Foto: EPA

Završio je bogat rukometni dan na Svjetskom prvenstvu u rukometu za žene. U osmini finala, na čak dva susreta bili su igrani produžeci u kojima su Rusija i Nizozemska bili sretniji od Južne Koreje i Japana...

PIŠE: Jan Šneler

Osmina finala spojila je goropadnu Rumunjsku s Češkom koja je u skupini B zauzela četvrto mjesto, ispred Poljske s kojom je dijelila isti broj bodova, ali imala bolji skor u međusobnom ogledu. Očekivalo se kako će Rumunjska slaviti protiv Češke i proći u daljnju fazu natjecanja. I dobro je krenulo za Rumunjke. Vodili su cijelo prvo poluvrijeme, ponekad i s pet golova razlike, a na odmor su otišle s vodstvom 17:14.

Niti u nastavku Češka nije izgledala kao da će slaviti protiv favoriziranijih suparnica. Još kada je fantastična Neagu zabila osam minuta do kraja za 25:22, samo se čekao trenutak kada će Čehinje konačno pasti. Međutim, dogodilo se suprotno i u svega tri minute su Rumunjke ispustile prednost, a onda golom Jerabkove u 59. minuti i počele gubiti 26:25. Kada se činilo da idemo u produžetke pogotkom Neagu iz sedmerca, Čehinje su u zadnjim trenucima preko Hrbkove s desnog krila došle do velike pobjede 28:27. Kod Rumunjka, Neagu je postigla čak 13 golova, dok je za Češku Jerabkova dala sedam.

Iako je Južna Koreja solidno odradila grupnu fazu, Ruskinje su ušle u utakmicu kao velike favoritkinje. Rusija je skupinu završila s pet pobjeda, svladala Crnu Goru, Dansku i Japan bez većih problema i ima aspiracije za najviše postolje. Dugo su se mučile Ruskinje s Korejkama i u krucijalnim trenucima kada su trebali konačno slomiti otpor, dozvolile su im da se vrate u utakmicu.

Slično kao i u prethodnoj utakmici, posljednja minuta je bila iznimno sadržajna. Ryu je zabila za 30:29, a samo pola minute do kraja Makeeva vraća Rusiju u igru. Imala je Koreja šansu i za pobjedu ali Ryu nije bila precizna te s otišlo u produžetke. Opet je Rusija vrlo brzo povela s dva razlike ali se još jednom Korejke vraćaju i Lee zabija u 68. minuti za 34:34. Ipak u posljednjim trenucima, Ruskinje sakupljaju posljednje atome snage te preko Vjahireve i Samohine dolaze do 36:34, što je bilo previše za Koreju koja je tek uspjela smanjiti konačni rezultat na 36:35.

Za Rusiju, Vedehina je postigla 9 golova, dok su Južnu Koreju gurale Lee s 11 golova i Ryu s 10 postignutih pogodaka.

Apsolutne vladarice ovog sporta, aktualne svjetske i europske prvakinje, Norvežanke, bez većih problema svladale su Španjolsku s 31:23. U prvom dijelu Španjolke su držale korak s Norvežankama, međutim vrlo brzo draž se izgubila te je postajalo jasno u kojem pravcu utakmica ide. Za Norvešku, odličnu utakmicu odigrala je Mork s 11 golova iz 12 pokušaja, dok je kod Španjolske najefikasnija bila Martin Berenguer sa šest golova.

U Magdeburgu su gledatelji mogli vidjeti prilično napetu završnicu susreta Japana i Nizozemske. Još jednom se favorit izrazito mučio iako je Nizozemska na kraju prošla u četvrtfinale. Gotovo cijelo prvo poluvrijeme su vodile Nizozemke, da bi na samom kraju poluvremena Japan došao do izjednačenja. U nastavku, Japan je nakratko i vodio ali je Nizozemska brzo uzela stvari u svoje ruke i povela 19:16. Nevjerojatno, ali do kraja Japan radi seriju 4:1 te vodi utakmicu u produžetke.

U produžecima je bilo puno manje napetosti te je Nizozemska vrlo brzo preuzela kontrolu i nakon podosta problema ipak prošla dalje rezultatom 26:24. Malestein je postigla sedam golova, dok je za Japan Ikrehara dodala pet.

Napomenimo kako su se osim utakmica osmina finala, danas igrale i utakmice za razigravanje. Poljska je u borbi za 17. mjesto svladala Brazil 29:27, dok je Angola predvođena sjajnom Machado osvojila 19. mjesto, svladavši Kamerun 33:23. Paragvaj je bio bolji od Kine s 23:21 za 21. mjesto, dok je Tunis završio nastup bez pobjede i na posljednjem mjestu izgubivši od Argentine s 19:29.

Svjetsko prvenstvo u rukometu (ž):

1/8 finala
Rumunjska - Češka 27:28
Rusija - Južna Koreja 30:30 (nakon produžetka: 36:35)
Japan - Nizozemska 20:20 (nakon produžetka: 24:26)
Španjolska - Norveška 23:31

17. mjesto
Poljska - Brazil 29:27

19. mjesto
Angola - Kamerun 33:23

21. mjesto
Paragvaj - Kina 23:21

23. mjesto
Argentina - Tunis 29:19

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!