Rukomet

Fantastična Norveška potopila olimpijske pobjednice, Nizozemska predvođena Abbingh slavila protiv Češke

Sportnet • srijeda, 13.12.2017.
Fantastična Norveška potopila olimpijske pobjednice, Nizozemska predvođena Abbingh slavila protiv Češke
Foto: EPA

Nakon odigranih utakmica četvrtfinala, poznati su parovi polufinala Svjetskog rukometnog prvenstva za žene koje se igra u Njemačkoj. U subotu nas od 17:30 čekaju dvoboji Švedske i Francuske te Norveške i Nizozemske...

PIŠE: Jan Šneler

Nakon velikog iznenađenje koje su priredile protiv Rumunjske, rukometašice Češke čekao je susret s Nizozemskom za proboj među četiri najbolje svjetske vrste. Nizozemke su krenule silovito i već nakon prvih deset minuta vodile su sa 7:1. U tim trenucima se činilo kako će Nizozemska vrlo brzo prelomiti utakmicu i dovršiti načetog protivnika.

Ipak, golom Luzumove u 21. minuti Češka se vraća na zaostatak od jednog gola, 10:9. Nizozemke su izgubile onaj elan iz početnih minuta te su se Čehinje posve vratile u utakmicu. U posljednjoj minuti, Luzumova ponovno vraća na svega jedan gol zaostatka i s rezultatom 17:16 za Nizozemsku se ide na odmor.

Drugi dio pružio je puno uzbuđenja jer se igralo gotovo gol za gol. U jednom trenutku se odvojila Nizozemska na tri razlike, međutim vrlo brzo je Češka došla u egal. Upravo se rezultatom 24:24 ušlo u posljednjih deset minuta u kojima je Nizozemska bila mirnija i preciznija te konačno slavila s 30:26.

Fantastična je bila Lois Abbingh s 14 golova, dok je Wester upisala 12 obrana za Nizozemsku. Kod Češke najefikasnija je bila već spomenuta Luzumova s 11 pogodaka, a čak ni 19 obrana odlične Satrapove nisu bile dovoljne. Razlog poraza Češka može tražiti i u neracionalnoj partiji Markete Jerabkove koja je zabila sedam golova iz čak 22 pokušaja.

Dok je prva utakmica pružila dosta uzbuđenja, druga je bila riješena već u prvom poluvremenu. Iako je Rusija ušla u utakmicu kao jedina neporažena na prvenstvu, Norvežanke takav skor očito nije impresionirao. Slično kao i Nizozemska, Norveška je također otvorila furiozno vodstvom 8:2. Ono što ih razlikuje jest činjenica da nakon malog pada, Norvežanke rade seriju 5:0 i dolaze do vodstva 15:8 prije odmora.

Teško se moglo očekivati da će Rusija iznenaditi aktualne europske i svjetske prvakinje, ali da će aktualne olimpijske pobjednice tako lako pasti se teško moglo predvidjeti. Norveška je vodila s velikih 24:11 i u svega deset minuta nastavka serijom 9:3 riješila pitanje pobjednika. Bilo je pitanje na koliko će stati razlika i ona je prilično velika, što ne ocrtava stvarnu razliku među ekipama. Norveška je slavila s čak 17 razlike, 34:17.

Kod Norveške, Mork i Oftedal su bile najbolje s devet, odnosno osam golova, dok je za Rusiju najviše dala Kočetova, pet.

Svjetsko prvenstvo u rukometu (ž), 1/4 finale:
Nizozemska - Češka 30:26
Norveška - Rusija 34:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!